reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Jedzenie- przepisy,porady kulinarne :)

:baffled::baffled::baffled:jabłka a fe:baffled::baffled::baffled:
truskawki nadal mniami... ale teraz mam akcję abruz... minimum ćwiartkę MUSZĘ zjeść dziennie.. później biegam siku jak głupia.. a ostatnio się najadłam czereśni aż mi brzuszek wzdymało :baffled:

reklama
Ja na razie nie miałam specjalnie żadnych zachcianek, w ogóle ostatnio najchętniej bym nie jadła bo na nic nie mam apetytu. Aż na mnie M krzyczy, że nie da mi zagłodzić dziecka, bo ono jest jego :-) A ja na nic nie mam ochoty a już najmniej na owoce, a kiedyś mogłam jeść truskawki na kilogramy:eek:

Olgha mnie natchnęła apropos przepisów i mam dla was super przepis na sałatkę...
nazwałam ją "sałatka kebabowa" a wymyśliłam ją stąd że dokładnie te składniki znajdują się na mojej ulubionej pizzy w pizzeri niedaleko mnie...

niestety nie podam wam proporcji bo ja to robie na oko :eek:

podsmażona pierś z kurczaka pokrojona w kosteczkę,
kukurydza z puszki,
kapusta pekińska,
ogórek konserwowy (ja go kroję na księżyce i na grubość ok. 1-2mm),
i sos czosnkowy... myślę, że każda z nas ma inny przepis na sos czosnkowy, ale ja robię go tak:
- 1 jogurt naturalny,
- 1 łyżka majonezu,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki wody lub mleka.
( ja dodaję wodę),
- ja doprawiam odrobinką słodkiej papryki w proszku i pieprzem
nie sólcie jej bo zepsujecie smak! wystarczy żeby posypac wegetą kurczaka jak będziecie go smarzyć

kurcze ale mam teraz ochotę na tą sałatkę.. jutro sobie chyba zrobię :-p

tym oto pysznym akcentem żegnam się z wami :-D dobranoc i smacznego :-D

albo hmm.. smacznych snów! :-D

Ostatnia edycja:
to ja się dopiszę przed wyjściem do pracy _może któraś z was skorzysta w łikend z tego przepisu-sama go wymyśliłam i cała rodzina go uwielbia:)
--ziemniaki młode -albo stare jak młodych brak-obieramy i kroimy w plasterki cienkie(ok 2-3 mm),można na nożykach w tatrce tych poziomych ale muszą być ostre żeby się strzępy nie porobiły
--paluszki krabowe-takie różowe smakowite-oczywiście są to paluszki a'la krab bo naprawdę to ryba z aromatem kraba:-D-odmrażamy i kroimy w kostkę
--przygotowujemy groszek,z puszki odsączamy albo gotujemy świeży lub mrożony
--na dużą patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy ziemniaki i smażymy na średnim ogniu żeby sie nie przypaliły
--można dodać też np.paprykę pokrojoną w drobną kostkę
--sprawdzamy ziemniaki-jeśli są miękie dodajemy groszek i kraba +pzryprawy :
--sól ziołowa albo kucharek,vegeta,pieprz można trochę bazylii
--wciskamy czosnek według uznania
--smażymy jeszcze z 5 min mieszając tak żeby ziemniaki się nie porozwalały
--na koniec można posypać koperkiem albo często dodaje trochę majonezy kieleckiego już na talerzu
Najważniejsze w tym daniu są te paluszki krabowe które nadają niepowtarzalny smak-danie można modyfikować wg.uznania np.dodając inne warzywa-ale krab i ziemniaki niezbędne-też lepiej smakuje jak poleży w lodówce w nocy i przegryzą sie smaki

Smacznego!!!

to ja się powtórzę co by nie umknęło ;)

sałatka kebabowa

podsmażona pierś z kurczaka pokrojona w kosteczkę,
kukurydza z puszki,
kapusta pekińska,
ogórek konserwowy (ja go kroję na księżyce i na grubość ok. 1-2mm),
i sos czosnkowy... myślę, że każda z nas ma inny przepis na sos czosnkowy, ale ja robię go tak:
- 1 jogurt naturalny,
- 1 łyżka majonezu,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki wody lub mleka.
( ja dodaję wodę),
- ja doprawiam odrobinką słodkiej papryki w proszku i pieprzem
nie sólcie jej bo zepsujecie smak! wystarczy żeby posypac wegetą kurczaka jak będziecie go smarzyć

jestem zalogowana na takiej stronie z przepisami wielkie żarcie
podam wam kilka przepisów naprawde przezemnie sprawdzonych i godnych polecenia
1.ciasto z truskawkami przełożone śmietana nie ubijana a ni nic takiego ale jest poprostu pyszne i nawet tanie zawsze sie udaje
Wielkie Żarcie - Biszkopt z truskawkami trochę inny

2.gyros w dwóch wersjach jako sałatka Wielkie Żarcie - sałatka-gyros
oraz gyros w naleśniku Wielkie Żarcie - Naleśniki GYROS jak z restauracji-pycha

3.naprawde pyszne naleśniki z tuńczykiem Wielkie Żarcie - Naleśniki z tuńczykiem

4.szarlotka z polewą śmietankową Wielkie Żarcie - Szarlotka domowa- zwyczajna ale zawsze pyszna

dziewczyny wszystkie przepisy gorąco polecam wszystkie wypróbowane naprawde warto!!!!!

:tak:;-) Jeśli chodzi o herbatę to niewskazana jest mocna, ale to też przecież trzeba by nie wiadomo ile jej pić:-p.

niekoniecznie...filizanka herbaty ma tyle samo kofeiny co filizanka kawy...lekarze tez czesto mowia by nie wypijac wiecej niz dwie dziennie i o ile to mozliwe to zastepowac czarna herbate owocowymi lub ziolowymi... ja osobiscie pije i kawe i herbate... po filizance na dzien... no a jak musze koniecznie cos cieplego to albo zielona herbata (np cytrynowa), mietowa albo owocowa (malina, czy jakbo +dzika roza)..

A co do przepisow.. Ja czesto robie nalesniki -bo uwielbiam.. i te z serem, i te z dzemem, z owocami...ale i na slono lub ostro.. np z pieczarkami i zoltym serem.. Ale zeby bylo lepiej, to miksuje pomidory z puszki (doprawiajac chilli, bazylia, oregano) tak by wyszedl ala sos...polewam nim nnalesniki, posypuje tartym serem lub roztrzepanym jajkiem i zapiekam w piekarniku.......pycha...

oczywiscie z M. kochamy salatki...i przepisow mam tysiac... ale najlepsze sa te "na szybko"..czyli lapiesz to co masz pod reka-makaron, salata, ryz... obojetnie i dodatki... moja ulubiona to gyros, nicejska, salatka z selera (korzenia), i z tunczyka...

O...a juz sie zbliza sezon kabaczkowy...
Wtedy bierzemy np na obiad, myjemy kabaczka, przekrajamy na pol, wydrazamy pestki... do srodka dajemy farsz (wg uznania...np mieso mielone podsmazane z papryka, cebula, przyprawami i gotowanym ryzem), ukladamy na nim plastry pomidora, posypujemy zoltym serem i do piekarnika az kabaczek zmieknie...

lubie tez kabaczka smazonego w jajku i bulce tartej... podobnie jak fasolke szparagowa... zwlaszcza ze mozna ja jesc o kazdej porze dnia :D

ok..zglodniałam :p

idę piec biszkopt z truskawkami "troche inny" :-D ten z przepisu kizi.. jutro przyjeżdża brat i już rano z mamą postanowiłyśmy go upiec, tylko my chciałysmy zrobić tak jak zawsze z masa krapatkową, ale skusiłyśmy się na experyment.. dam znac jak wyszło! :)

co do naleśników moja mama zaprawiła raz takie cudo... taką jakby marmoladę z wiśniami i wymieszała to z nutellą (na potrzeby jakiegoś tam ciasta na które dostała przepis)... i zapomniałyśmy o tym i pewnego razu do naleśników chciałam marmolady użyć... i posmarowałam tym cudem... dziewczyny.. nie jadłam pyszniejszych naleśników! :) mama nie pamięta już jak zrobiła tą marmoladę :-D niekiedy mam ochotę ją skrzyczeć za to :p

Ostatnia edycja:
reklama
eli88 daj znać czy wyszło:-)ja wczoraj sernik robilam ale z sera tego z wiadereczka na 3 urodzinki synka

Do góry