reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kłopociki i radości listopadowych Mam

Monika nasz synek też ma zatkany jeden kanalik, dostaliśmy kropelki (trzy razy dziennie) mające przeciwdziałać stanom zapalnym i musimy masować od kącika oka wzdłuż noska (minimum 10 pociągnięć, kilkanaście razy dziennie). Siostra mi mówiła, że to dość częsta przypadłość, ale na szczęście masowanie zwykle pomaga.
Pola nie budzę dzieciaka, czytałam w ""języku niemowląt" żeby karmić na śpiocha (szczególnie w nocy), ma to też tę zaletę, że dziecko nie łyka powietrza, nie trzeba więc go pionizować do odbicia. Jeśli nie chce jeść w półśnie nie budzę, bo wierzę, że samo wie czy w danym momencie bardziej potrzebuje snu czy pokarmu. Po takiej dłuższej przerwie następne karmienia mogą być w krótszych odstępach (jeśli dzieciątko tego potrzebuje). Pracujemy nad ustaleniem rytmu spania, aktywności i jedzenia, dlatego staram się karmić co 2,5 do 3 godzin, ale nie trzymam się tej zasady sztywno jeśli widzę, że dzieciak głodny.

reklama
Monika, u nas z wagą nie ma problemu. