reklama

Grudniowe mamusie 2008

Hej

U nas dzisiaj nocka super. Mały obudził sie na pierwsze jedzonko 5:30.
A pogoda taka sabie. Pochmurno jakoś :zawstydzona/y:.

Mam nadzieję, że mały zaraz zapadnie w swoją drzemką a ja zjem sniadanko.

Olcia super , że Bartus juz trochę lepiej sie czuje. Mały biedulek, najgorsze dla dzieciaczka to katar, tak sie męczą. :-(

reklama
Dzień dobry :tak: U nas nocka lepsza, mały wstał raz o 3 i w nosku już mniej katarku było niż przez poprzednie dni :tak: Temperaturki już nie ma i wygląda lepiej niż wczoraj. Chyba antybiotyk zaczął działać. Ma jeszcze zatkany nosek ale nie aż tak strasznie jak wcześniej. No i ropki jeszcze trochę jest w oczach. Ale myślę że za 2-3 dni będzie już dobrze :-) Jeśli nie będzie padać to może wybierzemy się na spacerek i kupię małemu czapeczkę :tak:
Ja za to czuję się niezbyt dobrze, ale co tam, ważne żeby mały był zdrowy :tak:
Narazie jakieś chmurzyska się u nas zebrały, więc nie wiem czy nie popada :dry:

No a tak poza tym to wszystkiego najlepszego dla kolejnych półroczniaków :happy2:
no to super, ze Bartus czuje się lepiej

Dzień dobry :-)

Lenko, Fabianku-wszystkiego naj....

My czoraj wróciliśmy z Kielc-Olek obudził sę w trakcie drogi i nie spal przez prawie 2 godziny, tylko się bawił. Aż bylam w szoku, że taki grzeczny. Byliśmy też wczoraj na usg bioderek, ale o tym na opiece...

Wczoraj do godziny 20 miałam szczęśliwy dzień, a potem... Oj, nawet nie chce się pisać-może popiszę na intymnym....

Wtajcie, cos stałe poranne bywalczynie nie odzywaja się;-);-);-)

U nas nocka spokojna, ale bałam się ze po szczepieniu moze byc roznie...na szczescie:tak::tak::tak::tak:wszytsko było ok

U nas dzisiaj pochmurno ale cieplo juz jest 24 stopnie:shocked2::shocked2::shocked2:

Miłego dzionka i oczywiście
mnóstwo radości i zdrowka dla naszych półroczniaków!!!!!

Hey

Wszystkiego Najlepszego dla połroczniaków!!!!:-):-):-):-)

Misia coś dziwny humorek ma i ten skok rozwojowy 26 tygodnia zbliża się wielkimi krokami.
Obyśmy dali radę .
Ciekawa jestem jakie nowe umiejętności podłapie może w końcu zacznie raczkować :-)

Hey

Wszystkiego Najlepszego dla połroczniaków!!!!:-):-):-):-)

Misia coś dziwny humorek ma i ten skok rozwojowy 26 tygodnia zbliża się wielkimi krokami.
Obyśmy dali radę .
Ciekawa jestem jakie nowe umiejętności podłapie może w końcu zacznie raczkować :-)
Cholercia a ja myslałam ze teraz przezywam ten skok rozwojowy :-(, a to dopiero w 26 tyg. To mnie teraz załamałas. No ja tego to na pewno nie wytrzymam :dry:.

Beciaczek gdzie jestes?

Jusa a gdzie obiecane zdjęcia?

Bliźniaki dzien dobry nam tutaj chociaż powiedz, ty zapracowana supermamo :tak:!

Cyprysiowa za Toba tez czekamy.

Kankiya a gdzie Twoja obietnca?

Dunia wychodx z ukrycia.

:-D:-D:-D

o wszystkich pamietałam :-D ?

Cholercia a ja myslałam ze teraz przezywam ten skok rozwojowy :-(, a to dopiero w 26 tyg. To mnie teraz załamałas. No ja tego to na pewno nie wytrzymam :dry:.

Agacia on moze byc tez wczesniej....

26 tydzień

Okres marudzenia moze zacząć się już około 23 tygodnia i trwać około 4 tygodni. Typowe dla tego okresu jest na przyklad to, ze dziecko zle spi i wydaje sie miec koszmary senne, jest nieśmiale w stosunku do obcych, nie ma apetytu, nie chce, zeby zmieniac mu pieluche czy ubranie. Dużo sie teraz dzieje – dziecko zaczyna widzieć i rozumieć różne relacje/stosunki.
Zauważa fizyczną odleglość pomiedzy przedmiotami i pomiedzy ludzmi. Pierwszą rzeczą, która dziecko zauwaza i na co reaguje jest odleglość pomiedzy nim samym a rodzicami. Świadomość, że mama i tata niebezpiecznie zwieksza ta odleglość a w dodatku samemu niemozna miec na to wpływu moga byc dla dziecka przerazajace.
Bardzo absorbujaca i interesujaca jest obecnie obserwacja położenia róznych rzeczy wobec siebie – rzeczy moga byc w sobie wzajemnie, na sobie, pod soba itd.
Dziecko zaczyna zauważać jak wpływać na rozwój wypadków, co robic żeby sie cos dzialo. Wyłącznik swiatla jest super dla tego rodzaju eksperymentów! Dziecko zaczyna zauwazac, ze niektóre rzeczy/sytuacje sa ze soba zwiazane. Np ze klucz przekrecony w dziurce w drzwiach wejsciowych oznacza, ze tata jest w domu! Dziecko zaczyna rozumiec, gdy cos jest ”nie tak” np gdy ludzie zderza sie ze soba – to moze byc zabawne – ale i przerazajace. Fizycznie dziecko zaczyna lepiej koordynowac swoje ruchy, raczkowanie idzie mu coraz lepiej. Bardzo wazne jest, by pamietac, ze dla kazdego dziecka swiat relacji bedzie innym – wlasnym- przezyciem – calkowicie opartym na tych umiejetnosciach, które dziecko zdobylo w poprzednich skokach rozwojowych.

Nowe umiejetności:

- Siada samo
- Chwyta male przedmioty za pomoca palca wskazujacego i kciuka
- Umie uderzac dwoma przedmiotami o siebie trzymajac je w oby dłoniach
- Wyjmuje zabawki ze skrzynki i wklada je do skrzynki
- Przenosi wzrok z jednego obrazka na drugi w ksiazce z obrazkami
- Obserwuje ruchy osoby, która sie dziwnie zachowuje
- Patrzy uwaznie na szczególy np na metke przyszyta do misia
- Nasladuje machanie raczka na pozegnanie
- Protestuje, gdy mama czy tata wychodzi

reklama
Beciaczek gdzie jestes?

Jusa a gdzie obiecane zdjęcia?

Bliźniaki dzien dobry nam tutaj chociaż powiedz, ty zapracowana supermamo :tak:!

Cyprysiowa za Toba tez czekamy.

Kankiya a gdzie Twoja obietnca?

Dunia wychodx z ukrycia.

:-D:-D:-D

o wszystkich pamietałam :-D ?

Jeszcze Tygrysek od czasów przygody z bankomatem ukrywa się i Kana tez chyba zaspała

Nie wspominając o Semiko, Yoce....:-(:-(

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry