reklama

Jak nie przytyć za dużo?

Cześć,
właśnie wracam od gina i okazuje się, że za dużo przytyłam w ciąży. 6 kg a to dopiero 3 miesiąc o_O
Pytanie do Was - co i jak jadłyście, żeby nie przytyć więcej niż trzeba? Dodam, że wciąż pracuję, dlatego nie mam jakoś super duzo czasu na gotowanie. Co sądzicie o dietach pudełkowych w ciaży?

reklama
Nic, przytylam 22 kg, po ciąży i po dwóch miesiącach od porodu zostało mi może ze dwa kg. Teraz po roku ważę już mniej niż przed ciążą.
Jak nie obzerasz się, to ja bym się nie martwiła, jedne tyją w pierwszym trymestrze, inne dopiero w trzecim.

A jakie miałaś bmi przed ciążą? Jak niskie, to też masz prawo więcej przytyć w ciąży. Ja jestem w 15 tc i na ten moment mam 2,5 kg na minusie, ale miałam trochę kg nadmiarowych ;) Nie tyję głównie dlatego, że mam dietę cukrzycową, więc jakiekolwiek słodycze czy inne niezdrowe przekąski całkowicie odpadają. Tak samo zresztą jak chociażby mąka pszenna i wyroby z niej. Jem często, co 2-3 godziny, ale mniejsze posiłki i dodaję do nich sporo warzyw. Nie jem też nic typowo panierowanego, a jak coś smażę, to na niewielkiej ilości tłuszczu. Podejrzewam jednak, że gdyby cukrzyca ciążowa na mnie tego nie wymusiła, to nie jadłabym aż tak zdrowo 😅 Ale jak najbardziej możesz trzymać się tych zasad. Jeśli nie masz czasu na gotowanie, to dieta pudełkowa będzie super rozwiązaniem, ewentualnie zawsze można przygotowywać obiady na 2 dni, a do pracy zdrowe lunchboxy.

Cześć,
właśnie wracam od gina i okazuje się, że za dużo przytyłam w ciąży. 6 kg a to dopiero 3 miesiąc o_O
Pytanie do Was - co i jak jadłyście, żeby nie przytyć więcej niż trzeba? Dodam, że wciąż pracuję, dlatego nie mam jakoś super duzo czasu na gotowanie. Co sądzicie o dietach pudełkowych w ciaży?
Nie zwiększaj ilości jedzenia vs to sprzed ciąży - na tym etapie zapotrzebowanie nie było większe a podaż tak, stąd dodatkowe kilogramy.
Jedz dużo warzyw, mniej owoców, zrezygnuj z niezdrowych przekąsek i słodyczy. Więcej się ruszaj. Nadprogramowe kilogramy w ciąży (jak i po / przed ciążą) biorą się ze zbyt dużej podaży vs potrzeby a zdrowa ciąża nie wazy więcej niż 8-9 kilo (biorąc pod uwagę jej składowe - czyli dziecko, większa ilość krwi, płyn owodniowy, waga macicy, waga większych piersi itp).

Ogólnie, żeby nie tyć, nie trzeba się objadać. Dotyczy to zarówno ciąży, jak i nie. Jak nie chcesz tyć za dużo, to jedz zdrowe, zróżnicowane produkty. Czasami głód i ochota na różne przekąski pojawia się przez zbyt małą ilość składników odżywczych w diecie. W zimie trudniej o zdrowe, lokalne warzywa i owoce, ale zawsze się coś znajdzie, choćby mrożonki.
I niekoniecznie musisz przytyć tą przepisową ilość kilogramów. Ja przytyłam 14 kg, a miesiąc po porodzie już byłam 2 na minusie z wagi sprzed ciąży. Nie odchudzałam się. Najwyraźniej tyle mój organizm potrzebował, żeby powstało nowe, zdrowe dziecko.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry