reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Gotowanie wg Pięciu Przemian

To pora na konkrety - przepisy pochodzą z Filozofii zdrowia A. Ciesielskiej:

Rosół wołowo-drobiowy (zupa na 2 dni dla 4 osób)
g - 4 l wrzącej wody, dodać:
g - 1/3 łyżeczki tymianku i/lub szczyptę kurkumy,
sł - 1/3 łyżeczki kminku,
sł - 1/2 kg wołowiny lub cielęciny z kością (np. gicz),
gotować wszystko 1,5 godz., a potem dodać:
sł - 4-5 średnich przekrojonych marchewek,
sł - dużą pietruszkę (przekrojoną wzdłuż),
o - 2 duże całe cebule lub por i kawałek selera,
o - 3 pokrojone ząbki czosnku,
o - 1/2 łyżeczki imbiru
o - pieprz cayenne na czubku noża,
sn - łyżeczkę wegety, soli do smaku,
k - 1/2 kurczaka,
k - szczyptę bazylii, mały pęczek zielonej pietruszki, kilka liści selera i kopru związanych w pęczek.
gotować ok. 1 godz. Wyjąć mięso i jarzyny i:
g - uzupełnić zupę wrzątkiem,
g - dodać szczyptę majeranku,
sł - dodać szczyptę kminku,
o - dopieprzyć do smaku pieprzem białym i czarnym
sn - ewentualnie dosolić.
Można podawać z makaronem, lanymi kluskami, ziemniakami, kaszą kuskus, kaszą kukurydzianą.
Jeśli chcemy, aby rosół był silnie rozgrzewający, gotujemy go tylko na wołowinie, cielęcinie lub baraninie.
Moje uwagi: kminek polecam mielony; z tego przepisu wychodzi naprawdę ogromny gar zupy, więc zastanówcie się czy nie zmniejszyć składników o połowę.

Zupa śniadaniowa
g - do ok.1,5 l wrzącej wody dodać:
g - szczyptę kurkumy,
sł - 2 łyżki kaszy jaglanej,
o - 3 łyżki płatków owsianych,
o - imbiry na końcu łyżeczki,
sn - sól do smaku,
gotować ok. 30min, a potem dodać:
k - łyżeczkę soku z cytryny lub utarte jabłko,
g - wrzącą wodę, jeśli trzeba uzupełnić ilość zupy,
g - 5 orzechów włoskich pokrojonych (dowolnie)
sł - łyżeczka rodzynek (dowolnie)
gotować ok. 10min, a potem dodać:
sł - masło i miód do smaku
gotować 1 min
Zupę można przygotować poprzedniego dnia wieczorem. Oprócz wymienionych kasz można stosować zamiennie kaszę kukurydzianą (sł), płatki pszenne (k) i płatki jęczmienne (o).
Moje uwagi: wg mnie zupa jest boska! cudownie rozgrzewa i jest sycąca; nigdy nie dawałam soku z cytryny, ale duże utarte jabłko; rodzynek daję garść, podobnie jak orzechów, które grubo siekam.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Hej Ivka76
Fajnie, że o tym piszesz ja tak gotuję od jakiegoś już czasu, najpierw sporadycznie , a terez każdy posiłek staram się tak gotować.Polecam jeszcze inne książki,są na stronie wydawnictwa czerwony słoń Wydawnictwo Czerwony Słoń bardzo fachowe informacje, mam z reszta takie wrażenie ,że ksiazki ,o których piszesz to pewna transkrypcja pozycji tego wydawnictwa. W Polsce co jakis czas organizowane są kursy robione przez lekarza tybetańskiego dotyczące właśnie tej metody gotowania i medycyny, bo to naczynia połączone.
 
Aha i dzięki za przepisy, jutro na śniadanie zupa. :-)Jadłam już kiedyś na jakimś kursie ale nigdy nie szukałam tego przepisu
 
iwosz makaron też można wg PP, podobnie jak ziemniaki z wody i wszystko inne, ale o tym już dziś nie napiszę, bo zaczynam widzieć podwójnie.

aniu108 ja dopiero zaczęłam przygodę z PP, więc moja droga jest jeszcze długa. Cieszę się, że się u nas odezwałaś, a jeśli zechciałabyś się z nami dzielić swoimi doświadczeniam i przepisami na PP, to będę Ci naprawdę bardzo wdzięczna. Odwiedzaj nas tu jak najczęściej.
 
Przepisy pochodzą z Filozofii zdrowia A. Ciesielskiej:

Krupnik
g - do 2-3l wrzącej wody dodać:
g - szczyptę tymianku i kurkumy,
sł - 1/2 łyżeczki kminku,
o - mięso z indyka z kością (skrzydło, udko itp.),
o - kaszę jęczmienną (5-6 łyżek),
o - liść laurowy, ziele angielskie (4 ziarna),
o - 1/2 łyżeczki imbiru,
gotować ok. 1,5godz., a potem dodać:
o - 2 drobno pokrojone cebule lub 2 pory,
o - 1/4 główki kapusty włoskiej drobno posiekanej i pokrojoną kalarepę (wersja na lato; zimą pominąć ten fragment),
sn - łyżeczkę wegety, soli do smaku,

k - szczyptę bazylii,
k - garść zielonej pietruszki lub innej pokrojonej zieleniny,
g - szczyptę majeranku,
g - wrzącą wodę do uzupełnienia ilości zupy,
sł - 3-4 drobno mokrojone marchwki,
sł - dużą pokrojoną pietruszkę,
sł - 2-3 pokrojone ziemniaki,
gotować ok. 1/2 godz. (do miękkości jarzyn), dosmakować:
o - pieprzem,'
sn - solą,
k - zieloną pietruszką.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty
g - do 2-3 l wrzącej wody dodać:
g - szczyptę tymianku i kurkumy,
sł - kość wołową lub inną,
sł - 1/2 łyżeczki kminku,
gotować ok. 1,5godz., a potem dodać:
sł - 2 marchewki pokrojone w plasterki,
sł - pokrojoną w plasterki pietruszkę,
sł - 4-5 średnich pokrojonych w kostkę ziemniaków,
o - 2 pokrojone cebule,
o - rozgnieciony ząbek czosnku,
o - 1/4 średniej główki białej, drobno pokrojonej kapusty,
o - liść laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego, szczypte pieprzu cayenne,
sn - łyżeczkę wegety,
sn - sól do smaku,
k - szczyptę bazylii,
gotować do miękkości

k - zaprawić mąką pszenną rozmieszaną w zimnej wodzie,
k - dosmakować cytryną (zupa powinna być łagodna),
jeśli potrzeba dodać:
g - majeranku,
sł - kminku,
o - pieprzu,
sn - soli
Moje uwagi: tę zupę ledwo co zrobiłam; póki co mi smakuje, ale prawdziwe smaki wydobedą się jutro; kapustę polecić wrzucić do malaksera - idealnie drobna wtedy jest;
 
Ostatnia edycja:
Rosół jest pyszny!! - bałam się,że przyprawy będzie czuć zbyt mocno, ale ponieważ jest ich tak naprawdę niewiele to jest super :tak:
 
a czy zamiast indyka może być kurczak z kością?? (tu nie ma skrzydeł z indyka, ani szyj:angry: - tylko wielkie kilkukilogramowe mrożone ptaszyska albo piersi krojone w plasterki )
 
reklama
Do góry