• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Jak przygotować się do ciąży?

Juliaf20

Aktywna w BB
Cześć dziewczyny, mam 21 lat w grudniu chcemy z partnerem zacząć starać się o dziecko. Chciałabym się was poradzić jak się przygotowałyście do ciąży ? Jakie suplementy brałyście itp. Będę wdzięczna za każdą radę.

Ostatnia edycja:
reklama
Cześć dziewczyny, mam 21 lat w grudniu chcemy z partnerem zacząć starać się o dziecko. Chciałabym się was poradzić jak się przygotowałyście do ciąży ? Jakie suplementy brałyście itp. Będę wdzięczna za każdą radę.
Na początek wizyta u ginekologa, żeby wszystko sprawdził, pobrał cytologię i już możesz zacząć brać kwas foliowy - na sam początek w zupełności wystarczy 🙂

Na początek wizyta u ginekologa, żeby wszystko sprawdził, pobrał cytologię i już możesz zacząć brać kwas foliowy - na sam początek w zupełności wystarczy 🙂
Podpisuję się i dodam: zalecz wszystko co niezaleczone. Zęby, zatoki, kregosłup... Co tam zaniedbane trzeba podreperować przed ciązą, bo potem conajwyzej paracetamol i zgrzytanie zębami🙂

Ja bym jeszcze dodała (w oparcie o własne doświadczenie, gdzie delikatnie mówiąc, zdupiłam), że warto mieć ogarnięte sprawy własnej wagi/kondycji, bo zaczęcie intensywnych ćwiczeń w ciąży odpada, a ze zbyt wysokiego BMI mogą się brać komplikacje i niepotrzebne nerwy.

Zaczynamy od:
- wizyta u ginekologa, wykonujemy badania: cytologia, usg piersi, usg dopochwowe
- wizyta u lekarzy jeżeli leczysz się przewlekle (kardiolog, endokrynolog itp)
- wizyta stomatologiczna! Według mnie to must have. Trzeba wyleczyć każdego zęba, jeżeli jest to konieczne aby zminimalizować ryzyko stanów zapalnych w organizmie przed zajściem w ciąże.
- suplementacja kwas foliowy 0,4-0,8 mg/doba, witamina d3 1500-2000 iu (ale najlepiej zbadać poziom i dostosować dawkę), DHA 200 mg - 3 miesiące przed planowanym zajściem w ciąże
- sprawdzić kartę szczepień na różyczkę, wirusowe zapalenie wątroby typu b, ospę lub wykonać badania z krwi
- podstawowe badania laboratoryjne: morfologia, aptt, inr, próby wątrobowe (alt, ast, ggtp, bilirubina całkowita), mocznik, kreatynina, lipidogram, glukoza na czczo, insulina na czczo, tsh
- rozszerzone badania: cała piątka tarczycowa, według mnie bardzo warto, tsh, ft3, ft4, anty tpo, anty tg.
Toksoplazmoza

Zmiana stylu życia, również partnera!
- rezygnacja z używek
- dbanie o jakościowy sen 7-8h
- bogata i odżywcza dieta
- ruch (głównie ćwiczenia aerobowe)

Ja powiem ze swojego doświadczenia, przygotowując się do ciąży schudłam, trzymałam sie diety śródziemnomorskiej prawie zero alkoholu, z supli wit d3, kwas foliowy witamina b12 i b6 i omega 3,6,9 w pierwszym cyklu starań zaszlam w ciaze

A ja powiem od drugiej strony. Przygotowując się do ciąży... Odstawiłam tabletki antykoncepcyjne. Ogólnie prowadziłam raczej zdrowy tryb życia (alkohol okazjonalnie w małych ilościach, w diecie dużo warzyw i owoców, codzienna joga i bieganie kilka razy w tygodniu), którego nie zmieniłam. Nie przyjmowałam żadnych suplementów przed ciążą, w jej trakcie jedynie kwas foliowy na początku. Nie zrobiłam właściwie nic, w ciążę zaszłam w pierwszym cyklu starań, nie było żadnych powikłań w ciąży, urodziłam bez problemu zdrowe dziecko. A później drugie. Oczywiście jeśli teraz masz jakieś problemy ze zdrowiem, @Lilka92, to warto o to zadbać, bo w ciąży są mocno ograniczone sposoby leczenia, ale poza tym nie stresuj się.

No tak zdrowy tryb życia na pewno na początku jest bardzo ważny, można się wspierać też takimi globulkami Feminum Pregna, w okresie owulacji się je stosuje, żeby poprawić jakość śluzu, co jest mega ważne jak się staramy o dziecko

reklama
reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry