reklama

Holandia

Ayni zgadłaś!
No a mój Tymo to chłop jak dąb! Mój mąż doszukiwał się po mojej rodzinie tej "dorodności"-bo mój brat do szczupłych nie należy:-p...no ale mąż przywiózł swoje zdjęcie z dzieciństwa i się wydało do kogo Tymek podobny i w kogo taki dorodny(teraz mąż jest normalnej budowy). Nawe czasami mówi żebym testy zrobiła czy to napewno mój syn:crazy::rofl2:...

reklama
Nie wiem jak to działa bo uczylam się ba volks universiteit tylko przez 1 semestr 2 lata temu i poszłam od razu na 3 poziom. Jeśli nigdy nie zdawalam tzn że muszę iść na egz Nt2 I czy nt2 II ? Ta dwójka to jakiś zaawansowany ? Zdalyscie za 1 razem ? Ile koszt egzamin ? Słyszałam że około tysiaczka , prawda to ?

Musialam nadrobic troszke :-)

My dzisiaj bylismy w CB na pierwszej szczepionce. Fifi wazy 5125 i ma juz 58 cm. a tak to wszytsko jest ok.
Nana ty piszesz ze twoj Tymcio dopiero zaczyna chodzic mi sie wydaje ze to normalny wiek bo moj Kuba tez tak zaczynal stawiac pierwsze kroki a pozniej jeszcze dlugo raczkowal zanim tak sam zaczl chodzic.
AnnaJ naprawde mlodo wygladasz ja tez myslalam ze masz 27 lat. Widze ze ja to najmlodsza jestem na tym forum hehe cale zycie bylam najmlodsza w rodzinie w pracy (do czasu).

Ayni to na jaki egzamin zalezy od tego na ile umiesz jezyk, jesli umiesz dobrze mozesz odrazu zglosic sie na egzamin NT2 II. nie musisz robic najpierw I a potem II. II jest bardziej zaawansowany... Ja zdałam za pierwszym razem ale ja robiłam I :) i nic nie płaciłam bo kurs opłacało mi gemeente;)

Ayni, nie musisz isc na NTII 1, jesli sie czujesz na silach, aby isc od razu na NTII 2.
ten drugi poziom jest zaawansowany, to jest poziom B2, a poziomy sa takie: 0, A1, A2 (rowna sie NTII 1), B1, B2, C1, C2.
Cena calego egzaminu (4 etapy, czyli luisteren, lezen, schrijven i spreken) wynosi 90 euro, wiec tysiak na pewno nie :)
zapisujesz sie na egzamin przez internet, mozesz go zdawac w kilku miastach w holandii, m.in. amsterdam, rotterdam.
A TY gdzie mieszkasz?
nie wiem, jakie info potrzebujesz jeszcze, chetnie Ci pomoge, nawet moge Ci poopowiadac, jak wygladaja poszczegolne etapy, ale to chyba bardziej na telefon. Jesli chcesz, to podam Ci na priva moj numer, to sobie pogadamy ;)

aha, zdalam za pierwszym razem.

Anna laseczka z ciebie a twoj Tymus to tez kawal chlopa :tak: widac ze ta marchewka mu sluzy :-D kolezanka wyslala mi zdjecia swojego polrocznego synka i mowi ze wazy 11 kg. i na takiego wygladal i jak pomyslalam o moim 3 letnim Daanku ktory do niedawna wazyl 15 kg. to oczy wywalilam :-D

Magda starszyzna z rocznika 70 tez tutaj jest :-p

Dziewczyny a czy pracodawcy pytaja was o egzamin z NT2 czy inne jezykowe jezeli ubiegacie sie o prace ???? Bo ja jak chodzilam do szkoly to babka tez sie mnie pytala czy bede przystepowac do egzaminow a ja w sumie to olalam bo pomyslalam ze po co mi on :sorry:

Anna laseczka z ciebie a twoj Tymus to tez kawal chlopa :tak: widac ze ta marchewka mu sluzy :-D kolezanka wyslala mi zdjecia swojego polrocznego synka i mowi ze wazy 11 kg. i na takiego wygladal i jak pomyslalam o moim 3 letnim Daanku ktory do niedawna wazyl 15 kg. to oczy wywalilam :-D

Magda starszyzna z rocznika 70 tez tutaj jest :-p

Dziewczyny a czy pracodawcy pytaja was o egzamin z NT2 czy inne jezykowe jezeli ubiegacie sie o prace ???? Bo ja jak chodzilam do szkoly to babka tez sie mnie pytala czy bede przystepowac do egzaminow a ja w sumie to olalam bo pomyslalam ze po co mi on :sorry:

Gosia ja napisałam WIEKSZOSC ;);)

to zalezy jaka praca, nie w kazdej wymagaja... czasami wystarczy ze dobrze mowisz, ja odkad zdałam egzamin jeszcze nie starałam sie o inna prace wiec wszystko tez przede mna ;) ale egzamin warto zrobić bo potem fajnie w cv wyglada ze otrzymałaś dyplom :)

reklama
Madzia i Sencilla, dziekuje za cenne informacje. rozwialyscie moje watpliwosci , nie wiem dlaczego krazy tyle mitow wokol ceny tego egzaminu. Zagladalam na tamta strone, pomyslalam, ze kupie sobie jakies materialy, ale widze, ze jedna ksiazka to przynajmniej 30 EUR, wiec bede szukac uzywanych , albo E-Bookow, bo chcialabym jaknajwiecej wiedzy pochlonac w czasie nastepnych 20 tygodni. Chyba, ze wy macie jakies materialy/ksiazki z gramatyka ? Podreczniki raczej nie.

I czy jest mozliwosc dokonania jakiegos testu , ktory zdiagnozuje poziom zaawansowania jezyka? W moim poczuciu moj holenderski nie zbyt dobry, ale inni zawsze mnie chwala, stad moje watpliwosci, gdyz ciezko mi samej ocenic, bo w sumie rzadko praktykuje.
Co prawda planuje to zrobic dopiero po porodzie, narazie chcialabym pouczyc sie jeszcze, a mieszkam w prowincji Zeeland, wiec chyba najblizej bylo by w moim przypadku przejechac sie do Rotto , yo yo !

Aha.. I czy ten NT2 to jest to samo co staat exam ? Czy to sa dwie rozne sprawy ? I czy faktycznie w przypadku podjecia pracy wiazacej sie z operowaniem jezykiem niderlandzkim jest to wystarczajacy dyplom, czy trzeba cos jeszcze zrobic?? The Hague pisala, ze w przypadku pojscia na studia musiala zrobic B2 czyli wg tego co piszecie upgrade do NT2 II b2, jest tak ?

cos mialam jeszcze spytac i zapomnialam. AAAA

madzia, a ty uczeszczalas na kurs z gemeente, ktora Ci oplacila ten egzanim? Ja sie w tej sprawie do moje gemeente tez musze wybrac, ale nie wiem czy mi sie oplaca, skoro prawdopodobnie bedziemy sie wkrotce wyprowadzac do Roosendaal.

I ostatnie.. Czy przygotowywalyscie sie do tego egzanimu jakimis specjalnymi ksiazkami ? Czy tylko cwiczenia?
Anetka 880- jesli jestes urodzona w 88 to chyba narazie najmlodsza jaaaj :) ja jestem z '87 !
:cool2:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry