• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Holandia

Anja ale się rozpisałaś :szok:
ja robiłam "rozpoznawcze" usg w Appeldoorn i zapłaciłam ze nie 30 bądź 35 euro, teraz już nie wiem :confused: tak dawno temu to było :-D
Dostaliśmy 7 zdjęć niuńki i do tego ręczniczek.
ja zamawiałm ciuchy ciążowe przez neta BellyFashion.nl - positiekleding,zwangerschapskleding,zwangerschapsmode,positiemode,zwangerschapskledij i jak już kupowałam to zwracałam uwagę na to, bym mogła je również używać podczas karmienia piersią, czyli kupowałam takie, które mają specjalne otwory i nacięcia umożliwiające karmienie piersią.
Teraz na wehkamp też mają wyprzedaż i dużo ciążowych ubrań na promocji jest :tak: Positiekleding - Damesmode - Opruiming - wehkamp.nl

Dla Karinki z okazji urodzinek wszystkiego naj naj naj!

reklama
KARINKO
W dniu Twoich urodzin, w dniu pełnym radości, najlepsze życzonka, pięknego w życiu słonka, smutków małych jak biedronka, zawsze uśmiechniętej buzi, mnóstwa słodkich całusów, i spełnienia wszystkich marzeń!

Agasta, wydaję mi się że za usg jakie robiłaś to nie dużo,
Anja 27 kupując w ten sposób ciuchy ciążowe niczego nie można być pewnym, nie dziwię się że się wkurzyłaś.
Ja tam mam 3 tuniczki ciążowe i spodnie:tak:, bo tak mam wydęty brzuch jak nigdy.
Może i za wcześnie sobie kupiłam ale na przyszłość będzie, :-). W przyszłą sobotę jadę do lekarza i mam takie dobre przeczucie że niunki zobaczę, wczoraj już myślałam że wyjdę z siebie, cały dzień mnie podbrzusze bolało a na koniec dnia tak mnie piersi szczypały aż się popłakałam taki ból. Dojże ze brzusio rośnie to jeszcze cale boli i kłóje, ale jestem dobrej myśli ;-)

anja_27 mieszkam kolo mostu Erazmusa,na Noord. Jesli masz wolne, to mozemy sie spotkac. Weekend odpada, musze zajac sie tesciowa, ale w tygodniu nie ma sprawy.

tak przy okazji, moje male sa pierwszymi wnuczkami moich tesciow, ktorzy szaleja na ich punkcie. Jeszcze zostalo mi troche rzeczy po nich ( juz 2 moje kolezanki calkowicie wypelnily szafy), wiec jak ktos ma na nie ochote, to w przyszlym tygodniu bede miala czas na zrobienie zdjec. I tak jak anja_27 pisala, ceny jak na pchlim targu-1 euro-2 euro, chyba, ze cos naprawde konkretnego, albo nowego.

Pozdrawiam i ide sprzatac mieszkanie, w koncu.

Aniu 27 i Czarna Smoczyco...no ja wlasnie jestem w Niemczech ale mam do granicy 10 km takze moj M tam pracuje i ja do niedawna tez. I wlasnie skoro juz ktoras z was zaczela o tym pisac to mam pytanie czy elterngeld i kindergeld przysluguja kazdemu? czy tylko jak sie ma wyjatkowa sytuacje materialna? i na czym dokladniej to polega, bo ja teraz nie pracuje a za duzej pomocy nie mamy finansowej z miasta, i tak sie troche tego wszystkiego obawiamy:confused:

Kochana moze anja_27 predzej ci w tym pomoze bo ja juz ponad 3 lata w niemczech nie mieszkam.Z tego co wiem to jesli jestes normalnie zameldowana i wczesniej normalnie pracowalas to masz prawo do wszystkiego.Nie wiem czy masz obywatelstwo nemieckie bo ja wtedy jeszcze mialam.Chodzilam do szkoly i pracowalam,a potem prawie rok na bezrobotno-chorobowym siedzialam i wszelkie swiadczenia w 100%.Najlepiej poczytaj na necie albo skoro jestes na miejscu to zajsc do urzedu i sie zapytac.powodzenia

Aniu 27 i Czarna Smoczyco...no ja wlasnie jestem w Niemczech ale mam do granicy 10 km takze moj M tam pracuje i ja do niedawna tez. I wlasnie skoro juz ktoras z was zaczela o tym pisac to mam pytanie czy elterngeld i kindergeld przysluguja kazdemu? czy tylko jak sie ma wyjatkowa sytuacje materialna? i na czym dokladniej to polega, bo ja teraz nie pracuje a za duzej pomocy nie mamy finansowej z miasta, i tak sie troche tego wszystkiego obawiamy:confused:

juz ci odpisuje:)))
aby w niemczech ci przyslugiwalo cokolwiek to musisz tam mieszkac..to oczywiste..albo poprostu miec tam meldunek razem z twoim mezem i dzieciatkiem...wtedy wszystko jest proste..szacuje ze dostaniesz minimum na reke okolo 500euro miesioecznie-do roku czasu..jesli nie masz w niemczech meldunku..to niestety o kindergeld i inne sprawy musisz starac sie w holandii.holandia niestety ale jest ubozsza...maximum co mozesz dostac to 189euro na kwartal do 18 roku zycia dziecka...wiecej niewymusisz...ja juz staralam sie dowiadywac co i jak w holandii i na jakakolwiek socjalna pomoc nie ma co liczyc-jesli jedno z rodzicow pracuje:-(aniu...jesli faktycznioe nie masz meldunku w niemczech...musisz pokombinowac jesli faktycznie nie za dobrze wam idzie...jak masz kogos znajomego,to poprosic by zameldowal cie wraz z dzieckiem u siebie...to nic nie kosztuje i o meldunek w niemczech jest prosto-tylko musisz znalezc odpowiednia osobe ktora zrobi to dla ciebie..jak urodzisz dziecko koniecznie je zameldowac w urzedzie...siebie jak bys zameldowala jako bezrobotna to jeszcze lepiej...i wtedy niema zadnych watpliwosci ze dostaniesz pieniazki z miasta na malenstwo...500euro to nie malo:tak:wtedy potrzebujesz wypelnic formularze z kindergeld i jeszcze jednego urzedu(ktory podam ci innym razem,bo zapomnialam jak sie nazywa)i dostarczyc im papiery jakie chca..czyli...meldunek,akt skrocony dziecka...i oczywiscie papiery gdzie twoj maz pracuje...no i dane z paszportow...aha..paszporty tez musisz miec w urzedzie przy sobie...
mam nadzieje ze sie polapalas...troche latania i zalatwiania bedzie ale warto...ja sama tak kombinuje by zrobic:)))jakby co to pytaj:tak:
hihi...no to ladnie...2 tygodnie po mnie rodzic bedziesz...to trzeba sie umowic na wiosenny spacerek z wozeczkami:-D:-Dchlopiec czy dziewczynka??

Ostatnia edycja:
Anja 27 mma meldunek mieszkamy tu prawie rok i pozwolenie na pobyt mma bez ograniczen-nie mmamy niemieckich paszportow, ciekawa jestem na jakiej podstawie obliczaja elterngeld

reklama
A no i jeszcze nie wiem kto bedzie czy chlopczyk czy dziewczynka bo sie nie chce obrocic ale w poniedzialek jade na badania genetyczne to moze cos w koncu zobacze;-) owszem mam jesze kilka pytan ale to moze pozniej bo nie che cie zarzucic albo zbombardowac pytaniami;-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry