reklama

Grudniowe mamusie 2008

Hey mamuśki:)

Ja również 28.04 mam wyczekaną wizytę bo to moje pierwsze USG:)
W Poniedziałek jadę robić badani i w związku z tym mam pytanie jak myślicie czemu lekarz nie skierował mnie na Betę?;-)

reklama
mam to samo pyt. co marzycielka.. - .... czemu lekarz nie skierowal nas na betę??
Z waszych opinii wynika, że są to badania rutynowe i że robiłyście te badania dosyć często.. (poza tym wydaje mi się , że dzięki temu badaniu można określić ktory jest tc.)

Ja w pierwszej ciąży miałam kontrolowaną betę ponieważ ciąża zle się rozwijała....poroniłam....a teraz jestem w 8 tyg i nie miałam bety robionej ani razu bo wszystko jest w porzadku:) Beta nie jest konieczna:)

Wg mnie lekarze kierują na betę w bardzo wczesnej ciąży lub gdy coś idzie nie tak.
Np. laska robi testa dwa dni po terminie @ i zaraz leci do gina. I on jedyne co może zrobić to wysłać ją na betę.
Przykładem też mogę być ja gdy w 5t 1d wylądowałam w szpitalu z plamieniami. Gdy już opanowali plamienia (na drugi dzień) to jakiś "wybitny" lekarz skierował mnie na usg. Gdzie wiadomo, że w 5t 2d nic nie było widać na usg, wtedy robili mi bete.
Wydaje mi sie że później (od ok. 6 tyg) lekarz może ciążę stwierdzić już na usg gdzie powinno być widać już pęcherzyk. Wtedy nie ma potrzeby kierowania na betę.

Ja też nigdy nie badałam bety, ani w pierwszej ciąży ani teraz. Na pierwszej wizycie (w 6-7 tygodniu) miałam usg, które potwierdziło ciążę, więc nie było potrzeby robienia bety.

Cyprysiowa - ja też miewam takie kłucia w podbrzuszu, w różnych miejscach, szczgólnie, gdy za dużo łażę lub długo siedzę, ale moja ginka twierdzi, że to normalne i mam się nie przejmować. Leków żadnych na to nie biorę, bo nie ma takiej potrzeby, przyzwyczaiłam się, co najwyżej kładę się na chwilę, żeby odpocząć.

Mnie lekarz nie kierowal na bete, ja robiłam ją sama, na własna reke, odplatkie zeby sie uspokoic i widziec ze ciąza rosnie (beta powinna przyrastac przynajmniej 66% co 48h) lekarz jedynie kieruje jesli sie cos dzieje, sa podejrzenia ze ciaza sie nie rozwija lub gdy nastepuje krwawienie a nie jest za wczesnie zeby stwierdzic po serduszku czy dzidzia zyje to robi sie wlasnie bete wiec to dobrze ze nie dostałyscie skierowania :tak:

nuluska nie masz racji że w 5tc na usg nic nie widać...jestem w ciąży drugi raz i za pierwszym i za drugim razem miałam juz robione usg w 5tc i mozna było stwierdzić ciąże bez problemu...

reklama
Hej Dziewczyny!
Ja też nigdy żadnej bety nie robiłam. U gina byłam w 7 - 8 tyg ciązy i potwierdził ciążę po USG.
U nas dziś była piękna pogada i odpaliliśmy grilka.
Ja mam zwolnienie po szpitalu do 30.04. Gina chce mi dać dalej, ale ja trochę boję się ZUS-u. Czy słyszałyście coś o kontrolach kobiet w ciąży? Mnie ZUS maglował w zeszłej ciąży bo od 1.10 zaczęłam nową dodatkową pracę i w tym też miesiącu zaszłam w ciążę. Na zwolnienie poszłam od 9 .11. no się zaczęły kontrole z przesłuchaniami ( pracodawca, pracownicy - czy w ogóle mnie widzieli w pracy , mnie jaki wygląd mam moje miejsce pracy - łącznie z kolorem płytek i tapety). Masakra.Cała kontrola trwała 5 miesięcy i wtedy dopiero wypłacili mi całe chorobowe.
Czy wzywają kobiety w ciąży na kontrole i podważają zwolnienie lekarskie?

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry