Wychowawczy mozesz przerwac kiedy chcesz. Jezeli jestes w ciazy mozesz przerwac wychowawczy, wrocic do pracy i od razu dac L4 platne 100% wynagrodzenia na ciaze. po czy normalnie wziac urlop macierzynski. Jest to faktycznie bardziej oplacalne!
reklama
- powiedzmy, ze macierzynski konczy Ci sie w grudniu, potem masz zalegly urlop wypoczynkowy - powiedzmy w styczniu idziesz do pracy. jesli pojdziesz na wychowawczy to wygasnie on z data umowy. Pracodawca ma prawo nie przedluzyc Ci umowy. :/no dobrze kobiety to teraz ja ;mam umowe na czas okreslony do konca maja 2011 roku .powiedzmy ze maciezynski konczy mi sie w grudniu czyli po tym czasie albo wracam do pracy ,albo pisze podanie o urlop wychowawczy ,a co dalej z umową ?po maciezynskim umowa obowiazuje jeszcze przez 5 miesiecy i co jesli wróce a po 5 mies nie przedłuza mi umowy?a jesli ide na wychowawczy to co dalej po tych 5 mies ?czy gdy jestem na urlopie wychowawczym to pracodawca ma prawo nie przedłuzyc mi umowy czy poprostu konczy sie umowa i tyle ?
kropa501
Fanka BB :)
Wychowawczy mozesz przerwac kiedy chcesz. Jezeli jestes w ciazy mozesz przerwac wychowawczy, wrocic do pracy i od razu dac L4 platne 100% wynagrodzenia na ciaze. po czy normalnie wziac urlop macierzynski. Jest to faktycznie bardziej oplacalne!
perla2212
za duzo komplikacji! gdybym mieszkala normalnie w PL to tak bym zrobila...perla, a nie byłoby bardziej opłacalne przerwanie urlopu wychowawczego, pójście na zwolnienie i potem normalny urlop macierzyński + wychowawczy? Nie wiem tylko, czy będąc w ciąży możesz przerwać wychowawczy![]()
Miluszka jeszcze raz dzieki i jestes nieoceniona! ;-)
ewa81 - tacierzynski w 2011 wyniesie 2 tygodnie, niestety tacie dziecka urodzonego w 2010 bedzie przyslugiwalo prawo do tygodniowego urlopu z tego tytulu bez wzgledu na to kiedy go wykorzysta. Liczy sie stan prawny na dzien porodu.
Ostatnia edycja:
ewa81- zaciekawilo mnie to i zaczelam przegladac periodyki, nie ma jednoznacznie powiedzianego czy obowiazuje stan prawny zastaly w dniu narodzin, bo obowiazujeace urlopy sa do 12 miesiaca zycia dziecka. takze najprawdopodobniej, w styczniu 2011 tatusiowe beda mogli prosic o kolejny tydzien urlopu tacierzynskiego, sprawdze jeszcze w regulacjach prawnych - bo to w miare swiezy temat.
tu ogolne ustalenia:
Zgodnie z przepisami art. 182(3) Kodeksu pracy, w brzmieniu nadanym ustawą z dnia 6 grudnia 2008 r. oraz zgodnie z art. 14 tej ustawy, pracownik – ojciec wychowujący dziecko ma prawo od 1 stycznia 2010 r. do urlopu ojcowskiego w wymiarze:
1) od 1 stycznia 2010 r. do 31 grudnia 2011 r. - 1 tygodnia,
2) od 1 stycznia 2012 r. - 2 tygodni,
nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 12 miesięcy życia.
Urlop ojcowski przysługuje niezależnie od urlopu macierzyńskiego przysługującego pracownicy oraz ewentualnego korzystania przez pracownika – ojca wychowującego dziecko z urlopu macierzyńskiego lub dodatkowego urlopu macierzyńskiego. Urlopu ojcowskiego udziela pracodawca na pisemny wniosek pracownika – ojca wychowującego dziecko, złożony w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu.
tu ogolne ustalenia:
Zgodnie z przepisami art. 182(3) Kodeksu pracy, w brzmieniu nadanym ustawą z dnia 6 grudnia 2008 r. oraz zgodnie z art. 14 tej ustawy, pracownik – ojciec wychowujący dziecko ma prawo od 1 stycznia 2010 r. do urlopu ojcowskiego w wymiarze:
Urlop ojcowski przysługuje niezależnie od urlopu macierzyńskiego przysługującego pracownicy oraz ewentualnego korzystania przez pracownika – ojca wychowującego dziecko z urlopu macierzyńskiego lub dodatkowego urlopu macierzyńskiego. Urlopu ojcowskiego udziela pracodawca na pisemny wniosek pracownika – ojca wychowującego dziecko, złożony w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu.
no wiec tak, sprawdzilam i tacierzynskiego nie mozna dzielic, wiec jesli tatusiowie chca 2 tygodnie to musza poczekac do stycznia 2011 i wtedy dostana 2 tygodnie! Nie mozna wiec wziac tygodnia np. w lipcu i tygodnia potem w styczniu!
Pamietajcie jednak, ze obowiazuje rowniez dodatkowy urlop okolicznosciowy z okazji narodzin dziecka- 2 dni.
Z prawa do urlopu nie musisz skorzystać w dniu danego wydarzenia, np. w dniu ślubu czy w dniu narodzin dziecka. Jeśli jesteś uprawniony do 2 dni, nie masz obowiązku wykorzystania ich dzień po dniu – możesz wnioskować o przyznanie Ci dni wolnych razem lub osobno. Warunkiem jest jednak, by czas ten był powiązany z danym wydarzeniem rodzinnym. Powinieneś zatem wykorzystać go w możliwie bliskim terminie od wystąpienia okoliczności, na podstawie których wnioskujesz o urlop.
Jeżeli pracodawca tego zażąda, powinieneś dostarczyć mu dokument uprawniający Cię do zwolnienia okolicznościowego. Dokumentem takim jest:
Pamietajcie jednak, ze obowiazuje rowniez dodatkowy urlop okolicznosciowy z okazji narodzin dziecka- 2 dni.
Z prawa do urlopu nie musisz skorzystać w dniu danego wydarzenia, np. w dniu ślubu czy w dniu narodzin dziecka. Jeśli jesteś uprawniony do 2 dni, nie masz obowiązku wykorzystania ich dzień po dniu – możesz wnioskować o przyznanie Ci dni wolnych razem lub osobno. Warunkiem jest jednak, by czas ten był powiązany z danym wydarzeniem rodzinnym. Powinieneś zatem wykorzystać go w możliwie bliskim terminie od wystąpienia okoliczności, na podstawie których wnioskujesz o urlop.
Jeżeli pracodawca tego zażąda, powinieneś dostarczyć mu dokument uprawniający Cię do zwolnienia okolicznościowego. Dokumentem takim jest:
- odpis skróconego aktu urodzenia dziecka
reklama
kropa501
ewa81- zaciekawilo mnie to i zaczelam przegladac periodyki, nie ma jednoznacznie powiedzianego czy obowiazuje stan prawny zastaly w dniu narodzin, bo obowiazujeace urlopy sa do 12 miesiaca zycia dziecka. takze najprawdopodobniej, w styczniu 2011 tatusiowe beda mogli prosic o kolejny tydzien urlopu tacierzynskiego, sprawdze jeszcze w regulacjach prawnych - bo to w miare swiezy temat.
tu ogolne ustalenia:
Hmm, ale z tego, co piszesz, 2 tygodnie obowiązują dopiero od 1 stycznia 2012 roku, więc siłą rzeczy naszych tatusiów nie obejmą. Tak mi też powiedziała moja koleżanka z HR'u u mnie w firmie. Nasze dzieci rok skończą w 2011 roku