reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Holandia

u położnej jeszcze niebyłam..tylko u zwykłego lekarza..pytał mnie gdzie chcę rodzić...powiedziałam, że w szpitalu.....nic nie mówił, że muszą być jakieś przyczyny aby rodzić w szpitalu.....tzn.że nie mogę sama wybrać gdzie chcę rodzić?

reklama
Jagodko,
jesli nie masz przyczyn do rodzenia w szpitalu, to ubezpiecz. pokrywa tylko koszty porodu w domu. Jesli chcesz rodzic w szpitalu, to musisz miec pakiet ubezpiecz. ktory to pokrywa, albo zaplacic.
Agasta chyba wie cos na ten temat, to mysle, ze o wszystkim Ci powie.

Super ..byłabym wdzięczna :) zapytam o moje ubezpieczenie....czy pokrywa poród w szpitalu czy nie......

Wlasnie najlepiej, bo jesli masz tylko podstawowe ubezp to wiem ze oni nie pokrywaja kosztow porodu w szpitalu bez medycznych przyczyn, a wtedy kosztuje porod cos ok 500 euro ale dokladnie nie wiem bo juz dokladnie nie pamietam co mi powiedzieli.
Czasami warto sobie dokupic dodatkowy pakiet ubezp zeby np mies porod za darmo, ale teraz to juz jest troszke za pozno...
Najlepiej zrobisz jak zadzwonisz do swojej ubezpieczalni i poprostu powiesz ze chcesz rodzic z szpitalu z wlasnego wyboru i jak to wyglada.

wlasnie a propos porodu to chcialam zapytac, jak by to wygladalo, jak by np. jakas mama z polski chciala tu po prostu przyjechac i urodzic? bez ubezpieczenia tu ani nic. ile w takim wypadku kosztuje porod? moze ktoras z Was sie orientuje?

Hej dziewczyny,
ja dziś troszkę zabiegana,
jutro mam insekcję w domu z firmy w której wynajmujemy mieszkanie, idziemy do notariusza podpisać papiery itp.
Aha83 wkońcu się doczekałaś gratuluję!
Jagodka witaj na forum. Ja rodziłam w Holandii w szpitalu 4 miesiące temu razem z moim partnerem. Nie miałam żadnych wskazań medycznych, więc poród odbył się w szpityalu na moje życzenie. Zasada jest taka, że jeżeli nie ma wskazań do porodu w szpitalu, to możesz rodzić w szpitalu jeżeli mają ukrat wolną salę porodową. Jeżeli wszystko jest zajęte, to musisz rodzić w domu, albo szukać miejsca w innym szpitalu.
Miałam wówczas ubezpieczenie podstawowe i za poród zapłaciłam 472 euro z groszami. O ile mnie pamięć nie myli to płaci się za ilość godz wynajmu sali porodowej (część kosztów pokrywa ubezpieczenie - płacą ze położną przy porodzie, reszte musisz sama zapłacić). Tak samo jak jest z kraamzorg - część kosztów ubezpieczalnia, resztę płacisz ty.
Z porodu jestem bardzo zadowolona, zaraz po porodzie przynieśli mi śniadanko, bo byłam głodna jak wilk :-D i herbatkę. Mojemu lubemu i teściowej tez dali coś przekąsić :tak: Poszłam pod prysznic z pielęgniarką, ubrałam się i mogłam już jechac do domku. Córcia urodziła mi się o 8:53 a o 10 mogłam już iść do domu, ale do 12 cekaliśmy na wyniki badania krwi mojej córki bo ja mam grupę 0 Rh - i musieli sprawdzić jaką ma Claudia.
Wszystko było ok, więc pojechaliśmy sobie do domku.
Ubezpieczenia przed porodem na wyższe nie można niestety zmienić, jedynie od początku roku kalendarzowego, ale znowu z drugiej strony jak masz płacić co miesiąć 50 euro więcej za ubezpieczenie, żeby mieć pakiet który w 100% pokrywa poród w szpitalu bez wskazań medycznych, to równie dobrze przez rok czasu możesz sobie w domu odkładać te 50 euro i będziesz miała na pokrycie kosztów porodu, a ubezpieczenie możesz zostawić podstawowe.
Ja już mykam bo jakaś padnięta dzis jestem,
do jutra spokojnej nocki życze.

dobrywieczor
za 4 dni mama przyjezdza ciesze sie jak niewiem:tak::tak: co juz sie bardzo stesknilam za nia, moj M. wymyslil ze na ta okazje zrobimy taras wiec mamy troche robotyn bo przed przyjazdem chcemy skonczyc
Agnieszko rowniez ode mnie przyjmij wyrazy wspolczucia:-(
Aha gratuluje narodzin syna, cos mi sie wydaje ze przejscia mialas takie jak ja:-):-):-)
Agnes szerokiej drogi wracaj do nas szczesliwie
Aniu przypomnialas mi o rolkach chyba i ja odkurze moje, dobrze mi to zrobi na moja gruba d....;-)
Jagodka witaj w holandii i na forum, a porod tutaj sie nie boj, w szpitalu jest bardzo dobra opieka wiec sie nie martw ja miesiac temu rodzilam i jestem zadowolona. Mialam zamiar rodzic w domu ale ze wzgledow medycznych musialam rodzic w szpitalu, ale wydaje mi sie ze porod w domu w swoim otoczeniu i z mezem polozna tez musi byc fajny ja juz niestety tego nie doswiadcze
Ann a ty nie masz co swirowac bo przeciez na cesarke idziesz czyli na sale i z sali wjedziesz z usmiechem na ustach, cc idzie tutaj tasmowo jak na hali produkcyjnej:-D:-D:-D
Justaaa to ciesz sie mezem ile wlezie:tak:
Aneta to prosze zdjecia tego przystojniaka
dobranoc dziewczyny

reklama
Ann a ty nie masz co swirowac bo przeciez na cesarke idziesz czyli na sale i z sali wjedziesz z usmiechem na ustach, cc idzie tutaj tasmowo jak na hali produkcyjnej:-D:-D:-D

Jak to?? :confused: ja nic o tym nie wiem ze na pewno, a standardowo ze wzgledu na bliznieta ich chyba nie robia?? :confused: Bede w srode to sie zapytam...

Ja jutro bycze sie w domku, ale teraz tez juz mowie dobranoc...

Do góry