reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kadrowe aspekty - L4, macierzynski, podania

no nie tylko na budowach na czarno-niestety, wśród moich znajomych często to się zdarza i trwa czasami kilka lat

reklama
sasanka moze u was w stanach faktycznie tylko na budowach... wiesz-daleko nie szukajac ja b dlugo pracowalam na czarno i b b b wielu sposrod moich znajomych rowniez. i sa to ludzie wyksztalceni pracujacy w biurach i nie tylko. ja na budowie tez nie pracowalam nigdy w zyciu...;-) tu sie w naszym kraju jeszcze przez dlugi czas nic nie zmieni w tych sprawach.

dodam jeszcze ze te ich posrane skladki w celu np rzekomej darmowej opieki medycznej sa guzik warte. popytaj dziewczyn na naszym forum ile jest ubezpieczonych z zakladu pracy badz same sobie placa skladki i sie ubezpieczaja a ile z nich leczy sie w panstwowych przychodniach...i jak sie leczy jesli juz faktycznie sie lecza...prawda jest taka ze zmusza sie nas do placenia tych skladek a za to niewspolmiernie malo dostajemy...

Ostatnia edycja:
"U nas w stanach" pracuja nielegalni tylko na czarno ale to jest inny kraj to samo jest zapewne w uk

Ja czesto jestem w PL i znam realia Polskie nie wiem najwyrazniej moi znajomi jak rowniez krag ludzi w ktorym sie obracalam i obracam zatrudniaja zgodnie z prawem polskim albo najwyrazniej nikt o tym nie mowi. Pracowalam na etacie w pl 12 lat i choc byly mi oplacane skladki chodzilam do lekarzy prywatnie bo szybciej jedynie rodzinny na NFZ. Tutaj tez mam ubezpieczenie lecz i tak place za usluge medyczna ginekologiczna bo lekarz ktorego wybralam nie honoruje mojego ubezpieczenia :(
Dla mnie powinni chociaz skladke na zdrowotne zrobic dobrowolnie bo kazdy by sobie wybral czy chce placic na NFZ czy tez woli lekarzy prywatnych.

Co do emerytur to przeciez zalezy to od naszych zarobkow mam znajomych ktorzy skladki mieli odprowadzane od nizszej kwoty niz faktycznie zarabiali ale im to nie przeszkadza bo teraz maja kase tylko pozniej moga plakac bo wlasnie dostana 400 zl emerytury.

Nie interesowalam sie jak dokladnie sie to oblicza ale moi tescie sa na emeryturach i nie pracowali na wysokich stolkach tesciowa jako nauczyciel a tesc z pracownik fizyczny i na emeryture nie moga narzekac bo oboje maja 4 tys - choc jakby ich zapytac to tez zapewne malo ale tak to juz jest
my mamy swoje smieszne fundusze emerytalne i nasze emerytury beda na bank male :)

to jest temat rzeka. jak jest to wszyscy wiedza-o tym sie nie mowi (o pracy na czarno) bo nie ma sie czym chwalic-zwlaszcza w przypadku pracodawcow, ktorym za to kryminal grozi wiec milcza w swoim interesie. nie wspominajac ze przy pensjach do przejscia rejestracje sa na najnizsza krajowa.
a przecietna emerytura (-nie srednia, ktora jest wyliczona z najwyzszych i najnizszych emerytur) jest duzo ponizej 1000 zl. wiesz, moja mam tez nie pracowala na najnizsza krajowa, pracowala jako ekonomistka a ma emeryture znacznie ponizej wspomnianych 4000. szczerze, to b b b malo znam osob z taka emerytura... ja mam swoje zdanie na temat ZUSu , naszych warunkow socjalnych, podatkow, warunkow pracy...moze jestem cyniczna, ale za duzo widzialam i slyszalam na ten temat rzeczy nieciekawych. i jak mowie-duzo jeszcze czasu uplynie zanim sie tu cos zmieni...o ile sie w ogole zmieni...
masz racje z NFZ-powinno byc dobrowolne :-) tak samo jak skladki na ZUS

Ostatnia edycja:
Dziewczyny,
jako ze zajmuje sie HR'em i kodeks pracy nie jest mi obcy postanowilam zalozyc ten watek by w razie co pomóc wam w różnych pracowych aspektach. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy ze swoich praw, a ja nie pozwole by moje lipcoweczki byly poszkodowane ;)
w razie co pytajcie, jesli bede potrafila pomoc z checia odpowiem.
Pare podstawowych rzeczy opisze zaraz w kolejnych wiadomosciach.
:)

reklama
URLOP MACIERZYNSKI
Od stycznia 2010 przysługuje mamom 20 tygodni urlopu macierzyńskiego (jeśli wypadaja święta w tym okresie czy wolne dni od pracy urlop ten sie wydłuża). Po porodzie nalezy dostarczyc akt urodzenia dziecka (kopia powinna wystarczyc) pracodawca od dnia porodu zacznie liczyc urlop macierzynski (jesli pracodawca zatrudnia mniej niz 20 osob - wszystkie te rzeczy nalezy dostarczac do ZUSU - w przypadku malych firm, ZUS bedzie bezposrednim platnikiem). Moze sie zdarzyc, ze np. nasze L4 bedzie do 2 lipca - przykladowo poniedzialek, a urodzimy 5 lipca we czwartek, wtedy musimy zlozyc wniosek o wczesniejszy urlop macierzynski i bedzie sie on liczy od 3 lipca.
Na dwa tygodnie przed zakonczeniem urlopu macierzynskiego piszemy podanie z prosba o przyznanie 2 dodatkowych tygodni urlopu macierzynskiego (od stycznia 2010 dostepne) - nie sa one obowiazkowe, wiec musimy zlozyc podanie u pracodawcy, podanie musi zostac pozytywnie rozpatrzone. :)
Nasi mezczyzni rowniez od 2010 r. nabywaja prawa do tygodniowego tacierzynskiego. Urlop ten nie jest odliczany od naszej puli. Mezczyzna moze go wykorzystac do 12 miesiaca zycia dziecka.

Do góry