reklama

Holandia

Ayni ja nie wiem jeszcze dokladnie sama co chcialabym studiowac :-D w sumie najbardziej chcialabym prawo, ale.. nie wiem czy sobie poradze :)
Iskierko wspolczuje dnia, napewno byl wyczerpujacy:szok:

Co do Keukenhofu to tez nie bylam:zawstydzona/y:, ale widzialam zdjecia kolezanki i bardzo mi sie tam podoba :tak: w tym roku motyw przewodni POLSKA, takze moze sie wybierzemy w lato:cool2:

Co do mieszkan, bo ostatnio pisalyscie ze ktos placi 2400e za wynajem:szok: matko, ale duzo:szok:, my placimy 650+oplaty, wychodzi ponad 800 i dla nas to duzo, tymbardziej ze ja nie pracowalam prawie polowe ciazy.. Nie brakuje nam na nic i mozemy sobie na duzo pozwolic, ale szkoda by mi bylo wydawac tyle pieniedzy na mieszkanie, skoro wiem ze sa tansze - i czasami wcale nie gorsze! - mozna miec za te pieniadze wiele innych fajnych rzeczy, a odkladajac, to w ciagu roku wyjdzie ladna sumka :) zazdroszcze tej osobie, ze moze pozwolic sobie na wydawanie takich duzych pieniazkow troszke w bloto, bo to placenie komus do kieszeni to dla mnie wyrzucanie pieniedzy :sorry: przepraszam, ale nie pamietam, ktora z was o tym pisala:eek: a juz mi sie nie chce w tyl wracac :-p marzy mi sie zeby w koncu isc na swoje, a nie placic taki wysoki czynsz komus, kto sobie oplaca z tego hipoteke i jest zadowolony, a ja jestem ciagle 'na walizkach..' .. mam nadzieje ze juz w koncu niedlugo :happy::happy::happy: nie moge sie doczekac :-D:tak:

reklama
TheHague my tez wynajmujemy dom i powiem ci ze te pieniadze ktore dostajemy za czynsz wcale nie starczaja w calosci na hipoteke, ubezpieczenie dodatkowe domu, do tego teraz musimy znowu troche pieniedzy zainwestowac zeby go odswiezyc. My na pewno nie jestesmy zadowoleni :no: a dom stoi juz ponad 2 lata na rynku i zainteresowanie jest bliskie zeru :crazy:
A Keukenhof otwrte jest chyba do 20 maja :eek:

Iskierka zarombisty dzien :szok::szok: byle nie za czesto ......

Dzien dobry :-)

Nana moze zle to napisalam, ale chodzilo mi dokladnie o to ze twoj Tymcio stawia pierwsze kroki w tym samym wieku co moj Kuba mimo tego ze twoje dzieciatko ma male problemy zdrowotne, wiec nic nie pozostalo jak pogratulowac zuh chlopak.

Dziewczyny tak czytam o tych waszych egzaminnach, nauce jezyka ze az mnie zmotywowalo zeby tez zaczac sie uczyc tylko od czego tu zaczac. Wiem jedno moja gmina nie pokrywa kosztow nauki a jakbym sama chciala isc to jest wydatek ponad 1000 euro:-(Jak wz yacyznalzscie nuke?
I widze ze nie jestem najmlodsza, kurcze szkoda ze zadna z was nie mieszka gdzies blizej mnie fajnie byloby miec kogos z kim mozna isc na spcer i pogadac.
Iskierko moi rodzice mieli stluczke 2 tyg temu i mieli ten sam problem co tym z waznoscia prawa jazdy i musieli tlumaczyc o co chodzi. Holendrzy nie rozumieja ze my mamy bezterminowe prawa jazdy.

anetka888 ciezko doradzic jeśli chodzi o język, bo ja robiłam kurs za darmo, ale gdyby gmina nie sponsorowała i musiałabym za to płacic tyle pieniedzy to nie wiem co ja bym wtedy zrobiła..... ja nigdy sama sie nie uczyłam, poszłam odrazu na kurs , ale wiem ze duzo osob ma na tyle motywacji że uczą sie w domu , kupuja jakies podreczniki z płytami i tak zaczynają :)

Ayni no mieszkać w tej prowincji bym nie chciała...właśnie za spokojnie dla mnie ale tak na weekend się wybrać to superowo...w tamtym roku byłam...fokę w naturze można zobaczyć i mnóstwo królików przy drodze:-D!

