• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Holandia

Laminaat to sa panele ,tak chyba sie to tutaj nazywa,jezeli sie myle to sorki.My wlasnie mamy panele i maz kladl je 1 dzien w calym mieszkaniu,nigdy wczesniej tego nie robiac.Ja bardzo lubie wykladzine,ale juz wiedzielismy ze bedzie maluszek w domu i stwierdzilam,ze szybciej sie przetrze...
Jezeli chodzi o te nauke to juz mi rece opadaja z ta walka z geemente.Trafilismy na jakas babe co straszne problemy robi,wymysla jakies przepisy.Wreszcie ostatnio pojechalismy z mezem do jakies kobitki co jest kims w rodzaju kierowniczki tej naszej pani utrudniaczki i byla zdziwiona,ze ona robi mi takie problemy.Zobowiazala sie zajac cala sprawa i skierowac mnie na ten kurs nieszczesny.Moj maz swietnie mowi,samouk,ale ja to tragedia chodzaca.Rozumiem juz duzo,ale jak zaczne dukac to ludzi szlag rafia i konczy sie na tym,ze mowie po angielsku.

reklama
Holenderski szkolilam najpierw w Amsterdamie. Na UvA maja super kursy, bardzo dobry poziom. Niestety cena dobija, 470 Euro za kazdy poziom + ok. 100 Euro podreczniki. Jeden poziom to ok. 2 miesiace, 2 razy w tyg. po 2 godziny.
Potem uczylam sie w ID College, tam placilam 50 Euro za caly rok. To zabawne, ale ludzie z krajow nieunijnych maja wszystko: kurs, ksiazki i egzamin NT2 w calosci oplacany przez gemeente. Unijni sami musza to oplacic. ID COllege mozna porownac z ROC. Ja akurat nie narzekam, bo mialam super grupe i nauczycielke. Ludziom zalezalo, zeby zdac NT2, byli zmobilizowani. Ale wiem, ze czasem jak trafi sie n kiepska grupe i nauczyciela to klapa :baffled:
Poza tym sporo nauczylam sie opiekujac sie dziecmi, wiadomo TV, czasopisma i tak jakos gadam. No i maz Holender, to najwieksza praktyka ;-)

Hejka mamusie,
ja tylko się odmelduję że żyję.....
mam dołka bo mnie mąż wnerwił.....i mam dosyć rutyny małżeńskiej :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
Dlatego nie będę Wam psuć nastroju i spadam....
a o podłogach to nie mam zielonego pojęcia....ja miałam sprawę ułatwioną,że poprzedni lokator zostawił nam wykładziny i panele-laminat :tak:
Dobranoc, i miłej niedzieli.

ujuj, Paulina, nie dawaj sie malzenskiej rutynie!! :no: Powiedz jej stanowcze "nie"! Trzymaj sie i pomysl, ze nie samym mezem czlowiek zyje ;-) A jak Twoje kroczenie wytycznymi holenderskiej dietetyki? Trzymam kciuki i jakbym Ci mogla pomoc z tym, to pisz, bo cos tam co nieco na studiach nas o tym i owym uczono :tak:

Sencila,nie potrzebowal nic specjalnego,tylko pozyczyl przecinarke,ale mozna kupic taki noz specjalny(nie jest to drogie) i jakies takie narzedzie ktorym dobijasz ten panel,ktory wlozylo sie w poprzedni,bo teraz to sa glownie te panele typu klik-klik.Kupilisly tez ocieplenie na podloge,bo mieszkamy na parterze i zimni jest diabelnie.Taka folia to chyba 20 euro w sumie kosztowala.Kupilismy te najtansze panele,ale widzialam w Ikea jeszcze tansze(my kup. w Gamma,czy jak to sie tam pisze,farbe tez tam kupowalismy,zeby sciany odswiezyc)
Marita a co to UvA,to w Rotterdamie tez jest?Ja moge zaplacic za kurs,bo i tak moge sobie to odliczyc.Trzeba miec z geemente skierowanie czy mozna samemu sie zapisac.
Przepraszam za "rozbiegane" posty ale film ogladamy i dlatego.

dzieki dziewczyny za informacje wszelakie!! W ikei sa panele za 3,5 euro za metr kwadratowy, mamy zamiar je tam wlasnie zakupic :tak: A teraz szukamy materaca o wymiarach 180/200, ale wszedzie maja najszersze 160.... :zawstydzona/y: Chyba bedziemy musieli kupic dwa materace po 90/200.

Paulina nie daj sie kobieto!! Pamietaj, malzenskiej rutynie stanowczo mowimy NIE!! ;-):-D

Tulipanek- UvA to Universiteit van Amsterdam, w Rotterdamie jest instytut nauki jezykow, ktory nalezy do Erazmusa ale niestety maja kursy tylko dla studentow i pracownikow uczelni. Nie wiem czy przyjmuja osoby, ktore nie studiuja. Na UvA z tym nie bylo problemu. Co do innych mozliwosci to m.in Albeda nalezaca do ROC, ale Pola bardzo na te szkole narzekala.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry