reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Grudzień 2011

Nocka nam zleciała jako tako, przed 21 przeniosłam małego do jego łóżeczka, przebudził się po 23 nie słyszałam dokładnie, obudził mnie dopiero jego płacz, budzę się a on stoi w łóżeczku i wyje.
Wziełam go do nas dostał butlę, wypił mleczko i zasneliśmy, pospaliśmy do 4 i znowu płacz to kolejne mleczko wypił, potem o 5.30 się przebudził i hasał po łóżku około godzinki ale nie odzywałam się, nie paliłam światła aż w końcu zasnął i dospaliśmy do 7.45 bo trzeba było wstawać Melcię do przedszkola szykować.
A dziś nudy, młoda w przedszkolu, Kacper teraz śpi, potem zrobię jakis obiadek i może poprasuję.
Ach marzy mi się już ciepełko bo chcę dzieciaki na dwór zabrać by się wyszalały.

Tak z ciekawości pytanie do mam chłopców.
Czy Wasi mali mężczyźni jak ich rozbieracie do zmiany pampersa lub kąpieli na przykład, tarmoszą sobie jajeczka i sisiorka???
Bo ja wczoraj Kacpra rozebrałam to zaczął się tak ciągnąć, że aż patrzeć nie mogłam bo wyglądało to tak jakby sobie chciał urwać.

ŻABCIA ciesz się, że Maciuś przynajmniej odrywa się od zabawy i przychodzi i daje Ci tego buziaka. Bo moja Mel już jest na takim etapie, że buzi daje tylko jak ona ma ochotę a nawet jak wymuszę to potrafi się rękawem wytrzeć nawet przy ludziach, ha ha.
Maciuś to szalony on tego smoka z tym plastikiem całego do buzi wkłada??
Mój tak nie ma.
W szoku jestem, że Maciuś tak późno chodzi spać. A jak u niego ze spaniem w dzień???

MALEŃSTWO ja nie mam pomysłu na Dzień Babci i Dziadka, starsza w przedszkolu dla dziadków będę mieć "imprezę"

VIOLA trzymam kciuki oby Mariczka do przedszkola się dostała. Do państwowego będziesz ją zapisywać??

LYSA oby Wam się wszystko poukładało.

reklama
Lysa jeszcze nie dostalam niestety, pewnie dowiem sie dopiero na egzaminach.

Zabcia a ile Mciula spi w dzien?? Moze to w tym problem ze za duzo spi w dzien i poprstu nie jest zmeczony wieczorem//

DorotaFabianek sie tez tak ciagnie:p Ale ja nic z tym nie robie.
Cd przedszkola t tak do panstwowego na prywatny mnie nie stac tym bardziej zejak ja oddam tonie wiem czy pojde gdzies dopracy czy bede siedziala w domu dopoty dopoki Fabian nie pojdzie.

Ehh ale mi sie nie chce ogarniac, jak wstalam rano ubralam leginsy i top i tak siedze, ale jak moja mama wroci ze szczepienia z sis to zostanie z Fbiankiem aja z Marikapojde do sklepu wiec musze sie ubrac i troche pomalowac:p Mam czas do 12;30 haha

Cześć Dziewczyny!

Gaba od rana próbuje się dobrać do kociej miski... Znalazła sobie nową "zabawkę" i nie idzie jej odciągnąć - chyba czas na zakup i zamontowanie bramek, bo inaczej kiepsko to widzę :baffled: Po wizycie teściów nabrała takiego tempa w rozwoju, że nie ma dnia, żeby mnie czymś nie zaskoczyła... Dzisiaj obudziła się o 2 w nocy (na szczęście tylko na chwilę), a że mam nianię z monitoringiem to koło łóżka zostawiam włączony odbiornik, w razie czego. Patrzę w monitor a tam mój Pysiołek STOI w łóżeczku! :szok: Pierwszy raz! :szok:

Właśnie przyszedł listonosz i przyniósł mi zamówione książki, więc wieczorem zasiadam do ostatniej części Greya a zaraz potem, do "Dotyku Crossa"... Inka, podoba Ci się?

