reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Idziemy na brzuszkowe zakupy!!!!!

MoniQa pisze:
Mnie wszyscy znajomi, ktorym teraz niedawno urodzly sie maluchy, przestrzegaja zebym nie kupowala 56 rozmiaru, tylko odrazu 62 ... lepiej zeby bylo troche za duze, niz wszystkie ciuszki za male ;)

Mi tak samo, a skoro mają juz maluszki to pewni wiedzą co i jak.

A ja ostatnio w jakimś sklepie widziałam ubranka poniżej rozm.50 ... mowie Wam jak dla lalek

reklama
Ja tez takie male widzialam i to cala galerie, bo sasiadka rok temu w maju urodzila coreczke o 17 tygodni za wczesnie. Mala miala wszystko rozwiniete jedyny problem to byly pluca, ale dala rade i w poprzednia sobote obchodzila roczek.
Ja nam wszystkim zycze tylko i wylacznie rozmiarow powyzej 56 cm.

Paulinko, to ta sąsiadka urodziła dziecko w 23 tc ?? I maleństwo przeżyło ?? Matko to ona musiała wazyc chyba max. 0,5 kg  :o  Az sobie nie umię takiego maleństwa wyobrazić

Dokladnie, malenstwo mialo wage 0,7 kg , a mamusia urodzila je o 5 nad ranem robiac siusiu. Jednak ja twierdze ze tutaj byla wina matki. Gdyz ona wypijala dziennie conajmniej 5 duzych kubkow kawy,palila i nawet palila marichuane. Wiadomo ze nadmierne picie kawy sprawia ze miescie macicy sie rozluzniaja i moze dojsc do poronienia. A papierosy i marichuana to sasiadka mowila ze jesli rzuci to tylko gorzej dla niej i dziecka bo wtedy bedzie zyla w stresie i moze poronic :o
Ja sie ciesze ze malenstwo przezylo, jednak majac takich rodzicow moge sie tylko modlic ze bedzie owiele madrzejsze od nich. A najgorsze jest to ze rodzice staraja sie o drugie malenstwo!! Istna paranoja.

Kurde,ale niektorzy sa nieodpowiedzialni.Zreszta,moze latwo mi mowic,bo nie jestem nalogowym palaczem (nigdy nie palilam),ale takie postepowanie jest dla mnie nie zrozumiale...

Z zakupami dla malucha jest jedna zasada..NIE PRZESADZAC.Dla Zuzi musialam sobie kupic wszystko.Kupowalam sobie po kilka sztuk rzeczy(4 body z krotkim rekawem,4 z dlugim,2 cieple spichy,ciensze,4 pajacyki itp).Zdawalam sobie sprawe,ze dziecko do roku rosnie bardzo szybko i uwierzcie,znajomi,rodzina beda Was zasypywac prezentami na poczatku.Dlatego nie warto miec tyle ciuszkow,bo dziecko moze ich nie zdazyc zalozyc po prostu.Poza tym takie malenstwo tylko lezy i te ciuszki sie nie brudza,nie niszcza.Zyjemy w takich czasach,ze gdyby nam cos sie jednak przydalo mozna kupic w 5 minut.Staralam sie kupowac rzeczy od rozmiaru 62,choc mam kilka malutkich 56.Mi sie przydaly te malenkie,bo Zuzinek miala 50 cm dl gdy sie urodzila.

Ja zostawilam sobie wszystkie rzeczy po starszej corce,wiec z tym nie mam klopotu.Zrobilam sobie jednak liste rzeczy potrzebnych:
- lozko dla Zuzi - mloda jeszcze spi w lozeczku
- wozek
- przewijak
- koldra,poduszka
- poszwa*2
- pieluchy tetrowe
- pieluchy jednorazowe
- szczotka
- recznik
- kosmetyk;patyczki do uszu;chusteczki nawilzone
- gencjana i gaziki
- wanienka
- 2 coreczke tez mam zamiar karmic piersia,ale w razie czego butelka
- laktator
----------------------------------
szpital
wkladki laktacyjne
gacie jednorazowe
pasta do zebow
mydlo
plyn do hig.intymnej
i WODA !!! pamietajcie o wodzie..po porodzie straszliwie sie chce pic,a mozecie nie dostac..tak jak ja,ale to byla meczarniai

Co do wagi dzieciaczków to różnie bywa dziewczyny. Mój synek urodzony w 21t0d ważył 610 gram...i mierzył 23 cm. Był dużym dzieckiem. Fakt że dmuchałąm i chuchałam na siebie ale nie mogę powiedzieć żebym się dobrze odżywiała (tzn dobrze tak ale bardzo mało jadłam) z nerwów przez chorobę Maleństwa i schudłam zamiast utyć. W 21 tc miałam -4kg... A dzidziulek był duży...

Co do wagi dzieciatek to faktycznie bywa to roznie. Ja majac zajecia z neonatologi czyli nauce o wczesniakach bylam na oddziale i widzialam maluszki majace po 0,5kg. niesamowity byl fakt jak te maluchy walczyly o zycie i sie nawet usmiechaly ;D widzialam tez jak byly wyciagane i dawane mamie na piersi(to sie nazywa kangurowanie i dotyczy tych ciut wiekszych i silniejszych dzieci no i pewnie ktore nie sa zagrozone)podziwialismy takie mamuski :)
A co do dbania o siebie to niejestem zdziwiona tym co sie dzieje w holandi Paulinka bo tu W angli nikt z powodu ciazy nie zmienia swoich obyczajow i jak palil i pil to tak jest i w ciazy :mad: u mnie w pracy to sie nawet zdziwili ze nie chce wchodzic do palarni zeby pogadac tylko siedze sama przy stoliku na przerwie(bo w palarni wiecej ludzi zawsze ;) )
To samo dotyczy karmienia piersia.Tu kobiety sa bardzo uswiadamiane na ten temat wiec nie jest to tu normalne a jak polozna pyta o to i mowisz ze chcesz karmic piersia to sie dziwnie cieszy dostajesz mnustwo ulotek,ksiazeczek, i dodatkowo na kurs karmienia mozesz sie wybrac :laugh: dziwacy ci angole :laugh:

dziewczyny - dzieki za porady! sa bezcenne :) w takim razie nastawiam sie na rozmiar 62, a pae sztuk 56 na pierwszy tydzien :D

reklama
Do góry