reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Problem ze snem i wybudzaniem się syna

Cieszę się że napisałam i widzę że to normalne bo już miałam dość tych pytań babć i prababć oj nadal się budził w nocy? Taki duży i nadal się nudzi, moje to przesypiały noce bardzo szybko i tym podobne teksty. Czyli muszę to przeżyć i tyle. A jak myślicie z odstawieniem od piersi? Roczek mamy w czerwcu a żłobek zaczyna od sierpnia. Odstawić w czerwcu czy lepiej jeszcze karmić kiedy zacznie żłobek? Mi karmienie nie przeszkadza ale już czuje presję otoczenia, że jeszcze karmie. Wiem, powinnam mieć to gdzieś ale też sama nie wiem czy powinnam po roku jeszcze karmić
Jeśli Ci nie przeszkadza karmienie, to karm - dziecko tylko na tym skorzysta 🙂
A te wszystkie babcie już zapomniały, jak ich dzieci się budziły.
Ja tam się nie budziłam. Bo spałam z mamą do 6-go roku życia 😅 a później i tak przychodziłam jeszcze do niej spać.

reklama
Cieszę się że napisałam i widzę że to normalne bo już miałam dość tych pytań babć i prababć oj nadal się budził w nocy? Taki duży i nadal się nudzi, moje to przesypiały noce bardzo szybko i tym podobne teksty. Czyli muszę to przeżyć i tyle. A jak myślicie z odstawieniem od piersi? Roczek mamy w czerwcu a żłobek zaczyna od sierpnia. Odstawić w czerwcu czy lepiej jeszcze karmić kiedy zacznie żłobek? Mi karmienie nie przeszkadza ale już czuje presję otoczenia, że jeszcze karmie. Wiem, powinnam mieć to gdzieś ale też sama nie wiem czy powinnam po roku jeszcze karmić
jeśli nie masz problemu z KP, karm tak długo jak się da! 🙂 To sama korzyść dla dziecka- substancje odżywcze, przeciwciała, komórki macierzyste. Średnia długość KP na świecie to prawie 4 lata. W naszym kręgu kulturowym to karmienie jest tak skracane. Ciekawe czy ma to jakiś związek z chorobami cywilizacyjnymi? 🤔😉

Zgadzam się z dziewczynami. To jest małe dziecko, większość nie przesypia nocy w tym wieku.
Ale sprawdziłabym jeszcze ferrytyne i żelazo, bo u mojego w ten sposób objawiała się anemia. Mój spał do 6 miesiąca idealnie z jedną pobudka, a po 6 miesiącu potrafił mieć 8 pobudek. Zrobiłam mu badania i wyszła anemia. Po kilku miesiącach suplementacji zaczął lepiej spać, ale dalej były 2-3 pobudki. Zaczął przesypiać nocki jak go odstawiłam od piersi na ok. 1,5 roku.
Jeżeli chodzi o żłobek to decyzja należy do ciebie u mnie roczek nałożył się równo z rozpoczęciem żłobka i wtedy zaczęło się bardzo dużo karmień. Zachowywał się dosłownie jak noworodek, co godzinę karmienie. Teraz z perspektywy czasu odstawilabym go wcześniej, ale tylko ze względu na to, że uważam, że wiek 1,5 roku jest bardzo ciężki do odstawienia, a jednocześnie mialam już tego dość. Myślę, że na roczek byloby mi łatwiej pod kątem rozwoju dziecka, bo roczne dziecko łatwiej znosi odmowę niż 1,5-2 lata, które ma silną potrzebę autonomii. Jakbym była na twoim miejscu i miała ten czas 2-3 miesięcy plus ładnie rozszerzona dietę to próbowałabym odstawić w tym okresie, ale mówię to z mojej perspektywy po doświadczeniach pierwszego dziecka. Wszystko zależy od tego czy ty czujesz się gotowa i chcesz, bo bez tego to nie ma sensu. Uważam, że nie ma nic złego w karmieniu dziecka po roku, teraz dużo kobiet karmi do 2 roku życia, tak zaleca WHO.

Ja odstawilam 2latka, wprawdzie byliśmy kpi a nie kp, ale odstawienie totalne zajęło cały jeden dzień 😂 tak że róznie z tym bywa. Bardziej ja się tym stresowałam i planowałam jak to zrobię, a poszło na strzała.

Ja nadal karmię. Miny znajomych z pracy bezcenne. Jak to tyle można, i tysiące złotych rad o które wcale nie proszę. Plan był karmić do 2rż. Nie udało się, dopiero teraz jakoś idzie powoli, nie ma już dziennych karmień, i wieczornego do spania, zostaje nocne i poranne.
Presja otoczenia jest zawsze, jak nie na to, to na tamto. Warto mieć ją w dupie.

Ja odstawiłam po skończonym 20 msc życia, nie było żadnych dram, moje dziecko było na to gotowe wystarczyło wytłumaczenie, że teraz nie będzie piersi tylko będziemy się w nocy przytulać.
W moim odczuciu dużo gorzej jest odstawić roczne dziecko, bo mało które (jeśli jakikolwiek) dziecko w tym wieku jest gotowe na odstawienie 🤷🏼‍♀️
Za to odstawienie od piersi nie zmieniło nic w pobudkach nocnych. Teraz po prostu się budzi na przytulenie 🙆🏼‍♀️

Do góry