reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Jak U Was Ze Snem Maluszka?

Zuzu od 6 miesiaca zycia spi w swoim lozeczku, w swoim pokoju. Nie umie usnac z nami. Dla niej lozko rodzicow kojazy sie z weekendowa poranno zabawo przytulajka .

Bedyta - wow 3 godziny..niezle u nas maks 1 h.

reklama
wow bedyta - 3 godziny!!!

u nas w ciągu dnia jest jedna drzemka, max. 1,5 godziny...

a tak w ogóle- nie wiem czym to sie ma, ale jak byłam z julka u rodziców, mała wstawała nie wcześniej niż o 9 (pomimo,iże chodziła spać tak jak u nas- ok 22)... po powrocie do domu wszystko wróciło do normy:-( i śpi do ok 7-7.30....

a tak w ogóle to moje dziecko mało śpi na dobę - w nocy (przy dobrych wiatrach:-p) ok 10 godzin, w dzień zaledwie 1-1,5 godz....

Własnie miałam sie pytać czy wasze szkraby śpią osobno w swoim pokoju ale poczytałm ostatnie posty i coś tam podobnego naskrobałyście.
Od początku śpimy z Matyla w tym samym pokoju ale chcieli byśmy się już przenieś do drugiego ale trochę sie waham - myślę, ze nie potrzebnie. Mała dobrze w nocy śpi i praktycznie zawsze przesypia całą .

Chyba zrobię tak jak Karoo i usunę kilka szczebelków żeby jak by co mogła sie sama wygramolić z łózeczka:tak:

u nas łóżeczko jeszcze w sypialni, dopiero po malowaniu dzieci przeprowadzimy do wspólnego pokoju, a my do maciupkiej sypialni;-), szczebelek prędko nie wyciągnę z łóżeczka, żeby mi Alka na dół nie spierdzieliła jak się obudzi:-p

a ze snem Oliwiera jest następująco:

sypia w swoim łóżeczku w sowim pokoiku od 1 miesiąca życia, ostatnio budzi się w nocy ze 3 razy, trzeba ułożyć go na poduszce (zazwyczaj znajduję go w innym kącie łóżka) i dać smoczek, czasami włączyć karuzelkę. Cała noc przesypia bez budzenia bardzo rzadko i nie wiem czemu, bo ma raczej spokojny sen. Najgorzej jest z godzinami snu, bo chodzi spać ok. 20 a wstaje zawsze ok. 6 rano, co jest dla mnie koszmarem, bo jestem śpioch. Późniejsze kładzenie spać nic nie pomagały i tak wstawał o 6, choć ostatnio będęc u dziadków pospał do 7:30 i byłam w szoku.
W ciągu dnia ma zazwyczaj 2 drzemki, jedną przed południem i trwa 1 godz, a drugą po południu i trwa 1,5-3 godzin. Parę razy dał czadu i spał ciurkiem w ciągu dnia 4 godz. W żłobku sypia ok. 1 godz w samo południe a potem w domu ok. 17 chwilkę, albo i nie a potem pada już o 19.

No i stalo sie:happy2:. przenieśliśmy sie wczoraj ze spaniem do drugiego pokoju.I niewiem ale chyba mała to wyczuła bo jak do tej pory ze spaniem było ok., tak dzis miała niespokojny sen. Ja zreszta z tego wszystkiego byłam ostro czujna i ciężko mi było zasnąć. Przebudziła sie z płaczem o 2 i już nie dała sie położyc do łózeczka więc wzięłam ja do nas:sorry2: Oczywiście nieźle ścierpłam za nim porządnnie zasnęła bo nie dała sie położyć na poduszkę więc połową siebie lezła na mnie i co jakiś czas popłakiwała:baffled:. kurczę mam nadzieję ze dziś będzie lepiej

A unas od poczatku Mateuszek spi w naszym lozku o rozmiarze 180 x 200. I cale lozko jest jego, my spimy "na sobie" wcisnieci w sciane ;-) Ale ani ja, ani moj maz jakos nie cierpimy przy tym.
Poza tym, czesto nam sie zdarzalo zasnac na kanapie ( rozkladamy ja czesto , dla wygody ) w duzym pokoju i budzilismy sie nad ranem jak Mateuszek rozkosznie nas wolal.
Tak wiec zakladam, ze on sobie to nasze lozko przywlaszyl, a my jestesmy jego goscmi ;-)
Male lozeczko jest za male, obija sie o te scianki i sie budzi. Wygodnis.

W przyszlym roku w wakacje, bedziemy robic mu pokoik. No i kupimy mu jakies duze rozkladane lozko i wyniesiemy z sypialni.
Mysle, ze nie bedzie problemu.
Zobaczymy

W ciagu dnia nadal ucina sobie trzy drzemki od 30 min do 1,5 h.

ipanama- trzy drzemki:szok::szok: o rety!!! no i faktycznie wygodniś z tego waszego synka:tak::tak:

olu- ja to sobie myśle,że jeśłi oliwerek tyle wam sypia w ciągu dnia, to nie ma co się spodziewać,że będzie dłużej spał rano... 10 godzin w nocy + 3-4 godziny w ciągu dnioa to bardzo dużo... u nas 10-11 godzin to julka śpi, ale razem z drzemką

moje dziecię dalej przesypia około 3 godzin w ciągu dnia, Wow! :szok: Niezly sen ma Alutka! A w nocy tez tak dobrze spi? :-)

U nas w ciagu dnia jest tylko 1 drzemka - na spacerze, ktora trwa ok. 1-1.5h.

Ola, sprobuj Oliwierka nie klasc juz popoludniu to moze dluzej pospi rano :tak:

Silunia, Ty to masz madrze wychowane dziecko :tak::-)

Ipamena, 3 drzemki! :szok: Ja nie pamietam keidy Sara spala tyle w ciagu dnia :-p No i wygodnis z niego, ze ho ho :-) Chyba muscie sobie sprawic nowe lozko, tylko dla Was ;-)

reklama
Hmmm, no jak was poczytalam, to rzeczywiscie duzo spi.
W nocy od 20.00 do 6 - 7.00 czyli jakies 10-11 godzin, i w ciagu dnia od 2 - do 3 godzin. To razem max 14 godzin.
Ale wiecie co, ja nie wiem jak ja bym sobie dala rade bez tych jego drzemek. Dzieki temu moge tyle zrobic, a jak nie spi to poswiecam mu max czasu.

A tak podrecznikowo to ile powinno spac dziecko w wieku naszych pociech??

silunia,twoja coreczka, to jak nic aniolek taki ;-)

olu - u mnie podobnie z tymi drzemkami. Pobodka o 6 , tylko, ze ja to spie sobie jeszcze ze dwie czasami dwie i pol godziny. Ranki naleza do moich chlopakow. Marcin od zawsze zajmowal sie Mateuszkiem rano, poniewaz czesto jak wracal maly juz spi, i te poranki to byla jedyna chwila kiedy mogli pobyc sami. Z czego jestem bardzo szczesliwa.
Wieczory sa dla zona, a poranki dla synka;-)

dzustta - Mateuszek tak zasypia jak twoja coreczka. Musi zawsze miec jakas czesc ciala na mnie.

bedyta - te 3 h to jedna drzemka? czy dwie trzy?? Nie wiem co lepsze, czy zeby spal raz a porzadnie, czy mial kilka krotkich.

Do góry