reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Gotowanie wg Pięciu Przemian

Cześć laseczki, i ja się podłączam do wątku ;-)

Gotuję wg pięciu przemian już około 2 lat z małymi przerwami, nie zawsze mam czas, ale hołduję zasadom tej kuchni i polecam takie jedzenie każdemu.
Na dzień dobry zajadamy z chłopakami śniadanie w postaci zupy śniadaniowej wg Ciesielskiej. Mam przegrabione już prawie wszystkie przepisy z jej książki, ostatnio kupiłam jej drugą część "Filozofia życia" - tam jest rozbudowany dział o karmieniu dzieci i gotowe przepisy na zupki wg 5 przemian. Mam też książkę Barbary Temelie "Odżywianie wg pięciu przemian", ale i tak najlepsza jest Ciesielska, bo dostosowała naszą polską kuchnię do tych zasad.

Ivka ja też się postaram coś czasem wrzucić :blink:

Pozdrawiam!

reklama
Cześć,
Strasznie mnie zaintrygowałyście tą kuchnią, zwłaszcza, że troszkę zajmuję się feng shui a widze ze ma to ze soba duzo wspolnego :-)
Lece w poniedzialek do ksiegarni po jakas ksiazke - zobacze co w ogole maja w tej materii :confused:
Maz to juz na pewno stwierdzi ze mi odbilo do konca :szok: ale coz trudno - niech tak sobie mysli ;-)
Na jakims innym wątku byl poruszany temat kuchni pieciu smakow w leczeniu alergii pokarmowej u dzieci - jak wiecie cos na ten temat to prosze napiszcie.

Witaj Budziaczku,
o alergiach i kuchni wg PP można przeczytać właściwie w każdej oferowanej u nas pozycji książkowej.
Postaram się w wolnej chwili zacytować Ciesielską.

Jeśli możesz to wklej linka do tego wątku, w którym czytałam o kuchni PP.

Dziewczyny, a czy któraś z Was próbowała "leczyć" tą kuchnią alergie u swoich maluchów?? Ja czytałam, że to przynosi super efekty, zamówiłam nawet tę książkę Ciesielskiej, wczoraj doszła :) Zaczęłam czytać, a jednocześnie drążę temat w internecie.
Bo sama nie wiem, czy ona serio mówi żeby zrezygnować z mleka całkowicie??? Nawet mieszanek?? I zero owoców i surówek???

Szkoda, że nic konkretnego w tym wątku nie ma :-(
No nic same będziemy dalej szukać :-)

Właśnie odebrałam prywatną pocztę i znalazłam w nim ten link - więc się nim dzielę :tak:
https://www.babyboom.pl/forum/poznan-f197/dieta-pieciu-przemian-dla-dzieci-alergicznych-20619/

Dzięki Rosmerta :happy:
Na dziś na obiadek zrobiłam bitki (co prawda wieprzowe ale moj mlody jada wieprzowinę) mam nadzieję, że zachowałam wszystkie zasady PP - zerknijcie proszę i się wypowiedzcie czy coś robię nie tak :sorry2:

bitki moczyć przez godzinę w zaprawie z
maki ziemniaczanej 2 lyzki
pol lyzeczki imbiru
trzy zabki wycisnietego czosnku
lyzeczka vegety
zpol szklanki zimnej wody

nastepnie obsmazyc bitki
przelozyc do garnka
skropic sokiem z cytryny
zalac gorącą wodą
dodac szczypte cukru
podsmazona cebule
pare pokrojonych oliwek
vegete i sol
dusic przez ok 40 minut
dodac lyzke smietany
dwie lyzki posiekanej natki pietruszki
uzupelnic goraca woda do wysokosci miesa
zaciagnac maka ziemniaczana wymieszana z pieprzem i zimną woda

Dziewczyny, a czy któraś z Was próbowała "leczyć" tą kuchnią alergie u swoich maluchów?? Ja czytałam, że to przynosi super efekty, zamówiłam nawet tę książkę Ciesielskiej, wczoraj doszła :) Zaczęłam czytać, a jednocześnie drążę temat w internecie.
Bo sama nie wiem, czy ona serio mówi żeby zrezygnować z mleka całkowicie??? Nawet mieszanek?? I zero owoców i surówek???

Tak, Ciesielska poważnie karze zrezygnować całkowicie z mleka, owoców i surówek.
Do mnie jedak taki radykalizm nie przemawia i stosuję się do takich zaleceń tak, jak mi intuicja w danym momencie podpowiada.
Owszem, właściwie wszystko gotuję wg PP, ale kiedy sama mam ochotę (czy mój mały) na owoce, warzywa czy też serek, to to zjadamy - w miarę możliwości staram się to przygotować wg PP lub nieco "ocieplić" (w przypadku sera).

Wg mnie do wszystkiego trzeba mieć zdrowe i rozsądne podejście, bo radykalizm, zwłaszcza w diecie nie jest dobry. My co prawda nie borykamy się alergiami, więc może z tej przyczyny patrzę na sprawę inaczej.

Jak tylko znajdę chwilkę to wrzucę tutaj to, co alergiach pisze Ciesielska.

reklama
hejka

ja leczę alergie (AZS) mojego dziecka właśnie ta dietą:tak::tak: nie stosujemy zadnych innych leków(typu zyrtec, sterydy, leki immunosuperesyjne) poza lekami homeopatycznymi i tym jedzeniem właśnie:-) :tak:
tak, u dziecka należy zrezygnować całkowicie z mleka i owoców!!! a u alergicznego to juz w ogóle, ja przeszłam na to zywienie z dnia na dzień i efekty są super!!! jedengo dnia moje dziecko piło tylko nutramigen, a nastepnego zero mleka i tylko jedzonko PP:tak:
ivka juz wklejała linka do mojego wątku https://www.babyboom.pl/forum/poznan-f197/dieta-pieciu-przemian-dla-dzieci-alergicznych-20619/ jest tam troche przepisów:-)

Do góry