The Hauge to ja płacę tyle za wynajem. Jesli znajdziesz mi coś w Amsterdamie poniżej 1900 z takimi warunkami jakie ja chcę to biorę!Wiem że w Hadze jest dużo taniej dlatego taka komasacja Polaków tak siedzi.Mieszkanie poza Adamem nie wchodzi w grę.Np. w Amsterdamie garaz też jest na wagę złota.A też nie za bradzo uśmiecha mi się mieszkać w jakiejś podejrzanej dzielnicy.I tak jak już pisałam wcześniej to dlaczego mam sobie mieszkać w gorszych warunkach niż w PL???Jak na ten moment to też mi niczego nie brakuje.
Gdybym zostawała na stałe to pewnie domek w Amstelveen byśmy kupili.Choć zostając tutaj nawet na 5-7 lat nie jest opłacalne kupienie mieszkania w Adamie.(doradca nam powiedział więc to pewne)

Do keukenhof się wybieram niedługo(ze znajomymi, którzy przyjadą) i w sobotę na tą paradę bym chciała...
Ta Holandia w miniaturze też jest moim celem, dzięki za info że już wyremontowana. A o tym "corpusie" to dowiedziałam się od Was-dzięki-też będę musiała się wybrać.
Możecie wstawiać jakieś info o takich ciekawych miejscach w Wiatrakowie...nie wszystkie znam, nie wszystko jest w przewodniku a czasami można na weekend skoczyć.
Iskierka to niezłe przygody miałaś...a "kumpel" z tymi oponami to nieźle Cię wrobił:no:

Ostatnia edycja:
annaJ- garaz.. to prawdziwy luksus tutaj :tak: my po roku czasu mieszkania w centrum dostalismy parking- kosztuje to 200euro ale cale szczescie na pol roku...

karola- a co slychac u anety- wy chyba utrzymujecie kontakt?;-) zapracowana tak ze o nas nie pamieta.. ;-)

iskierka- ciekawy dzien... :-) ale moje motto to ".. bo w życiu nie może być za nudno.. "

sencilla- nic nie pisalas jak dziewczynki sie ciesza z wizyty babci? pewnie zawiedzione ze juz musiala wyjechac?

a ja juz nie moge sie doczekac ferii wiki i jedziemy do PL za niecale dwa tygodnie:tak: sprawdzalam w kalendarzu i dzieciaki maja prawie caly maj wolny, u nas chyba pojda tylko 8dni w miesiacu :rofl2:

a mam pytanie, wiem ze juz pisaliscie na temat prezentow na komunie ale dla holenderskiej rodziny, my dostalismy zaproszenie do PL chlopca, naszych najblizszych znajomych i sie zastanawiam co taki 9letni chlopiec by chcial dostac??? pieniedzy nie chcialabym wkladac bo wiem ze nie bedzie z tego zadnej pamiatki :sorry:

Gosiu ale mi chodzilo o mieszkanie, bo wiadomo, ze domy sa drozsze.. mimo wszystko jak mam placic 650e czynszu, to wolalabym sobie kupic mieszkanie i placic nawet 1000e hipoteki miesiecznie, ale wiedziec ze jestem na swoim i nie martwic sie o 'jutro',
AnnaJ007 rozumiem Cie, a tymbardziej skoro was stac to czemu nie, skoro macie takie wymagania, to jak najbardziej placcie za to :) ja wolalabym odlozyc troche i kupic lub wybudowac jakis sliczny dom w Polsce lub cos w cieplych krajach, np. wyspy karaibskie czy cos w podobie, niz tracic tyle na mieszkanie w zapyzialej Holandii :) Jak widac, roznimy sie bardzo i kazda ma wlasne zdanie. Powiedz mi, czy to wasze mieszkanie bylo jakos super umeblowane, a moze ma cos innego 'super' w standardzie, ze ten czynsz jest tak strasznie wysoki? strasznie mnie to ciekawi czym sie kierowaliscie :) a i masz racje, mieszkania w Hadze sa tansze niz w Amsterdamie, ale tez do tanszych nie naleza.. i to nie dlatego jest tu tyle Polakow, tylko dlatego ze tutaj jest duzo pracy, do ktorej moga przyjac kazdego, obojetnie czy ma wyksztalcenie czy nie. W Amsterdamie juz raczej o taka prace bedzie ciezko.. Ja planuje sie wyprowadzic pod niemiecka granice do prowincji Limburg i tam mieszkania sa o wiele tansze niz w Amsterdamie czy Hadze i Polakow tez za duzo nie ma ;) Mieszkanie w Hadze ktore stoi np. za 160tys e, to w Limburg mozna kupic dom za 160tys e.. Takze jest roznica. Ale to dlatego, ze Haga to miasto ktore ma slawny kurort - Scheveningen, do ktorego przyjezdzaja tysiace ludzi z Europy, a Amsterdam jest turystyczny - wiadomo dlaczego ;)))) W Limburg spokojniej i zycie tez na troszke wyzszym poziomie, bo tansze mieszkania, nawet te o wysokim standardzie, tak wiec mozna zyc w miare godnie i nie tracac tak duzo z konta ;) tez kiedys nie chcialam mieszkac na wsi, bronilam sie rekami i nogami :D teraz juz mi wszystko obojetne heheheh :)))))))))

