reklama
Efa na twoim miejscu nie martwiłabym się na zapas. Zobaczysz czy Oluś w ogóle będzie chciał pić mleczko :-) Nie mam pojęcia co to za mleko w butelkach. Znam tylko UHT i te o którym pisała dawidowe- z dwudniową ważnością. My mamy dostęp do świeżego mleczka krowiego, ale i tak butlę będę dawała z mm.
Elusia jakie kluseczki? Jak robisz?
Makuc konzystencją sera się nie przejmuję, bo robię go sama i mogę zrobić bardziej mokry, do zagęszczenia dla Wojtusia. Pytałam, bo zdziwiło mnie zagęszczanie sera kaszką
Dobrze wiedzieć, że sinlac jest słodki. Nie wpadłabym na to by próbować a tak mogę nim młodemu słodzić (czy serek, czy jabłuszko). Swoją drogą kupiłam go dzisiaj i przy okazji robienia racuchów (jako zaprowiantowanie na kąpielisko :-)), spróbowałam zrobić racuszki z sinlackiem dla Wojtka. To chol***stwo za skarby nie dało się usmażyć. W końcu młody zjadł nasze racuchy a jego wylądowały w koszu
Jak robisz placki z dodatkiem tego cuda? Smażysz je na patelni?
Elusia jakie kluseczki? Jak robisz?
Makuc konzystencją sera się nie przejmuję, bo robię go sama i mogę zrobić bardziej mokry, do zagęszczenia dla Wojtusia. Pytałam, bo zdziwiło mnie zagęszczanie sera kaszką


makuc
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 28 Kwiecień 2010
- Postów
- 6 284
ANIAWA mi za pierwszym razem też wyjść nie chciały
męczyłam się chyba z 30 min. próbując coraz to innej opcji aż w końcu się poddałam. Sukces w tym temacie osiągnęłam jakieś dwa dni temu, w momencie, kiedy nie miałam praktycznie nic w lodówce a Młoda glodna była.
Przede wszystkim musisz dokładnie wymierzyć:
5 łyżeczek sinlac
60ml. wody
2 łyżeczki mąki [tam jest chyba ryzowa w przepisie ale ja dawałam kukurydzianą i tez ok było]
i łyżeczka oliwy.
Na początku KONIECZNIE najpierw sinlac z woda wymieszaj, bo inaczej nic z tego nie wyjdzie. Potem mąka, wymieszaj, oliwa, wymieszaj i usmaż. Z tego przepisu jeden placuszek wychodzi. Ale nie rozprowadzaj go całkowicie po patelni jak się z ciastem nalesnikowym robi tylko zrób takiego grubszego placka. I smaż dłużej niz standardowe. On sie po jakims czasie ładnie zetnie w środku a na zewnątrz taki zlocisty zrobi. Tyle, że w srodku nigdy zupelnie twardy nie wyjdzie ;-) acha odnosnie smażenia. Placka rozprowadź na gorącej patelni a w trakcie smażenia zmniejsz gaz tak o 1/2, zeby powoli sobie ten placek "dochodził". Zamotałam pewnie ale mam nadzieję, że da się ogolny sens zrozumiec. Takie placuszki Aliczka je ze smakiem, bo sa słodkie przede wszystkim ;-)
A odnośnie sinlac to ja dzisiaj deser z nim Młodej zrobilam znaczy jabłko+banan+platki owsiane+sinlac Najpierw pokrojone jabłka, banany i płatki podgotowalam w wodzie az prawie papka z tego powstala. A potem dodalam do smaku kilka lyzeczek sinlacu i byłam w szoku, bo Mloda jadla ze smakiem a wczesniej mi tej samej opcji tylko bez "dosladzania" sinlackiem tknąc nie chciała...

Przede wszystkim musisz dokładnie wymierzyć:
5 łyżeczek sinlac
60ml. wody
2 łyżeczki mąki [tam jest chyba ryzowa w przepisie ale ja dawałam kukurydzianą i tez ok było]
i łyżeczka oliwy.
Na początku KONIECZNIE najpierw sinlac z woda wymieszaj, bo inaczej nic z tego nie wyjdzie. Potem mąka, wymieszaj, oliwa, wymieszaj i usmaż. Z tego przepisu jeden placuszek wychodzi. Ale nie rozprowadzaj go całkowicie po patelni jak się z ciastem nalesnikowym robi tylko zrób takiego grubszego placka. I smaż dłużej niz standardowe. On sie po jakims czasie ładnie zetnie w środku a na zewnątrz taki zlocisty zrobi. Tyle, że w srodku nigdy zupelnie twardy nie wyjdzie ;-) acha odnosnie smażenia. Placka rozprowadź na gorącej patelni a w trakcie smażenia zmniejsz gaz tak o 1/2, zeby powoli sobie ten placek "dochodził". Zamotałam pewnie ale mam nadzieję, że da się ogolny sens zrozumiec. Takie placuszki Aliczka je ze smakiem, bo sa słodkie przede wszystkim ;-)
A odnośnie sinlac to ja dzisiaj deser z nim Młodej zrobilam znaczy jabłko+banan+platki owsiane+sinlac Najpierw pokrojone jabłka, banany i płatki podgotowalam w wodzie az prawie papka z tego powstala. A potem dodalam do smaku kilka lyzeczek sinlacu i byłam w szoku, bo Mloda jadla ze smakiem a wczesniej mi tej samej opcji tylko bez "dosladzania" sinlackiem tknąc nie chciała...
strip to chyba przepis ala "ryba po grecku", tylko , że dla dorosłych jeszcze się daje koncentrat pomidorowy. Ale mi narobiłaś smaku!!!
aniawa oto przepis na Kluseczki twarogowe
Składniki:
1 łyżka serka homogenizowanego lub twarogu
1 żółtko jaja kurzego
1-2 łyżki maki pszennej
1 łyżka masła
1 łyżeczka bułki tartej
szczypta cynamonu
1. Serek wymieszaj z żółtkiem i maka
2. Ciasto o konsystencji gęstej śmietany wkładaj na wrząca wodę (kluski powinny swobodnie pływać ) i ugotuj do miękkości.
3. Drobne, ugotowane kluski odsącz i wyłóż na talerz
Przed podaniem polej roztopionym masłem z zarumieniona bułką tarta. Posyp szczypta cynamonu
można podać na słodko z owocami jakimiś.

aniawa oto przepis na Kluseczki twarogowe
Składniki:
1 łyżka serka homogenizowanego lub twarogu
1 żółtko jaja kurzego
1-2 łyżki maki pszennej
1 łyżka masła
1 łyżeczka bułki tartej
szczypta cynamonu
1. Serek wymieszaj z żółtkiem i maka
2. Ciasto o konsystencji gęstej śmietany wkładaj na wrząca wodę (kluski powinny swobodnie pływać ) i ugotuj do miękkości.
3. Drobne, ugotowane kluski odsącz i wyłóż na talerz
Przed podaniem polej roztopionym masłem z zarumieniona bułką tarta. Posyp szczypta cynamonu
można podać na słodko z owocami jakimiś.
kroma
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 16 Wrzesień 2010
- Postów
- 5 632
mój Arek to zjada chyba z cztery dania, a tak na poważnie, to je ze mną rano płatki, potem jakiś deserek, np jabłko, ogórka, arbuza, ewentualnie słoiczek, potem obiad, jakąś zupę, lub ziemniaki, makaron z warzywami, jeszcze je kawałek bułki z masłem, czasem parówkę, i jeszcze doje wieczorkiem, ogórka, marchewkę, a pomiędzy mleko i to o dziw nie chciał jeść z dwa mce temu tego wszystkiego, nagle tak zaskoczył i ciągle by jadł.
reklama
Podziel się: