reklama

Grudniowe mamusie 2008

... Zasiłek macierzyński przysługuje także pracownicy zatrudnionej na podstawie umowy o pracę na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy, z którą umowa o pracę została przedłużona do dnia porodu.....
Zasiłek macierzyński jest wypłacany przez okres ustalony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu macierzyńskiego lub okres urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego. Okres ten od 19 grudnia 2006 r. wynosi:

• 18 tygodni (126 dni) - przy pierwszym porodzie,
  • 20 tygodni (140 dni) - przy każdym następnym porodzie,
  • 28 tygodni (196 dni) - w razie urodzenia więcej niż jednego dziecka podczas jednego porodu,
  • 18 tygodni (126 dni) - w razie przyjęcia dziecka na wychowanie, nie dłużej niż do ukończenia przez dziecko 7 roku życia, a w przypadku dziecka wobec którego podjęto decyzję o odroczeniu obowiązku szkolnego, nie dłużej niż do ukończenia przez nie 10 roku życia; okres urlopu nie może być krótszy niż 8 tygodni (56 dni)....
....W razie urodzenia dziecka po ustaniu zatrudnienia lub w czasie urlopu wychowawczego zasiłek macierzyński przysługuje przez okres skrócony o 2 tygodnie....

reklama
do tych 182 dni chyba nie wliczaja sie wczesniejsze zwolnienia tzn od poczatku roku :confused: kurcze sama nie wiem, az wstyd sie przyznac, ze tam pracuje :eek:

Yoka sumuje się wszystkie zwolnienia,ale wtedy kiedy między jednym,a drugim zwolnieniem nie minęło 30 dni.A ja miałam wcześniej zwolnienie do 5 maja więc minęło 30 dni i powinno być naliczane od nowa.

nie to nie chodzi tylko o zwolnienie na ciążę....wszystko jedno na co... ale z tego co pamiętam przerwa między zwolnieniami nie może być dłuższa niż 60 dni...

tak :-(
tylko zastanawiam sie nad logika tych zwolnien, bo przeciez normalne zwolnienie platne jest 70% a ciazowe 100% wiec nie wiem czy tu nie chodzi o zwolnienia ciazowe miedzy ktorymi nie ma przerwy dluzszej niz 30 dni. Tak mi sie wydaje.
Ale dowiem sie w poniedzialek

reklama
guess to niemozliwe ze juz wypisujesz o zasilek ja złożyłam o zasilek niecałe 2 tygodnie temu ale ja jestem na zwolnieniu od 2.01.2008r. i konczy mi sie 12 lipca.
Yoka zwolnien nie liczy sie od pocztaku roku wsyztskich, z tego co wiem to trzeba miedzy jednym a drugim byc w pracy zeby je oddzielic.
Sandi;-) niewiem sama jakies 2 godziny temu kilkakrotmie ruszyl mi sie brzuszek az Adrian widzial ja czulam to tak lekko(na wysokosci pepka) i nie zastanawialabym sie czy to było to gdyby nie fakt ze było ich z 6,7 rytmicznych, w krótkich równych odstepach czasu, Adrian spojrzal na brzuch i sie zapytał czy mi tak miesien skacze.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry