reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

kiedy pozwolic przesypiac noc maluchowi??

Ale ja Wam zazdroszczę! Mój mały Stach ma prawie 6 miesiecy i jeszcze nigdy mu si nie zdarzyło przespać cało noc. Budzi się nieraz nawet co 1,5h :-( Chciałam mu na noc podać mleko modyfikowane, zeby moze dłuzej pospał ale niestety butelka go parzy!!! Nie chce pic naawet herbatek nie wiem sama juz co mam robic bo w dzień też śpi mało a do tego nawet jak śpi to swoje 30-40 min to ja nie mogę pospać z nim bo w domu jest jeszcze 3- letnia Zosia żywe sreberko, które nawet nie myśli o spaniu w ciągu dnia. Jestem wykończona zła i niestety odbija się to czasem na dzieciach i mężu. Niedługo zacznę podawać mu zupki ale nie wiem co z butelką czy podawać mu i próbować może się przekona czy odpuścić i czekac az się doszczetnie wykończę fizycznie i psychicznie:-(. Pozdrawiam i gratuluje cudownego dziecka :-)

reklama
Mój Marcinek zaczął mi noc przesypiać dopiero gdy miał 13 miesięcy. Pamiętam jak kiedyś w piekarni rozmawiałam z ekspedientką na temat "nie spania" dzieci, pocieszyła mnie wtedy że jej dzieci zaczęły przesypiać noc dopiero gdy skończyły 2 latka
Ale w takim przypadku myślę ze najlepiej było by nauczyć Maluszka pić z butelki - nie koniecznie mleko modyfikowane (mój pluł każdym), ale odciągnięte mamine.
Koniecznie wtedy od czasu do czasu oddać dzieciątka tacie, babci, dziadkom lub komuś zaufanemu i odpocząć! Inaczej tracą na naszym zmęczeniu i dzieci i my. Sama wiem jak jestem zmęczona (i przez to drażliwa) wtedy moje reakcje są nie adekwatne do sytuacji.

Nigdy nie budziłam Grzesia na karmienie sam doskonale wiedział kiedy ma sie o nie upomnieć.Dopiero od jakiegos tygodnia przesypia całą noc choć z=darza mu sie jedna mała pobudka.
Dziecko samo wie kiedy tego potrzebuje

pszczolka a moge spytac macie ustalony rytm dnia?? bo np moze to by pomoglo,moja mam 3 cory wychowala i jej sie to sprawdzilo u mnie tez sie sprawdza, choc u nas od poczatku nie bylo probleu ale wybudzalam i efekt byl taki ze przez to wybudzanie zaczela spac po gora 1-1,5 czasem pol godziny czasem 15 minut.... za dnia i w nocy... myslalam ze wysiade fizycznie i psychicznie... bo przeciez z poczatku spala ale ja wybudzalam.... i sie popsula :baffled: i wtedy zjawila sie moja mama, polecila mi schemat-spacer, kapiel, karmienie ktore mam polaczone z czytaniem, kolysanka, kiedy juz spi(zasypia przy piersi) buziak i odkladam do spania, i spi okolo 5 godzin, pozniej raz je i spi kolejne ok 5 godzin. ale kapiel mamy codziennie o tej samej porze, a jeszcze przed spaniem staram sie wymeczyc dzieciaka, nie pozwalam jej juz zasnac, w ciagu dnia malo spi a jak juz to bardzo krotko, ale odpukac poki co nikt w domu nie jest juz zmeczony, po prostu kapiel kojarzy jej sie z nocnym spaniem. i tak juz zostanie, teraz tylko chce przeniesc kapiel z 9 na 8 stopniowo, a pozniej na 7, bo wyobraz sobie ze teraz od mniej wiecej 9:30 czasme 10 czas mam tylko dla siebie, a chce go i tak wydluzyc :) zycze powodzenia, co do pediatry... sie przekonalam, jeden kaze wybudzac inny nie i to odnosnie jednego przypadku wiec im nie ufam w tej kwestii bo to zalezy na jakiegos sie trafi...

My mamy ustalony rytm dnia, którego się trzymamy. Uważam że w naszym przypadku bardzo dobrze się sprawdza. Zwłaszcza w przypadku usypiania. Wieczorna kąpiel kojarzy się naszemu brzdącowi ze spaniem. Nie pozwalamy mu również spac po 16 bo zawsze wtedy budzi nam się w nocy wyspany:frown:, a jeśli już się zdarzy mu spać to próbujemy go wymęczyć. Obowiązkowy jest również spacerek. :laugh2:
Czasem rytm dnia zakłóca nam Ewunia, ale jak podrośnie mam nadzieję, że się uda wszystko nam poukładać, i scalić ich rytm spania i czuwania :happy2: może wtedy będziemy mieli więcej czasu dla siebie :rofl2:

ja tez nigdy nie budzilam synka na karmienie zwlaszcza w nocy;-)sam jadl kiedy chcial i ile chcial i tak bylo do 3,5 miesiaca i wtedy zaczal mi przesypiac cale noce i stwierdzilam ze to co zje po kapieli to mu wystarcza do rana i od tamtej pory spimy jak susly bez pobudek:-)pozdrawiam

Myslę że nie ma sensu budzić dzieci na jedzenie, bo one same dokładnie wiedzą, kiedy są głodne.
Ja próbowałam być wygodna i kiedy Lea miała gdzieś 5 m-cy chciałam przyzwyczaić Ją do przesypiania całej nocy zamiast budzenia się o 3/4tej na jedzonko.
Zawsze jadła ostatnią butlę o 19tej, 20tej i spokój do 4tej.
Pomyślałam, że skoro dam Jej jeszcze o 22-23 to obudzi mi się najwcześniej o 6. I tak zrobiłam. Budziłam, dawałam butlę i o dziwo: zaczęła mi się budzić czasem nawet wcześniej niz o 3ciej. Musiała być nieprzyzwyczajona do pełnego brzuszka i było Jej niewygodnie. Albo też to budzenie zakłócało cały rytm snu. Szybko więc zaniehałam tego pomysłu i teraz Lea sama z siebie budzi sie o 5/6tej.:tak: Bobasy wiedzą co jest dla nich najlepsze i kiedy jeść;-)

dziwne z tym co 3 godziny , tak było kiedys!! hmm teraz karmi sie na żądanie i gdy maleństwo przesypia to nie budź, jak spi to rośnie. ja nie budziałam i id 2 miesiąca lub wcześniej przesypiał 6 godzin w nocy a teraz gdy ma 5 miesiecy sama ucze go pzresypiania całej nocy

reklama
joł moja córeczka od urodzenia przesypiała całą nocke, nigdy jej nie budziłm teraz już ma 3 miesiączki to śpi cała noc budzi sie regularnie o 6rano:-) i jestem z niej dumna. nie polecam każdy bobasek jak poczuje głod to obudzi Cie swoim pidlkiwym:-)głosikiem

reklama
Do góry