reklama

Holandia

czas na relaks, Antek śpi więc chwilo trwaj!
pobuszuje tu troche po forum, bo dopiero 2 dni temu sie zarejestrowałam i jeszcze nie zorientowałam sie w forumowej tematyce...

Agnes a nie myslałas zeby tu w Holandii ochrzcić malca?? a w jakim wieku jest twoj synek? bo widze tylko suwaczek ciążowy - czego rowniez gratuluję
z tym innym kościołem to jak próbowałam w PL to tez były schody - w kazdej innej parfii nawet w innym miescie, księża chcieli ode mnie papier od mojego proboszcza o wyrazeniu przez niego zgody na chrzest gdziej indziej... i tak sie kółko zamykało...
ale ty spróbuj moze twojego księdza nie bedą obchodziły "procedury i paragrafy" jak mojego...

reklama
Dziewczyny moze wiecie jak wygladaja szczepienia tutaj ,ja malego do tej pory szczepilam w PL a teraz nie bedzie mi pasowalo zeby jechac tam wiec chcialam go zaszczepic w NL ale niewiem czy nie bedzie problemu.Teraz bedzie szczepionka jak bedzie mial roczek niewiem czy tutaj sa takie same jak w PL??:rofl2:

Mamo Mikolaja tu szczepienia wygladaja tak:
2 miesiace: DKTP(blonica, krztusiec, tezec) i Hib oraz Pneumokoki
3 miesiace: to samo
4 miesiace: to samo
11 miesiecy : to samo
14 miesiecy: BMR (MMR) i Meningokoki C

Dodatkowo moje dziecie otrzymalo szczepienia na zoltaczke.

mamo mikołaja musisz ze sobą zabrac ksiazeczke szczepien aby tu mogli zobaczyc i porównać co juz Twoj maluch juz dostal i jesli nie bedzie za pozno to dostanie te brakujące, które sa w tabeli obowiązkowej tutaj - tak było z maluszkiem mojej kolezanki ktora tu dojechała do męza z rocznym malcem...

uciekam na ploteczki do kolezanki a Tosiek powygłupia sie z narzeczoną nr.1

do wieczorka

twiggless nie ten suwaczek sam mi wskoczył jak robiłam właściwy a teraz niewiem jakoś nie mogę wstawić dobrego ani tego usunąć w ciąży nie jestem nie narazie nie mam nadzieje jeszcze małego karmie:szok: mój synek skończył 6 miesięcy a właśnie byłam w innym kościele w tym samym mieście to faktycznie musiałabym mieć pozwolenie z mojej parafi a w Holandii nie trzeba nic takiego muszę pomyśleć nad tym;-)teraz spadamy na spacerek:-):-):-)

Dzien dobry dziewczynki,
Wlasnie wrocilam z Mama i moimi dziewczynkami ze spacerku po miescie, szukalysmy rury do odkurzacza :szok: Juz myslalam ze mi nogi z d... (pardon, mesdames) wyjda, ale w koncu znalazlysmy. Za 20 juroł!! :angry:
NOgi mi ostatnio puchna bardzo, nie wiecie, co na to poradzic? Normalnie ledwo chodze, tak bola. dobrze ze to dopiero teraz, bo jakbym tak cala ciaze miala kustykac...:baffled:
Ze spaniem to rzeczywiscie moze byc nie za wesolo, naszej Marysi sie unormowalo, jak ja skonczylam karmic piersia (oj, byl placz i zgrzytanie zebow przez tydzien... ),ale teraz spi super. A jak miala cyca, to wlasciwie prawie w ogole nie spala, budzila mnie czasem 15 (!!!) razy w ciagu nocy. Masakra.
dobrego popoludnia dziewuszki