Łysa podziwiam ogrom Twojej cierpliwości... Mam nadzieje, że się wszystko ułoży... A czemu A. nie dostaje leków? :dry:

Maleństwo my w zeszłym roku daliśmy ramkę z 2 zdjęciami Gaby i odciskami małej stópki i rączki :tak: W tym roku chcieliśmy dać fotoksiążkę ze zdjęciami z całego pierwszego roczku, ale zobaczymy, jak to wyjdzie... Może zawiążemy Gabie na brzuszku wieeelką czerwoną kokardę i wręczymy dziadkom na weekend? :-p W końcu Wnuczka to najlepszy prezent w takim dniu ;-)

Dorotar ja mam co prawda córcię, ale też ją łapki "ciągną" w tamte rejony... ;-) Myślę, że to kwestia odkrycia, że coś ma między nogami do czego nie ma dostępu w każdej chwili plus chęć zabawy :tak:

Żabcia nie zazdroszczę takiego zasypiania u Maciusia :no: A może pora zmienić jakieś przyzwyczajenia, zweryfikować rozkład dnia? Może Maciuś już wyrasta z drzemek w ciągu dnia?

Wiola oj jak ja znam ten "magnetyzm" Greya ;-)

łysa dzięki za rady dzisiaj spróbuję tej metody z przytuleniem i odkładaniem.

dorotar tak cały z plastikiem co mnie ostatnio przeraziło i wkurzyło
U mnie też Maciuś jak jest na golasa ciągnie się za sisiora

Violett własnie wczoraj spał tylko 35 minut przez cały dzień =/

maleństwo ja nie myślałam o dniu babci i dziadka, raczej nic nie damy tzn do mojej mamy zadzwonie i pogada z Maciusiem przez tel i ją to ucieszy.

Uciekam umyć głowę i muszę się ogarnąć bo na 14 idę na ważenie.
Później coś więcej popiszę :-)

VIOLA nie wiem czy wiesz ale za państwowe przedszkola też sie płaci??
I nie wiem jak jest w Wawie bo u mnie w małym miasteczka przyjmują dzieci nawet zapieluchowane ale w dużych miastach to chyba nie/
Jeszcze co do opłat no to w sumie to prywatne to i tak chyba droższe niż państwówka.
I pamiętaj nie daj się wrobić, 5 godz dziennie w przedszkolach jest darmowych.

SERGII ha ha moja dziewczyna ma prawie 4 lata a też ją ciagnie w tatme rejony i jak ma możliwość okrywa co ma pod majteczkami.

Młody dalej śpi, ja zrobiłam sobie pazurki, jutro w mieście może brwi zrobię-regulacje a hennę sobie kupię w rossmanie i sama położę.
Jeszcze myślę, że trzeba coś z włosami zrobić.
Jutro czekają mnie duże zakupy, wszystko się pokończyło a K ma ze mną jechać i już mi słabo bo on to na zakupach wymyśla gorzej niż dziecko i o wiele więcej kasy idzie niż ja sobie planuję.

VIOLA proźba zapytaj taty o e papierosy- bo mojemu tacie urwała się bateria tzn. jakieś druciki w niej i nie działa, zapytaj ile to moze kosztować zrobienie lub kupienie baterii jak jest możliwość dokupienie-brrr taak zła na to jestem, a pytał sie tam gdzie kupował to mu powiedzieli, że bateria nie podlego pod gwarancję-co za oszuści.

zabcia - ja również działam wg tej metody o której pisze Lysa już od prawie pol roku. po m-cu stosowania dziecko spalo juz cala noc w swoim lozeczku. elenka ma jeszcze swoja przytulanke do spania, od poczatku (tzn. od 7 m-ca) byla uczona z nia spac,. dziecko, jak i kazdy dorosly, przebudza sie w nocy kilka razy no i to jest tak, ze jak sie obudzi to nie umie zasnac z powrotem sam, bo np. usypia przy bajkach, czy bujany przez mame, czy w wozku itd itp. dlatego wazne jest, zeby dziecko wlasnie mialo taka przytulanke przy ktorej zasypia i ktora kojarzy z zasypianiem, jak sie w nocy przebudzi to nie ma problemu, bo przytulanka jest w zasiegu reki. Elenka przytula swojego krolika albo wklada go pod glowke i zasypia. poczatki sa troche ciezkie, ale po kilku dniach czy kilkunastu jest znaczna poprawa. my stosujemy ta metode juz bardzo dlugo i od ponad 2 m-cy z zasypianiem nie ma zadnego problemu, wystarcza lozeczko, przytulanka i buziak na dobranoc, takze bardzo polecam.

żabciu- moje dziewczynki nigdy smoka nie chciały
Netka- Komunia jest paliwem dla duszy a Tobie tego trzeba, bo silna i mądra musisz być..x. Pawlukiewicz,brzmi podobnie :)

Byłoby cudownie gdyby wszyscy księża byli tacy jak x. Pawlukiewicz. On przyciąga tłumy, starych i młodych. Celebruje msze u św. Anny na Starówce w Wawie. Jest duszpasterzem parlamentarzystów ale jeszcze bardziej od młodzieży akademickiej. Polecam wszystkie jego książki, homilie...w sieci tego pełno. Pamiętam jedną z jego konferencji na UW. Przyszło tyle ludzi że musieli aule zmienić na większą a i tak spotkanie odbyło sie w dwóch turach a na rekolekcjach np on stał za amboną, mówił swoje a młodzież siedziała skupiona przy ołtarzu, przy jego nogach, zasłuchana. Kościół wypełniony po brzegi i takich kurczę księży nam trzeba, z pasją ! a większość to niestety masakra, tak jak piszecie i to jest dołujące. Zakodowałam sobie kiedyś od niego (między innymi) bardzo ważne zdanie, cenna wskazówka dla każdej młodej dziewczyny- nigdy nie wychodź za chłopca, tylko za mężczyznę...

Byłam dziś na szczepieniu z małą. Płakała tyle co ukucie. Będę musiała zbadać jej kupkę bo u starszej wykryli glistę ludzką :szok: obrzydliwości ! W pierwszym badaniu pare dni temu nic nie wyszło a z wczorajszej kupki takiego coś :baffled: Dodam że odrobaczam ją co kwartał Zentelem w 2 dawkach. Uroki przedszkola najprawdopodobniej :-( Podejrzewam że teraz wszyscy musimy przepadać swoje, hę, odchody

Dziś w przedszkolu bal karnawałowy. Moja królewna chciała spać w kiecuni i w koronie, a w nocy z pare razy pytała czy już nie trzeba wstawać :-D tak dzieciak przeżywał

Kupinosia mądrze powiedział ;) Mi kiedyś ksiądz powiedział, że dobrego męża trzeba sobie wymodlić i wymodliłam.........:-D:szok:SZOK.
Łysa mądrze napisałaś Żabci albo ta metoda z książki albo ograniczenie TV. Ja zauważyłam, że chyba ten TV w tle jest problemem, bo choć zmęczona a widzi, że się światło w pokoju świeci czy Tv, to spać nie pójdzie tylko chce do Tv i siedzi, aż nie zgasimy, poza tym to dużo bodźców, czasami się zgapia właśnie na ten TV. Chyba zacznę puszczać z DVD piosenki dla dzieci i stop Tv.

Na dzień babci albo dziadka to poduszki z fotką Ninki z dedykacją, albo koszulki ;) Albo po bombonierce, zależy, jeszcze nie myślałam. W tamtym roku dziadkowie dostali czekoladki a babcie po winku ;)

U nas śniegu jest - może później pójdziemy na sanki na troszkę.
Ninka odpukać cały czas zdrowa, już nie pamiętam kiedy zasmarkana była i dzięki BOGU-OBY tak dalej!
Milva, Mła gdzie się podziewacie?
Łysa przykro mi, że A sprawia, że się martwisz. 3mam kciuki, żebyś dała radę i była silna. Ja też muszę być silna...choć zawsze chciałam, żeby to facet zapewnił mi poczucie bezpieczeństwa... jest zupełnie odwrotnie.
Żabciu Ninka nie umie tak smoka włożyć, jeszcze nie ma takich zmysłów ;) Swoją drogą UWAŻAJ. Maciuś już to potrafi, to niedługo się zacznie wkładanie wszystkiego do nosa lub ucha. O zgrozo...ciekawe jak u nas z tym będzie..ja kilka raz będąc dzieckiem włożyłam sobie w nos lub w ucho jakieś bzdury znalezione na podłodze... W myśl zasady co do ręki to do buzi ja wkładałam do nosa:zawstydzona/y:

Dziewczyny zdjelam Zuzi rano pieluche. Od 9.30
Chodzi bez i zrobiła juz 3 duże i 3 małe siuski na nocnik i jedno w majtki ale tak sie ciesze! Sama siada i zdejmuje jak czuje ze jej sie chce, w sumie za duzo nawet nie muszę jej przypominać, tak sie ciesze. Może w końcu trafiłam na dobry moment i w końcu uparciuch mały przestanie chodzić w pieluchach bo aż wstyd ze ona ma juz ponad 3 lata a nadal rabi w pampka. Dorotar/asko/izi czy wasze maluchy jak sie uczyły to tez co chwile siusialy?

reklama
LYSA ooo o nigdy nie myślałam, ze Twoja Zuzia jeszcze w pieluchach chodzi. Życzę Wam powodzenia.
Co do ciągłego sikania jak Mela się oduczała to przyznam, że nie pamiętam, Mela oduczała się w lato więc tez inaczej bo ona często po podwórku z gołą pupą latała więc nawet jak poleciało po nogach to nie zawsze zauważyłam i dużo w basenie siedział więc tam też mogła robić.

Do góry