Właśnie jak pisałam docentowi to nie mówił, że w cyklu świeżym nie można...Ale mimo zaleceń podejścia z Accofilem masz możliwość podejścia na cyklu świeżym od razu po punkcji?
reklama
lady_in_blue
Fanka BB :)
Wygląda tak:Ja mam właśnie w dniu transferu 6-8h po, 1/4 ampułki codziennie do 9t, morfologia co 4 iniekcje.
Ten accofil jest w ampulko strzykawce? Idzie z tego pobrać do insulinowki całość? I później dawkować sobie po 1/4 i resztę chować do lodówki, tylko zmieniać igłę? Tylko żeby tej "pierwotnej" ampulkostrzykawki w której jest accofil nie rozwalić...nie wiem jak to wygląda..
Ja dopiero może zdążę dostać receptę do poniedziałku, kupię w pon i jeszcze uzgodnie z moim.
I niestety nie da się tego rozebrać. Trzy lata temu były trochę inne te ampułkostrzykawki i wtedy bez problemu z tej plastikowej obudowy wyjmowałam środek.
Czyli trzeba normalnie "przestrzyknac" całość do insulinowki, si?Wygląda tak:
Zobacz załącznik 1723150
I niestety nie da się tego rozebrać. Trzy lata temu były trochę inne te ampułkostrzykawki i wtedy bez problemu z tej plastikowej obudowy wyjmowałam środek.
lady_in_blue
Tak, inaczej się imho nie daCzyli trzeba normalnie "przestrzyknac" całość do insulinowki, si?![]()

nieznośne_poplątanie
Moderator
Przy dawce ½, brałam połówkę do insulinówki, a resztę zostawiałam i wstrzykiwałam z tej oryginalnej ampułkostrzykawki. Ona ma sprężynkę, która uruchamia się przy dociśnięciu tłoka do końca i zwolnieniu go, wtedy nasuwa się osłona na igłę. Teoretycznie możesz przestrzyknąć do jednej ampułkostrzykawki, ale po pierwsze w mojej opinii musisz mieć bardzo dobry wzrok, żeby wstrzyknąć tę konkretną ilość, a po drugie nie jest to zbyt higieniczne i najlepiej byłoby wydzielić każdą dawkę do osobnej strzykawki. Ja akurat każdy zastrzyk podskórny aspiruję przed podaniem sprawdzając czy przypadkiem nie trafiłam na naczynko, czy jakiegoś podskórnego krwiaka po wcześniejszych podaniach Clexane.Czyli trzeba normalnie "przestrzyknac" całość do insulinowki, si?![]()
Myślałam zeby to przestrzyknac bo wtedy będę mogła podzielić na 4 równe czesci, a do każdej dawki brałabym inna igłę, a zakładam że insulinowki są czyste. Nie wiem, ale dzięki. Na razie nie mam jeszcze recepty, trochę mnie wzdyma po punkcji wiec jutro będzie chyba szybka decyzja jak w ogóle recepta dojdzie.Przy dawce ½, brałam połówkę do insulinówki, a resztę zostawiałam i wstrzykiwałam z tej oryginalnej ampułkostrzykawki. Ona ma sprężynkę, która uruchamia się przy dociśnięciu tłoka do końca i zwolnieniu go, wtedy nasuwa się osłona na igłę. Teoretycznie możesz przestrzyknąć do jednej ampułkostrzykawki, ale po pierwsze w mojej opinii musisz mieć bardzo dobry wzrok, żeby wstrzyknąć tę konkretną ilość, a po drugie nie jest to zbyt higieniczne i najlepiej byłoby wydzielić każdą dawkę do osobnej strzykawki. Ja akurat każdy zastrzyk podskórny aspiruję przed podaniem sprawdzając czy przypadkiem nie trafiłam na naczynko, czy jakiegoś podskórnego krwiaka po wcześniejszych podaniach Clexane.
nieznośne_poplątanie
Moderator
Teraz widzę, że napisałam o przestrzyknięciu do jednej ampułkostrzykawki, a chodziło mi o insulinöwkę.Myślałam zeby to przestrzyknac bo wtedy będę mogła podzielić na 4 równe czesci, a do każdej dawki brałabym inna igłę, a zakładam że insulinowki są czyste. Nie wiem, ale dzięki. Na razie nie mam jeszcze recepty, trochę mnie wzdyma po punkcji wiec jutro będzie chyba szybka decyzja jak w ogóle recepta dojdzie.
lady_in_blue
A kiedy będziesz znać wyniki hodowli i wiedzieć czy transfer będzie świeży?Myślałam zeby to przestrzyknac bo wtedy będę mogła podzielić na 4 równe czesci, a do każdej dawki brałabym inna igłę, a zakładam że insulinowki są czyste. Nie wiem, ale dzięki. Na razie nie mam jeszcze recepty, trochę mnie wzdyma po punkcji wiec jutro będzie chyba szybka decyzja jak w ogóle recepta dojdzie.
bienius992
Cześć. To mój pierwszy wpis jeśli chodzi o starania za pomocą invitro także jak będę zadawać dziwne pytania to proszę o wyrozumiałość.
Tak krótko o mnie to z mężem staramy się 7 lat o pierwsze dziecko (ja mam pcos a mąż zapalenie prostaty) w miedzy czasie 3 iui, 1 poronienie, 2 drożności i 1 biopsja. zostaliśmy zapisani przez położną na listę oczekujących do refundowanego invitro. I teraz mam czekać na telefon od nich.
Ile mniej więcej czeka sie na taki telefon?
Tak krótko o mnie to z mężem staramy się 7 lat o pierwsze dziecko (ja mam pcos a mąż zapalenie prostaty) w miedzy czasie 3 iui, 1 poronienie, 2 drożności i 1 biopsja. zostaliśmy zapisani przez położną na listę oczekujących do refundowanego invitro. I teraz mam czekać na telefon od nich.
reklama
lady_in_blue
Nie wiadomo.Cześć. To mój pierwszy wpis jeśli chodzi o starania za pomocą invitro także jak będę zadawać dziwne pytania to proszę o wyrozumiałość.
W tej chwili w wielu klinikach skończyły się już dawno środki na ten rok i następne transze będą w przyszłym roku.
Wiele klinik w takiej sytuacji prowadzi listy oczekujących i będzie dzwonić do nich po kolei po uzyskaniu środków.
Także nie wiemy w jakiej jesteś klinice, która jesteś na liście oczekujących - nie da się odpowiedzieć na to pytanie. Najlepiej zapytaj położoną, która Cię zapisywała kiedy przewidują, że będziecie mogli wystartować.