wszystko zalezy od dziecka. Moj juz zasypial sam po 3 dniu ale jeszcze budzil sie raz na karmienie ok 4 tej. Potem podawalam mu wode i juz niechcial jesc, niebyl glodny.
Proces ten moze trwac i nawet 2 tyg. Jezeli dzidzia budzi sie po 4 dniu ciagle o tej samej porze znaczy to ze jest glodna i trzeba dac jesc. Jezeli niebedzie skutkow metody po 2 tyg znaczy to ze jeszcze niedorosla do duzych zmian i nalezy odczekac przykladowo 2 tyg. i zaczac metode od nowa.
Pyt. bo dobrze nie skomalam- Jak teraz polorzysz Przemka na noc to jak szybko sam zasypia?
Jaki ustaliliscie tryb dnia ? morzesz napisac?
doveinred niestety raz zasnie po30min raz po 1h a raz po10minutach....roznie budzi sie w nocy tez roznie.
Tryb dnia nadal jest w przerobce bo zaczelam ta metode w trakcie wszystkiego i nie wiem o ktorej dokladnie chce mu sie spac wiem mniej wiecej i staram sie dostosowac do jego zachowania noi powoli mi to wychodzi.Jak myslisz czy w ciagu dnia jak np poloze go spac i obudzi sie po 30min zaczyna plakac to czy mam go znowu usypiac? co mam robic? czy jesli wiem ze nadchodzi pora na jedzenie sloiczka a on spal krotko to mam trzymac sie por ktore ustalilam czy dostosowywac sie do dziecka?
Plan dnia
1. Wstajemy około 6.00
2. Tata przebiera i przewija Przemka
3. Jemy śniadanie, w tym czasie Przemek chwile bawi się w kojcu lub, jeśli marudzi jest razem z nami przy śniadaniu w foteliku, lub jemy śniadanie w pokoju i Przemek bawi się na podłodze( wszystko fazie ustalania)
4. Karmie małego piersią
5. Pilnuje Przemka, który raczkuje i bawi się na podłodze ok. 20minut.
6. 5minut kołysanki trzymam małego na kolanach, przytulamy się
7. Odkładam małego do łóżeczka, usypiamy...Próbuje do dwóch godzin potem kontynuuje dalszy plan dnia. Jak się obudzi choćby spal krotko to również kontynuuje dalszy plan dnia.
8. Około 10-11.00 deser np. jabłko
9. Karmienie piersią
10. Spacer ok.1-1,5h
11. Obiadek np. marchewka
12. Karmienie piersią do popicia
13. Zabawa na podłodze i/lub w kojcu (czas w zależności od tego czy spał na spacerze czy nie). Jak spał to ok. 40-60minut jak nie to ok.15- 20minut
14. Rytuał zasypiania: kołysanka na kolanach i przytulanie; odłożenie do łóżeczka-SEN
15. Zabawa
16. ?
17. Kąpiel ok. 19.00, masaż
18. Karmienie piersią
19. Rytual SEN
20. do tej pory robilam tak ze jak sie obudzil w nocy to go karmilam i kladlam do lozeczka zeby zasnal...