reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Holandia

Ja mam polskich sąsiadów. Wynajmuja mieszkanie w budynku obok. Koszmar. Rzucają ku***mi na prawo i lewo, aż uszy więdną. Taki durny zbieg okoliczności, że za najbliższych sąsiadów mam polskich robotników. Najpierw liczyłam, że to pracownicy sezonowi, że wyjadą ale już sie pozbyłam złudzeń - najwyraźniej mają tu stała pracę. :no: Ech taki lajf...:no::no::no:

Co to znaczy na tym forum "add infraction" ?? Wygląda to jak czerwona i żółta kartka pod nickiem każdego użytkownika ??? Czy chodzi tu o zgłaszanie jakichś naruszeń przez uzytkownika forum ??? Co sie stanie po kliknięciu na tę ikonę ?

reklama
Cześć dziewczyny!!! Jak już wcześniej pisałam na innym forum (jolka.jolka podała go wcześniej) mój mąż wyjeżdżą za 18 dni do Holandii:sad: a ja jestem w 26 tc i nie wiem czy mam jechać z nim czy nie? Boję się, nie znam języka (z angielskim też cienko). Mam jeszcze pytanko co z ubezpieczeniem zdrowotnym w Holandii i szczepieniem noworodków? Mam mętlik w głowie, nie wiem co robić. Chyba wyjeżdżamy z nim...
Szukam mieszkania w Hadze 2 pokoje (ewentualnie 1 pokój), kuchnia, łazienka, jeśli będziecie coś wiedzieć to proszę napiszcie, będę wdzięczna:happy:. Pozdrawiam Was!!!

ANETA- ubezpieczenie musicie wykupic sami, koszt pakietu podstawowego to +/- 90 Euro miesiecznie za osobe, dzieci ubezpieczone sa za darmo. Pakiet zapewnia ci opieke poloznej itp. Tyle, ze w pakiecie podstawowym w przypadku porodu w szpitalu bez indykacji medycznej musisz sama poniesc koszty wynajecia sali porodowej to ok. 600 euro. Jesli po porodzie wszystko jest OK to po paru godzinach idziesz do domu. Jesli cos idzie nie tak i polona stwierdzi, ze musisz rodzic w szpitalu to porod nie kosztuje cie nic. Zaraz po przyjezdzie musicie wykupic ubezpieczenie, musisz zglosic, ze jestes w ciazy i zapisac sie do poloznej.
Noworodki szczepi sie od 2 miesiaca, szczepienia takie jak i w Polsce + szczepia tez na pneumo i meningokoki. Acha w Holandii nie szczepia przeciwko zoltaczce, ale poniewaz wy jestescie z Polski wiec dzieci na 100% zostana zaszczepione. Moj Ian tez jest szczepiony p. zoltaczce.
Co do mieszkan w Hadze to nie moge ci pomoc.Popatrz na stronce, ktora podala ci Jola.

ANETA- koszty porodu w szpitalu ( a raczej koszty wynajmu sali porodowej, bo opieka poloznej czy lekarza jest bezplatna)jezeli sama sie zdecydujesz rodzic w szpitalu musisz pokryc sama. Jesli wszystko jest OK, ciaza przebiega prawidlowo, to wg. Holendrow nie ma powodu do pobytu w szpitalu, mozesz urodzic w domu i to nic cie nie kosztuje. Jesli np. wszystko bylo OK, ale zdecydowalas sie na porod w szpitalu, a w czasie porodu pojawily sie komplikacje to nie placisz nic, podobnie jesli zdecydowalas sie rodzic w domu, ale z powodu komplikacji polzna skieruje cie do szpitala. Jesli natomiast ciaza przebiega niewlasciwie, jestes w ciazy mnogiej lub mialas problemy z poprzedna ciaza, to automatycznie kwalifikujesz sie do porodu w szpitalu i tez nic nie placisz.Troche to zamotane, ale mysle, ze troche pomoglam :-D

Aneta jeszcze Ci znalazłam pare innych linków, tylko niestety wszystko po niderlandzku
Rent a house service.

Direct Wonen | Zoek en Vind de huurwoning / huurwoningen die overeenkomen met Uw woonwensen!

breakestate.nl

Na tej stronie są inne linki do stron internetowych z wynajmem mieszkań
Te huur:Zuid-Holland - Woningen - Tweedehands.Net

Myślę, że warto też poszukać na Marktplaats.nl - de advertentiesite van Nederland nie sprawdzałam ale możliwe, że mozna tam też znaleźć mieszkania do wynajęcia.

O, a tu masz po polsku nawet, VOILA !!!
Direct Wonen Biuro <b>nieruchomosci</b> w Holandii - mieszkanie czynszowe, apartamenty v Holandii

reklama
Aneta, nie czaj się., tylko pakuj. Ja przyjechałam tutaj bez angielskiego (i tak te z zostało...niestety). Pierwszy rok nie był najłatwiejszy (brak kontaktów). W międzyczasie robiłam kurs holenderskiego (Albeda) 6 miesięcy, nie polecam, bo poziom niski ale tanio, więc...Przebyłam tutaj ciążę, urodziłam, Majka ma 9 miesięcy, a ja jestem szalenie szczęśliwa, że tutaj mieszkam (szczególnie po ostatniej wizycie w Polsce). Biorę sie babeczki za obiad, jakoś doła mam, nieładnie wyglądam, brzuch jakiś wielki...ech.

Do góry