Hej hej.......
Melduję się, że już wróciłam z Polski.
Ale się nas tu namnożyło :szok::-):-D ! Super !!!!!!!!!!!!!!!
Trochę was podczytałam, ale jest tego pare stron wiec zostawie sobie na wieczór...
Witam nowe mamy, miło że dołączyłyście do naszego forum...
Niestety nie pamiętam wszystkich imion - więc witam was WSZYSTKIE !!!
Sencilla widze, że znowu jakaś zbieżność miedzy nami...ja dziś kupiłam końcówke do odkurzacza za ...... 29.95e !!!:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
Nogi ci puchną,co?
Tak juz jest na koniec zwłaszcza jak ciepło sie zrobi...mi pomagaly zimne kąpiele i nóżki trochę wyżej...
Antosia nie dokuczaj już tej mamie! Na świecie jest naprawde pięknie...:-)
Ja właśnie wróciłam z pracy, pędze na spacer z dzieciakami też...
Miłego popołudnia wszystkim.
Pozdrawiam

Witajcie!!
Sencilla,
wieczorem jak sie polozysz to pod nogi poloz sobie poduche,zeby byly wyzej,troche ci ulzy:tak:
Marita,ty dostalas te szczepionke na zoltaczke bez problemu?Musialas zaplacicc exstra?Ja prosilam i nie chcieli mi w consult. dac,taz malemu a nie mie.Jak jest wogole po holendersku zoltaczka,tak na marginesie zapytam:blink:
Moj maluch mial w piatek operacje,zle juz wsio ok.ladnie sie goi.Operacja byla o 8-ej a o 12-ej juz w domku bylismy
Twiggles,ochrzcijcie w holenderskim kosciele,zero problemow;-)
A tak wogole to witam nowe mamusie i milego dzionka.

Aniahaven, witaj!! wlasnie sie zastanawialam, gdzie jestes! jak bylas w polsce, to wyslalam Ci smsa, ale chyba nie doszedl, bo mi raport zwrocilo :confused: 29 euro? To sa dopiero zbrodniarze. A ja wlasnie sprawdzilam moja koncowke, do kitu :angry:
A gdzie pracujesz, jesli mozna zapytac? Ja bym juz poszla do pracy, eh.. A tu jeszcze co najmniej rok z dzieciaczkami posiedze.. :nerd: No nic, bede sie sprawdzac w roli matki polki-holenderki :tak:
co do szczepionek, to przy pierwszej wizycie w consultatiebureau skopiowali ksiazeczke szczepien i tam sobie posprawdzali, ktorych MArysi brakuje i jej wpisali nowy kalendarz.

reklama
Kamila to Twoj maluszek mial operacje :szok::szok:!!! Co sie stalo????
Szczepionke na zoltaczke dostalam bez problemu. Nawet o to nie pytalam. Lekarka powiedziala, ze poniewaz jestem z Polski wiec maly dostanie te szczepionke, bo w Polsce zoltaczka wystepuje czesto. Nawet na folderze na temat szczepionek mam wyraznie napisane, ze na zoltaczke szczepi sie m.in. dzieci "met een ouder afkomstig uit een land waar hepatitis B veel voorkomt". Wiec oni nie robia laski szczepiac dziecko, bo to ich obowiazek. A zoltaczka to Hepatitis B.

Ania welkom terug :-):-)

Aneta co do dofinansowania do studiow to sa dwa mozliwe: tzw. restitution for the tutition fee- przyznawane raz na rok wszystkim studentom z EU, ktorzy nie przekroczyli 30 roku zycia (ok. 1000 euro) lub tzw. studiefinanciering 240 Euro miesiecznie i aanvullendebeurs (zalezy od dochodu rodzicow) max. 240 Euro na miesiac. Te dwa ostatnie sa dla Holendrow, ludzi posiadajacych pozwolenie na pobyt typu 1 i studentow z EU pod warunkiem, ze pracuja przynajmniej 32 godziny miesiecznie. Jesli nie ma sie prawa do studiefinanciering to pozostaje to pierwsze stypendium. Jesli ma sie studiefinanciering to nie mozna juz dostac restitution for the tutition fee.
A gdzie w Holandii jest Polska uczelnia??? Jeszcze o tym nie slyszalam :confused:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry