• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Holandia

Dzien dobry!

Niunia wsystkiego naj naj naj
Kachulek witaj na forum
Aniahaven wiesz o tym ze w Holandii zbieranie grzybow jest zabronione? MOzesz dostac mandat nawet 100 euro :szok: Za zbieranie grzybow plus chodzenie po lesie a nie po sciezkach :szok:

reklama
Karola, kiedy wracasz? bo coś czuję, ze się miniemy;-) Ja uciekam na wakacje 19 września:-) Ale tam sporo fajnych dziewczyn przychodzi, wiec jest z kim pogadać i poradzić się;-) Pewnie w końcu się spotkamy:-):-)

Ania, fajny dzień Wam się zapowiada:-)

Agasta, nie wiedziałam, ze zbieranie grzybów w NL jest nielegalne. Parę lat tem byliśmy na grzybach z holendrami i zbierali równo z nami:-)

My po spacerze:-) Inga wpadała w jakąś hoisterię tylko raz;-) Nawet udało mi się jakieś zdjecia porobić:-) Ale na koniec spacerku wlazła w kałużę i się w niej położyła:szok: Wiec ryk był nieziemski, bo przecież jest brudna i mokra. Musiałam ją na tej pizgawicy rozbierać i przykryć ją moją kurtką, więc szłam w krótkim rękawie do domu... Masakra czasami z nią;-)

Ja właśnie robię 6 pranie:szok::szok::szok::szok: Chyba jeszcze nigdy jednego dnia tyle nie miałam. W tygodniu zrobiłam tylko 2 prania, bo pogoda paskudna, więc na sobotę zostało mi aż tyle, ale schnie na bieżąco, bo słoneczko nadal świeci:tak::tak::tak: Jeszcze troszkę białego pranka zostało, ale zostawiam na poniedziałek, bo nie opłaca mi się tych kilku ciuszków prać.
Aniu jak Wam mija dzień:confused:
Karola jak długo będziesz w PL:confused: Musicie się kiedyś na tą kawę wreszcie do nas wybrać:tak::tak::tak:
Bira, Ania Ci dobrze radzi:tak::tak::tak:, z dnia na dzień siadaj coraz dalej:tak: Za spacerek w krótkim rękawku podziwiam:szok:, ale czego się nie robi dla tych naszych skarbów:-)
Agasta ja również nie wiedziałam, że nie wolno grzybów zbierać w NL:szok:

Ja lecę pod prysznic, bo dziś na babski wieczór się wybieram:-):tak::-):tak::-)

Hej....

Już jesteśmy w domu....Było bosko!:tak::-DPogoda dopisała!!!!
Zaliczyliśmy polski cmentarz, lunch nad jeziorkiem a także spacer po lesie....Grzybki są ale jeszcze niedużo a co do tego przepisu Agasta to nam powiedzieli że się zmieniły...i razem z innymi holendrami my zbieramy od 5 lat!:tak::tak::tak:Co do chodzenia po lesie to my tylko ścieżkami bo z wózkiem i tak co roku mamy 8 kg suszonych prawdzików!:rofl2:
Oni nie zawsze bo nie lubią - jak twierdzą!:cool2:

"......Zbliża się czas grzybobrania. Dla wielu Polaków, także w Holandii, naturalnym jest zbieranie grzybów.
To jest nasz narodowy sport. Dla Holendrów nie.
Holendrzy grzybów nie jedli i nie jedzą, nie zbierali ich kiedyś i nie zbierają teraz. Grzyb jest tylko częścią lasu, częścią ich niezwykle skąpej natury którą bardzo szanują i widok Polaka niosącego kubełek grzybów jest dla nich szokujący i niemal barbarzyńskim przykładem niszczenia lasu. Na nic zdają się polskie tłumaczenia o grzybniach i owocnikach.
grzyby.jpg
Oficjalnie nie ma w Holandii prawa zabraniającego zbierania grzybów, tak zresztą jak i nie ma zakazu zbierania jagód, jeżyn i jadalnych kasztanów w lecie. Ale zbierania grzybów Holender nie zna, a już samo mądre holenderskie przysłowie mówi: „czego chłop nie zna, tego chłop nie lubi” - więc Holender nie lubi zbieraczy grzybów. Służby leśne
ścigają i karzą słonymi mandatami na postawie wewnętrznych regulaminów gospodarki leśnej (Bosbeheer)."

Po lesie pojechaliśmy na Belgie na puchar lodów i obiadek!;-)
A ja popijam kawkę...

Ostatnia edycja:
Aniahaven ja jestem :tak:
i widzialam na wlasne oczy jak pani holenderka dostala mandat za zbieranie grzybow :tak: dlatego pisalam ze nie wolno. i jak sie dowiadywalam, bo sama chcialam zbirac to wsyzscy mi mowili, ze jest zakaz, bo zbierajac grzyby niszczy sie przyrode (chodzi o widok, bo tu lasy niby ogolnie sa chronione i koniami tez w lesie nie mozna jezdzic :no: )
Aneta ja dzis zrobilam 2 pralki prania i jak dla mnie to starczy na jeden dzien :-) udanego babskieog wieczorku :tak:

Ania, Aneta, my tak wcześniej już robiliśmy z tym odsuwaniem. I jak wyszliśmy już z pokoju na kilka tyg. to zaczęła się od nowa Polska Ludowa:baffled:

Aneta, sześć prań... :szok: Nieźle. U mnie leżą cztery do rasowania, ale jak na tą góre spojżę, to mnie mdli i na razie musi do jutra to poczekać:baffled:

Dzisiejsze -prawie jesienne zdjecia:-) Nudzi mi się, to Was pozanudzam;-)

Załączniki

• P1017504_resize.jpg
    P1017504_resize.jpg
    47,4 KB · Wyświetleń: 53
  • P1017508_resize.jpg
    P1017508_resize.jpg
    29,1 KB · Wyświetleń: 68
  • P1017517_resize.jpg
    P1017517_resize.jpg
    37,6 KB · Wyświetleń: 73
  • P1017525_resize.jpg
    P1017525_resize.jpg
    42,6 KB · Wyświetleń: 59
  • P1017526_resize.jpg
    P1017526_resize.jpg
    41,3 KB · Wyświetleń: 59
  • P1017554_resize.jpg
    P1017554_resize.jpg
    45,2 KB · Wyświetleń: 64
Agasto my nasze grzybki zbieramy idąc wzdłuż ścieżki :cool2:nie wchodząc w las nawet milimetr....i koniami można u nas jeździć:-D a nawet są do tego specjalnie oznakowane ścieżki!:tak::tak::tak:
Bira spróbuj znów a potem musisz byc tylko juz konsekwentna!:sorry:

reklama
Ania ja też jestem:tak::-)
Aneta miłego wieczorku :tak:I ,żeby was buzie bolały od gadania:tak::-D:-D;-):rofl2:
Bira prze słodka jest Inga ,nie mogę uwieżyć ze daje popalić:sorry:Taki aniołek :tak:
Agasta jak idzie ząbkowanie Claudii?
Co do grzybów to też słyszałam ,że nie wolno zbierać:no:Kwiatków też nie wolno rwać:no:A jak jest na prawdę to nie wiem:cool:
W polsce zostane do 28 lub 29 września:tak::tak::tak::tak:
Po południu byliśmy na spacerku i Micghaś zgubił buta:wściekła/y::wściekła/y:Non stop je ściąga i daje do buzi ,a jak mu się nudzi to wyrzuca:tak:I tak było tym razem , ja do tego gadalam przez tel i nie zauważyłam kiedy to zrobił:no: Wróciłam tą samą drogą i już go nie było:no:Spacerowałam tylko po chodniku wiec na pewno bym go zauważyła.Ale po co komuś jeden byt dzieciecy?:eek::cool:
Myślałąm ,ze jeszcze coś poprasuje dziś ale dostałam lenia:eek::sorry:
dobrej nocki...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry