Hej pola, milo widziec kolejna Polska osobe w tym malym kraju.
Ja rowniez jestem w ciazy, teraz okolo 12 tygodnia. Mam za soba jedna wizyte u poloznej i USG, co do badan prenetalnych to powiedziala ze decyzja nalezy do mnie jesli chce miec USG genetyczne, i dala ulotke wraz z numerem do szpitala. Ja po przemysleniu i poczytaniu co nieco na ten temat podjelam decyzje ze zrobie je. Wizyte mam na poniedzialek wraz z badaniem krwi-mam nadzieje ze wsio bedzie dobrze.
Co do porodu to jesli nie masz skierowania i wskazania od lekarza to rodzisz w domu u boku poloznej i lekarza rodzinnego, a porod na wlasna zachcianke w szpitalu to koszta, wiem ze me ubezpieczenie(Unive) pokrywa 173 Euro, a ile kosztuje calosc to zalezy od porodu, moze byc miedzy 350-600 (roznie). Maz z tego co wiem to zawsze jest przy porodzie.
Tutaj napisze co mam na ulotce od poloznej o badaniach(wersja niderlandzka):
1 badanie okolo 12 tyg. - echo en intakegesprek,
2 -//- 18 tyg. - bloeduitslagen bespreken, hartje luisteren,
3 -//- 24 tyg. - groei buik controleren
4 -//- 30 tyg. - ijzer controleren, bloedafname resusnegatieve zwangeren
5 -//- 33 tyg. - (tutaj brak jakiego kolwiek opisu)
6 -//- 36 tyg. - weeëninformatie en iutdraai zwangerschapskaart mee
7 Hierna: vrouwen die zwanger zijn van de eerste bijna iedere week en andere vrouwen om de twee weken
Kochana dodam tak sama od siebie, ze strasznie panikowalam zanim mialam wizyte u poloznej, plakalam i trzeslam sie ze strachu, jednak po badaniu i USG sie uspokoilam z lekka, zaufalam poloznej i mysle ze iini tu rodza, dzieci widze na kazdym kroku dlatego chce wierzyc ze wszystko bedzie dobrze.
A kwasik to bralam dobre 5 miesiecy zanim zaszlam w ciaze, teraz tylko lykam po jednej tabletce GRAVITAMON co dzien, jest to zestaw dla ciezarnych i karmiacych.
Zycze Tobie i malenstwu jak najlepiej i pisz nadal.
to moj msn:
wassia_82@hotmail.com zapraszam, gg:4332495