reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Holandia

Mysle, ze to zainteresuje mamy, ktorych dzieci sa u opiekunek:

to po holendersku i tez z ogolnym tlumaczeniem angielskim.

This mail is about the plans of the government about childcare support.
There will be some changes in the childcare support in 2010. It is not jet sure, but they are talking about these plans:

* Het maximale toeslagbedrag in 2010 wordt teruggeschroefd van
6,10 euro per kind per uur naar maximaal 2,50 euro.
The maximum support in 2010 will be 2,50€ per child/per hour, instead of € 6,10

* Ouders mogen maximaal 12 uur per week declareren.
The maximum hours per week will be 12. More hours will not be supported by the government.

* Als de gastouder in 2010 voldoet aan extra eisen, kunnen ouders
aanspraak maken op een toeslag van 4,00 euro per kind per uur.
De extra eisen houden in: een (dure) toets op MBO-niveau 2, dat
de opvang bij de gastouder thuis moet plaatsvinden en een
inspectie van de GGD.
If a nanny works at her own house, she finished a (expensive) test on ‘MBO-level 2’ and the GGD inspected her house, the parents can receive a higher support. This will be 4€ per child/per hour.

* Versobering van de thuiszorg (opa- en omaregeling).
The grandparents support will be a lot less.

We cannot say if these plans will be the final plans. It may all be different. As soon as we know more about this, we will send you a new newsletter.

*Onbetaalbaar*
Smart4kids is verbijsterd over deze voorstellen. Het afschaffen van de
gastouderopvang is gelukkig van tafel, maar op deze manier wordt de
regeling onbetaalbaar gemaakt. Gastouders moeten aan allerlei eisen
voldoen. Maar een passende vergoeding hiervoor vragen is onmogelijk,
want de toeslag die ouders ontvangen gaat immers drastisch omlaag. Uit
onderzoek blijkt dat als deze voorstellen doorgaan, bijna de helft van
de 100.000 gastouders stopt met het aanbieden van gastouderopvang.
Een gevolg hiervan is dat bij de helft van de 100.000 gezinnen die
gebruik maken van gastouderopvang, een van de partners minder gaat
werken of zelfs zal moeten stoppen.

Unaffordable
We are flabbergasted about these plans.
The costs of a nanny will be a lot higher than the income they can receive of the childcare.
This means that about half of the 100.000 nannies will stop with their jobs. (conclusions of a research)
The conclusion for parents: in 50.000 families, one of the parents will have to work less or quit their jobs.

>

> *Protesteren
> *Jullie kunnen tegen deze plannen protesteren. Het Platform Kwaliteit
> Gastouderopvang heeft de website *Gastouderpetitie.nl*
> <http://www.gastouderpetitie.nl/> geopend. Hier kun je een
> persoonlijke mail sturen aan Kamerleden en het kabinet. Meer dan
> duizend verontruste mensen hebben dit al gedaan. Vanaf 20 april gaat
> de Kamer met Dijksma in discussie over de plannen. Zij hoopt voor 25
> april met oplossingen te komen. Laat deze kans niet voorbijgaan en eis
> een betaalbare gastouderopvang!

Protest
You can protest against these plans. The Platform Kwaliteit Gastouderopvang opened a website: www.gastouderpetitie.nl
You can send a personal letter to one of the ‘Kamerleden’ or the government with your opinion.
Over a thousand people have done this already.
On the 20th of April, the government started to discuss this plans. They hope to find a solution on the 25th of April.
There is still a change to change the plans, so do not let this change slip!
>

reklama
Witam
O ja pikole:szok:, opuścić Was na pół dnia i tyle czytania :-D, ale fajnie, bo ja lubię czytać co u Was:tak::-)
Aniu ja również robiłam paszport dla Nikodema w PL i też chcieli mi dać na 1 rok, ale ja powiedziałam, że przeprowadzamy się na stałe do NL i otrzymałam na 5 lat. Tak samo zrobiłam z dowodem (nie było czasu już na paszport, bo na paszport dłużej się czeka) dla Oliwierka, powiedziałam, że wyjeżdżamy na stałe i otrzymałam na 5 lat:tak:Aniu miłej pracy życzę:tak:
Aha życzę szybkiego i pomyślnego rozwiązania:tak::-)
Gosiu ja uważam tak samo jak Natka, drugie zdjęcie jest takie prze słodziutkie:tak::-)
Twiggless jak Antoś:confused:, robi postępy w nocnikowaniu :confused: Te jego oczka na suwaczku są przesłodkie:tak::-)
Agnieszko, mój Niko był raz na wakacjach w PL na 2 dni i to była najgorsza rozłąka w moim życiu:-(. Zawsze przed pójściem do łóżka zaglądam do jego pokoju, daję buziaka, przytulam i przykrywam, a wtedy wchodziłam do pustego pokoju, miałam ból serca dosłownie. Dziwne uczucie:baffled: Wcześniej moja rozłąka z moimi dziećmi też 2 dniowa, gdy przyjechałam do mojego męża do PL, a mój maleńki Oliwierek trafił do szpitala i wtedy do PL zajechaliśmy autem w 7 godzin (normalnie jedziemy ok 9-10):-(
Justaaa witam Cię, pisz dużo i nie znikaj:tak::-) Ja nie znałam w ogóle niderlandzkiego jak do NL przyjechałam i angielskiego niestety też nie :no: Mój synek starszy chodzi do szkoły i jakoś na początku na migi się dogadywałam, 2 wyrazy po angielsku następne 2 po niderlandzku i trochę na migi i jakoś daliśmy radę:-D:zawstydzona/y::-D:zawstydzona/y::-D Teraz zaczęłam szkołę:tak:
Ann odpoczywaj puki możesz, bo z 2 maleńkich kruszynek pewnie nie będziesz miała czasu, aby do nas tak często zaglądać. Nie dziwie się, że nie możesz się już doczekać bo dla mnie chyba 7 i 8 miesiąc ciąży strasznie się dłużył :tak: Ann uważaj bo telefon zalejesz:-D:-D:-D:laugh2::laugh2::laugh2:
Karola Tobie również życzę miłej pracy,m powiedz jak się Michałek w pracy sprawuje:confused:
Natka Oliwierek miał tylko jedną noc ciężką, a teraz tylko strasznie gryzie smoka, czasem mam wrażenie, że zaraz go przegryzie :-D:laugh2: Tego spania do 9:00 to Ci zazdroszczę:tak::-) O której i na jakim programie są te bajki o których wspominałaś:confused: Mojego Oliwierka nie interesują bajki, nawet 10 minut się nimi nie zainteresuje, ale na teletubisie jeszcze nie trafiliśmy, a płytę pożyczyłam koleżance i mi jeszcze nie oddała. Oli uwielbia tylko vive wtedy tańczy i śpiewa lalalalalalala:-D:laugh2:
Sencilla przyjadę do Ciebie jak już będę miała swoje autko, a do wtorku nie zdążę kupić bo czekamy za papierkiem z PL :tak: Ja również myślę nad łóżkiem, ale piętrowym, bo Oliwierek nadal w naszej sypialni śpi :baffled:;-)
Pauka ja mam szkołę wieczorem :tak: Ja też biorę się za sprzątanko dziś, aby jutro mieć wolne:-) Właśnie moje ostatnie pranko się wyprało.
Agasta ja codziennie nagaduje Oliwierkowi, że ma spać dłużej, ale on mnie nie słucha tak jak Twoja Claudia:no: Dziś jednak udało mu się pospać do 7:30:szok:, ale wczoraj poszedł spać po 21:00:baffled:
AGASTO chciałam Tobie jeszcze raz podziękować za wczorajszą pomoc:-):-):-):-)
Mój M zadzwonił mi z pracy, że źle się czuje, kręci mu się w głowie i boli go żołądek, kurcze nawet nie mam jak po niego jechać, a boję się aby nie zasłabł za kierownicą. Powiedział,że mam nie panikować i jakby co to ktoś go przywiezie:baffled:, ale jak mam się nie martwić,już 3 razy do niego i nadal czuje się źle, ale jest uparty i do domu nie przyjedzie :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
Miłego dnia kobitki:-)

Ostatnia edycja:
No to mnie troszkę pocieszyłyście z tym językiem , a powiedzcie mi czy w Holandii jest polska szkoła?
Mało się odzywam bo czytam troszkę ale nie jestem w stanie przeczytać całego topiku bo nadrukowałyście stron że hoho:-) więc jeśli możecie to powiedzcie mi troszkę o sobie ,będzie mi łatwiej ;-)
a teraz uciekam robić obiadek ,bo Miłosz przyjdzie ze szkoły ,a mamcia zamiast obiad mieć to na necie buszuję :-)

Wiesz Aneta moje dzieci jadom do tesciowej my przed wyjazdem do NL tam mieszkalismy tagrze oni uwielbiajom tam byc majom swoj pokuj swoje zabawki pozatymP apla ma 8 lat a Artur 6 to niesom malutkie majom swoje kolerzanki i kolegow tylko boje sie jak tom Rozlonke zniesie Claudia Aneta napisz mi kiedy przechodzilas test zeby Cie przyjeli do szkoly .Ja test zdawalam w tamtym roku w czerwcu test przeszlam bardzo dobrze ale jak dotej pory zadnych papierow mi nie przyslali .przeprowadzilam sie do innej gminy ponoc moje papiery przeslali tu do gminy alenadal niemam odnich zadnej odpowiedzi trzymajcje sie kobitki ja biore sie zapakowanie dzieci dopuki spi Claudia potem po nich doszkoly i okolo 8 bedziemy wyjerzdac bo z Ansterka toniema co szybciej ruszac.

Agnieszko mój Niko ma prawie 5lat:tak: i też pojechał do babci i dziadka tam gdzie wcześniej mieszkaliśmy:tak::biggrin2:. Czasem marudzę, że już zmęczona jestem (24h na dobe z dziećmi), ale wolę marudzić i mieć ich przy sobie :-D:laugh2: Taka jakaś wrażliwa jestem na rozłąki:-(Może kiedyś mi to minie:sorry:
Miałam test i tego samego dnia dowiedziałam się kiedy idę do szkoły, więc to było chyba 2 tyg później:tak: Zadzwoń lub wybierz się do Geemente, bo być może otrzymałaś zaproszenie do szkoły na stary adres, my non stop dzwoniliśmy, upominaliśmy się i udało się:tak:

Justaaa8 witaj na forum.
ja mieszkam 28 km od ciebie więc bliziutko na kawke będzie a poza tym często jestem w Apeldoornie na zakupach bo fajne sklepy tam mają :-)
Aha jeszcze troszkę i będziesz tulic swoje maleństwo:tak:
Sencilla coś dziewczyny nie palą się do spotkania :baffled: Właśnie rozmawiam z moim lubym i mówi, że przed chwilą był w zwaag zawieźć maszynę koło lidla :-D
A łózko o którym mówisz jest do kupienia w Leen Bakker na 100% bo ostatnio go oglądałam. łóżko takie kosztuje 149 euro jest akurat teraz na promocji są dostępne w dwóch wersjach kolorystycznych róż i niebieski.
Slaapkamer Jesper - Ledikant
Za szuflady pod łóżkiem płaci się dodatkowo ale ile kosztują nie wiem
Aneta nie ma za co dziękować, a tak wogóle to udało się?

Ostatnia edycja:
Agasto, bardzo Ci dziekuje! Super, ciesze sie, wlasnie czegos takiego szukalam. Ale na tej stronce mi sie wyswietla 99 euro... Troche mi sie ta biel nie podoba, bo nie lubie bialych mebli, ale ja juz sobie to obrobie po swojemu ;)

Ostatnia edycja:
Agasta udało się:tak:, jestem bardzo zadowolona:tak::-) Jak Ty już taka obcykana jesteś to może mi wklej linka z piętrowym łóżkiem, a które jest bardziej praktyczne, piętrowe czy to z szufladą:confused: Dobrze widzę, ze różowe jest za 150e, a niebieskie za 100e?

Sencilla nie ma za co. 99 euro kosztuje łóżeczko dla dzidziusia (ledikant) tak piszą na stronce ale mi sie wydaje że im chodziło o pojedyncze łóżko że tyle kosztuje (akurat nie ma na zdjęciach) a łóżko o którym mowa jest na zdjęciu drugim - wymiary 90x200 cm

Ostatnia edycja:
reklama
Agasta, wlasnie zobaczylam, dzieki :)
Anetko, ja wlasnie wole takie lozko. Jakos nie mam zaufania do pietrowych... Moj kolega we wczesnym dziecinstwie spadl z pietrowego i spedzil tydzien w szpitalu.. :( Roznie to moze byc, a dzieci maja szalone pomysly.

Do góry