reklama

home sweet home

moja siostra dostała w darowiźnie od rodziców ziemę wartą ponad 100tys, tylko zgłosiła fakt w Urzędzie Skarbowym i NIC nie płaciła.
Jeśli do 6 miesięcy nie zgłosisz faktu otrzymania darowizny w US, wtedy płacisz podatek.
najlepiej pewnie orientuje się w temacie Mła :) ale możesz też zadzwonić do fiskusa i dopytać.

zerknij: "Całkowicie zwolnione od opodatkowania są darowizny między rodzicami i dziećmi, jeśli obdarowany zgłosi nabycie własności rzeczy (na przykład samochodu) lub praw majątkowych (na przykład obligacji) w terminie 6 miesięcy od dnia wykonania darowizny. Jeżeli darowizna została stwierdzona aktem notarialnym, to te 6 miesięcy liczy się od dnia podpisania aktu. "
http://podatki.wieszjak.pl/spadki-d...k-od-darowizn-miedzy-rodzicami-i-dziecmi.html

Ostatnia edycja:
reklama
Kota, jakbyś mi na prv napisała jeszcze etapy jak składaliście wniosek o RnS? raczej się do końca grudnia nie wyrobię, więc pewnie zaczniemy własnymi siłami i może nie wybudujemy się w rok, czy dwa, ale zawsze ku swojemu :)

Sosnowiczanka my mamy Beko i jestem narawdę z niej zadowolona. Dla mnie oprócz wszystkich parametrów ważne było jak są skonstruowane "pólki" żeby naczynia mozna bylo rozsądnie ustawiać. Czasem zmywarki mają kupe dziwnych przegródek które tylko przeszkadzają.

Ja miałam ręczną przez 7 lat aristona i na pewno tej firmy nie polecę- ciągle coś było nie tak..

Teraz mamy do zabudowy Bosh , ale ten niemiecki!!!!!!!!! - mamy teraz małą(ze względu na miejsce)- ale nie żałuję - pomieści więcej niż przeciętna mała, dwa pokrętła na górnym koszu, wyświetlacz - światełko w podłodze gdy działa, jestem zadowolona bardzo!

Produkty - Zmywarki - Zmywarki do zabudowy - 45 cm - 45 cm w pełni zintegrowane - SPV58M00EU

Sosnowiczanka, my kupilismy zmywarke BOSCH, do tej pory tez taka uzytkujemy i jestesmy super zadowoleni.
A jesli chodzi o lodowke, to decydujemy sie na BEKO typu french door, mimo wszystko :)

z newsow budowlanych, mamy juz zamontowany piec :) dziala i grzeje, na dniach musimy kupic panele i kafle podlogowe + do 2 lazienkek, bo ekipa gotowa czeka, a przed kuchnia musimy to miec gotowe.

Ostatnia edycja:
Kota - doczekać się nie mogę, aż zobaczę Waszą kuchnię :) ciekawość mnie zżera...

Ja wybieram się po niedzieli do notariusza przepisać działkę w akcie darowizny, wszystkie papiery mam, mapa do celów projektowych już się tworzy, jak tylko przepiszę tą działkę to wnioskuję o warunki zabudowy :) i potem projekt, adaptacja, pozwolenie i na wiosnę jak dobrze pójdzie to fundamenty :D

reklama
Ehhh zazdroszczę Wam tych własnych domków.
Kota - pochwal się efektami jak już będą gotowe :)
Dagne - oby papierkowe sprawy nie trwały długo i mam nadzieję że budowa szybko się zacznie ;)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry