Radziłabym unikać zbyt wczesnego korzystania przez dzieci z tableta, telewizora czy smartfona. Szybko zmieniające się obrazy i dźwięki nie wpływają korzystnie na rozwój mózgu dziecka - to po prostu za dużo bodźców których maluch nie jest w stanie przetworzyć.
Trzeba też pamiętać o bardzo niewyraźniej granicy między normalnym korzystaniem a uzależnieniem, o które u dzieci dużo łatwiej niż u dorosłych.
Co do kreatywności - dzieci najbardziej ją rozwijają kiedy się nudzą. Jeżeli rodzic bardzo chce by dziecko korzystało z elektroniki - nie można na jej rzecz rezygnować z aktywności fizycznej, dziecko uczy się przez działanie i ma dużą potrzebę ruchu.Takie gry nie sprzyjają też rozwojowi manualnemu.
Trzeba też ostrożnie dobierać gry/bajki i kontrolować czas spędzany przed ekranem. Nie jestem zwolenniczką tabletów w rękach małych dzieci, jest to jednak decyzja rodziców, jeżeli ja podejmują ważne by robili to z głową. W tej sytuacji potencjalnych korzyści jest chyba mniej niż negatywnych stron.
Jeżeli mogę polecić jakieś zastępstwo dla tableta:
story cubes, bardzo fajna i wciągająca gra, w samochodzie też można to zorganizować -
Rebel, gra towarzyska Story Cubes: Opowieści - Rebel za 33,99 zł | Zabawki empik.com
nowa książeczka, kolorowanka itp które dziecko zobaczy dopiero w czasie podróży
karty typu Piotruś, dobieranie par lub podobne
gry zręcznościowe - np. trafianie kulką do dołka, przesuwane puzzle
zabawa "kto pierwszy zobaczy?"
rysowanie - np. widoków z podróży
opowiadanie o miejscach które się mija
To tylko kilka przykładów, jest naprawdę wiele fajnych pomysłów na ciekawe spędzenie podróży