niunia2008 no jak oglądaliśmy większośc mieszkań to nie było garażu i tzreba było czekać na pozwolenie na parkowanie, które nie oznacza że będze się mialo gdzie zaparkować:szok::sorry:.... no i jak mówimy że jeszcze nam roweru nie ukradli to też się wszyscy dziwią...

Dla chłopca chyba trudniej o prezent niż dla dziewczynki.Napewno na topie są róznorakie gry na PSP(jeśli ma to urządzenie)...

The Hague mieszkanko w PL mamy w miarę fajne...pewnie będziemy chcieli zmienić na coś innego kiedyś no ale na to też odkładamy(mój mąz ma na szczeście łeb jak sklep i inwestować też potrafi). Domek letniskowy w PL tez mamy. A wybudować dom w PL oczywiście że moglibyśmy...ale znowu ten sam problem-poza Warszawą nie chcemy(dziecko do szkoły, na basen, dostęp do "kultury"-wszędzie trzeba by dojechać autem) a w Warszawie od strony lasu kabackiego(tam mamy mieszkanie i tam sie nam podoba bo zielono) to miejsca już za bardzo nie ma-no bo graniczy las!!Więc zobaczymy może jakieś fajne inwestycje będą jeszcze robić.Domek na karaibach...nie wiem czy chciałoby nam się rok w rok jeździć w to samo miejsce:sorry:...a tak to mogę w rózne miejsca na wakacje wybywać.
Nasze mieszkanie było nieumeblowane-takie chcieliśmy z pewnych względów-jest w b.dobrej, spokojnej, czystej i cichej okolicy a zarazem 10-15 minut rowerem od Centrum.Blisko równiez spacerkiem(z wózkiem )do pakrów i do zielonego "lasku". Jest też fajny ogródek i można sobie na fotelikach posiedzieć(tak blisko centrum trudno o coś tak cichego)Ma duży metraż bo ciężko było znaleźć 3 sypielnie+salon+kuchnia i jadalnie w mniejszym(tyle jest nam potrzebne). Ma ten cudowny garaż, który w Ams. jest naprawdę luksusem no to czego nie musieliśmy mieć a było dodatkowym plusem to basen i siłownia.
A miało też być bez schodów!!! lub z windą w starym Ams trudno znaleźć.
Oglądaliśmy sporo mieszkań ale większość chociaż trochę schodów miała, jedno było z windą za taką samą cene bliżej centrum a z mniejszym metrażem.
Poza tym firma mojego P. jest w Amsterdamie więc w jakimś Limburgu czy nawewt Hadze trochę bez sensu byłoby mieszkać dla nas...A jak podkreślałam wsi na stałe nie chcemy, na weekend z chęcią.

Ostatnia edycja:
reklama
ANETKO no wlasnie dlatego jestem taka zadowolona ,ze pomimo jego problemow to zaczyna chodzic jak inne dzieci.Pamietam jak mial 7 m to lekarze powiedzieli ze jest na etapie motoryki 8 tyg dziecka.Wdrozylismy Vojte i bardzo szybko zaczol nadrabiac.Dziekuje Ci za gratulacje.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry