reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Idziemy na brzuszkowe zakupy!!!!!

Czesc dziewczynki :)

Wyczailam fajny sklep ;D ... www.happymum.pl ... wczoraj zakupilam sobie wlasnie spodnie tam :) ... jak dla mnie swietne ;) ... wygodne - a o to Nam chodzi ;) ... jak zrobie zdjecie to Wam pokaze :)

Pozdrawiam :)

reklama
A mi właśnie brzusio zaczął rosnąć!!! Dwa tygodnie temu byłam zupełnie płaska i mogłam nosić moje wszystkie, nawet te najciaśniejsze ciuchy, a teraz kolejne już spodnie odkładam na półkę. Mąż się cieszy i się nagłaskać nie może... :D ja w sumie też się cieszę tylko przeraża mnie zmniejszajaca się w drastycznym tempie liczba ubrań zdatnych do noszenia...

Paulinka, jak tak czytam jak tam u was w Holandii to wszystko wygląda to brzmi to jak z innego swiata. Co kraj to obyczaj, prawda? Miłęgo meblowania :-)

A ja oczywiście wczoraj nie pomaszerowałam na zakupy, za to na dziś już się umówiłam i mam nadzieję, że kupię coś fajnego :)

No i udało się, kupiłam spodnie, bardzo ładne i rówinie wygodne... beżowe, ze sztruksu, z gumą naciąganą na brzuszek, jak narazie jeszcze nie mam widocznego brzucha, ale moje spodnie nieciążowe już mnie uciskają, a w niektóre to się nawet nie dopinam, więc nowe spodnie były niezbędne, cena no cóż troszkę mnie przeraziła (125 zł) ale kupiłam je z myślą o całej ciąży :)

agazet, ja wlasnie jestem przerazona cenami, przegladam katalogi dla ciezarowek i sklepiki online, to co widze to istna paranoja.....wychodzi ze na ciezarowkach jest najlepszy biznes :mad:

hej Paulinka:)
jak tam sie kotus trzymasz?jak remont w domku idzie?brzucho pewnei rosnie co?:)
podeslij zdjatka nowej chatki:)
pozdrawiam serdecznie

Rudykot ostatnio wlasnie ogladalam tą stronke i bylam zadowolnieta jesli chodzi o ceny ... mysle ze skorzystam ;)

reklama
A ja wlasnie znalazlam artykul na stronie eDziecko o Pierwszej Wyprawce sadze ze sie przyda nam ;)

Czekacie na dziecko. Zastanawiacie się, jak to będzie. Czekają was chwile piękne i trudne. Pomału nauczycie się karmienia, kąpania, przewijania, ubierania, usypiania. Na razie postarajcie się zgromadzić w domu wszystko, co będzie potrzebne w tych pierwszych tygodniach.

Niech zakupy nie zmącą radości pierwszych wspólnych chwil z dzieckiem.

Lista zakupów

Sen:

• łóżeczko z odpowiednim materacykiem

• prześcieradło z miękkiej, frotowej bawełny (3 szt.)

• kołdra z anilany

• bawełniane poszewki na kołdrę w ładnych pastelowych kolorach (3 szt.) lub zamiast kołdry

• śpiworek do spania (2 szt.)

(flanelowa pieluszka do podkładania pod buzię, kiedy dziecko śpi (5 szt.)

(cienki kocyk

• grubszy polarowy kocyk

• rożek do karmienia

Pielęgnacja:

• przewijak, czyli pokryty ceratką materac z gąbki z nieco podwyższonymi brzegami

• chusteczki najlepiej nasączane mleczkiem lub oliwką do wycierania pupy

• maść ochronna (lub krem) do pupy

• pieluszki jednorazowe - na początek 2 opakowania różnych firm (żeby zobaczyć, co najbardziej odpowiada tobie i dziecku)

• pieluszki tetrowe (10 szt.)

• wanienka, najlepiej z odpływem w dnie

• termometr do wody

• płatki kosmetyczne do mycia buzi

• sól fizjologiczna do przemywania oczu (kilka fiolek)

• płyn do kąpieli dla dzieci lub mydło, najlepiej w płynie z wygodnym dozownikiem

• oliwka dla dzieci

• duży miękki ręcznik (3 szt.)

• miękka szczotka do włosów

• gruszka do nosa

• waciki nasączone spirytusem do przemywania pępka (10 szt.)

• nożyczki do obcinania paznokci z zaokrąglonymi końcami

Ubranie:

• body bawełniane zapinane w kroku na napy: z krótkim rękawem (3 szt.), z długim rękawem (3 szt.)

• pajacyki bawełniane rozpinane w kroku i z przodu na całej długości na napy (6 szt.)

• bawełniane bluzeczki zapinane z przodu na napy (3 szt.)

• bluzy lub cienkie sweterki (3 szt.)

• bawełniane śpioszki z zapięciem w kroku i na ramionach (3 szt.)

• cienkie skarpetki (3 pary)

• grube skarpetki (3 pary)

• ciepły bawełniany dres (2 szt.)

• polarowy pajacyk rozpinany w kroku i z przodu na całej długości (1 szt.)

• czapki z nausznikami osłaniające uszy i czoło: cieplejsze (2 szt.), cienkie bawełniane (2 szt.)

Spacer:

• głęboki wózek z torbą

• polarowy kocyk

• fotelik samochodowy - kołyska (najlepiej taki, który można wpiąć do stelaża wózka)

• krem ochronny do buzi

• moskitiera do wózka

• parasolka do wózka

• przeciwdeszczowa folia ochronna do wózka

Dziecko w domu

Jeśli przez pierwsze miesiące będziecie spać z dzieckiem w jednym pokoju, zastanówcie się, co wygodniej wam będzie tam zmieścić - normalne łóżeczko, wiklinowy kosz z dobrym materacem, zdejmowaną gondolę wózka? W pokoju przyda się trochę miejsca - dzieci często lubią być noszone na rękach, szczególnie gdy dręczy je kolka. Spróbujcie zawczasu tak urządzić kącik dla dziecka, by wszystko, co najbardziej potrzebne, było w zasięgu ręki, np. obok przewijaka powinien stanąć szczelnie zamykany kosz na pieluchy i zużyte chusteczki.

Pomyślcie także, czy wszystkie sprzęty musicie kupować. Jeśli np. nie macie własnego auta i fotelik samochodowy przyda się tylko na sporadyczne przejazdy z przyjaciółmi lub podróż taksówką, może lepiej będzie pożyczyć go od znajomych? Przyjaciele, którzy mają starsze dzieci na pewno chętnie podzielą się używanymi ubrankami. Warto także zastanowić się nad zakupem gondoli z drugiej ręki.

Do góry