reklama
Miluszka mam umowę na czas nieokreślony na umowie mam podaną kwotę 849 zł tylko to jest kwota podana z umowy z grudnia 2005 roku
mam jeszcze jedno pytanie czy tata dziecka równiez dostanie jakieś pieniądze ktoś ze znajomych mówił ze chyba tak z racji tego że opłaca co miesiąc skałdke na PZU życie.
mam jeszcze jedno pytanie czy tata dziecka równiez dostanie jakieś pieniądze ktoś ze znajomych mówił ze chyba tak z racji tego że opłaca co miesiąc skałdke na PZU życie.
perla2212
Fanka BB :)
Miluszka fajny i przydatny watek!
teraz bedziesz miala pelne rece roboty 
a powiedz mi jesli jestem na urlopie wychowawczym na 1 dziecko do lipca 2012, a w lipcu 2010 urodze 2 to nie przerywajac wychowawczego bede miala zasilek macierzynski tak? gdzie mam o niego skladac i kiedy (czy mozna 2 tygodnie przed porodem jak w przypadku urlopu macierzynskiego?) i czy odrazu moge zlozyc o ten dodatkowy 2 tygodnie? dodam ze jestem zatrudniona na umowe o prace na czas nieokreslony! z gory dziekuje... :-)

a powiedz mi jesli jestem na urlopie wychowawczym na 1 dziecko do lipca 2012, a w lipcu 2010 urodze 2 to nie przerywajac wychowawczego bede miala zasilek macierzynski tak? gdzie mam o niego skladac i kiedy (czy mozna 2 tygodnie przed porodem jak w przypadku urlopu macierzynskiego?) i czy odrazu moge zlozyc o ten dodatkowy 2 tygodnie? dodam ze jestem zatrudniona na umowe o prace na czas nieokreslony! z gory dziekuje... :-)
nitka19- dzieki
nie mam ustalonych norm, najlepiej podanie zlozyc przed przyjsciem do pracy by pracodawca mogl do niego ustosunkowac, ja jestem zwolenniczka wszystkiego na pismie, poniej ustne ustalenia gina gdzie w tej naszej POlszy przyzwyczajonej do biurokracji.
aszka - na umowie masz 849 zl brutto, a wiec 657 zl netto, jezeli jestes w zwiazku malzenskim licza sie rowniez dochody meza, czy sa w rodzinie jeszcze inne dzieci, wszystkie dochody laczy sie i dzieli przez ilosc osob, jezeli jestes tylko Ty to niestety Twoj dochod przewyzsza 504 zl netto na 1 osobe w rodzinie. tu masz dokladniej na ten temat: Zasiłek Rodzinny · becikowe.com
aszka - na umowie masz 849 zl brutto, a wiec 657 zl netto, jezeli jestes w zwiazku malzenskim licza sie rowniez dochody meza, czy sa w rodzinie jeszcze inne dzieci, wszystkie dochody laczy sie i dzieli przez ilosc osob, jezeli jestes tylko Ty to niestety Twoj dochod przewyzsza 504 zl netto na 1 osobe w rodzinie. tu masz dokladniej na ten temat: Zasiłek Rodzinny · becikowe.com
perla - no wlasnie ledwo nadazam
jesli chodzi o Twoj przypadek to jest arcy ciekawy
znaczy tak masz prawo do zasilku macierzynskiego, nie urlopu, bo jestes na wychowawczym, wiec wszelkie skladki przejal ZUS, w tej sytuacji o wszytko musisz sie starac w ZUSIE. Zasilek macierzynski jest o 2 tygodnie krotszy od urlopu macierzynskiego, wiec skoro na urlopie macierzynskim jest 20 tygodni ( to Ty masz 18) plus dodatkowe 2 (mozesz od razu zlozyc podanie, nie powinnie robic Ci problemu, ale musi to byc dodatkowe podanie, bo te 2 tygodnie nie sa obowiazkowe).
tu masz o tym pieknie:
http://msp.money.pl/wiadomosci/kadr...ski;na;urlopie;wychowawczym,150,0,230294.html
artykul z 2007 roku, zmienila sie ilos tygodni i nic nie ma o dodatkowych, ale tak jest gites!
tu masz o tym pieknie:
http://msp.money.pl/wiadomosci/kadr...ski;na;urlopie;wychowawczym,150,0,230294.html
artykul z 2007 roku, zmienila sie ilos tygodni i nic nie ma o dodatkowych, ale tak jest gites!
perla2212
Miluszka bardzo Ci dziekuje za szybka i rzetelna odpowiedz i za linka! jestes wielka!!! ;-)
o tym ze zasilek jest krotszy o 2 tyg. od urlopu to wiedzialam! w takim razie bede skladac do ZUS-u 2 tygodnie przed terminem porodu 1 podanie o 18 tyg. zasilku macierzynskiego i 2 podanie o 2 tygodnie dodatkowego zasilku bezposrednio po... rozumiem ze nie ma to zadnego wplywu na wychowawczy?
i jeszcze 1...
napisz w wolnej chwili, bez cisnienia... jak skoncze wychowawczy w lipcu 2012 to wtedy moge wystapic o wychowawczy na 2 dziecko ale tylko do lipca 2014 do czasu ukonczenia przez 2 dziecko 4 lat tak?
o tym ze zasilek jest krotszy o 2 tyg. od urlopu to wiedzialam! w takim razie bede skladac do ZUS-u 2 tygodnie przed terminem porodu 1 podanie o 18 tyg. zasilku macierzynskiego i 2 podanie o 2 tygodnie dodatkowego zasilku bezposrednio po... rozumiem ze nie ma to zadnego wplywu na wychowawczy?
i jeszcze 1...

aszka - zapomnialam o tym ojca dziecka PZU - to juz trzeba sprawdzic w umowie z ubezpieczycielem, z reguly dostaje sie benefity przy urodzeniu dziecka. Nalezy zadzwonic i zapytac sie jakied okumenty sa wymagane i czego mozna sie spodziewac.
perla - nie ma sprawy jeszcze mam werwe
pozniej najwyzej zrobimy dzial zamkniety
i tylko nie wielka!!! - to nie jest najlpesze slowo w obecnym stanie

a powinnam sie uczyc staytystyki, eh!
jesli chodzi o wychowawczy:
Urodzenie dziecka podczas przebywania pracownicy na urlopie wychowawczym nie przerywa tego urlopu. Po jego zakończeniu pracownica może wystąpić do pracodawcy z wnioskiem o udzielenie urlopu wychowawczego na kolejne dziecko. Pracodawca jest związany wnioskiem pracownicy i urlopu powinien udzielić zgodnie z prośbą pracownicy. Jeżeli jednak pracownicy przysługiwał urlop macierzyński, to urlopu wychowawczego należy udzielić po jego zakończeniu. Pracodawca będzie zobowiązany do udzielenia urlopu wychowawczego wymiarze do 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 4. roku życia. Urlop ten może być wykorzystany najwyżej w 4 częściach.
Podstawa prawna:
a powinnam sie uczyc staytystyki, eh!
jesli chodzi o wychowawczy:
Urodzenie dziecka podczas przebywania pracownicy na urlopie wychowawczym nie przerywa tego urlopu. Po jego zakończeniu pracownica może wystąpić do pracodawcy z wnioskiem o udzielenie urlopu wychowawczego na kolejne dziecko. Pracodawca jest związany wnioskiem pracownicy i urlopu powinien udzielić zgodnie z prośbą pracownicy. Jeżeli jednak pracownicy przysługiwał urlop macierzyński, to urlopu wychowawczego należy udzielić po jego zakończeniu. Pracodawca będzie zobowiązany do udzielenia urlopu wychowawczego wymiarze do 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 4. roku życia. Urlop ten może być wykorzystany najwyżej w 4 częściach.
Podstawa prawna:
- art. 180 § 1, art. 1831, art. 186 § 1, § 4, § 5 Kodeksu pracy
- art. 29 ust. 1 pkt 1, ust. 3, ust. 5 ustawy z 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2005 r. nr 31, poz. 267).
kropa501
perla, a nie byłoby bardziej opłacalne przerwanie urlopu wychowawczego, pójście na zwolnienie i potem normalny urlop macierzyński + wychowawczy? Nie wiem tylko, czy będąc w ciąży możesz przerwać wychowawczy 
reklama
dzamena
no dobrze kobiety to teraz ja ;mam umowe na czas okreslony do konca maja 2011 roku .powiedzmy ze maciezynski konczy mi sie w grudniu czyli po tym czasie albo wracam do pracy ,albo pisze podanie o urlop wychowawczy ,a co dalej z umową ?po maciezynskim umowa obowiazuje jeszcze przez 5 miesiecy i co jesli wróce a po 5 mies nie przedłuza mi umowy?a jesli ide na wychowawczy to co dalej po tych 5 mies ?czy gdy jestem na urlopie wychowawczym to pracodawca ma prawo nie przedłuzyc mi umowy czy poprostu konczy sie umowa i tyle ?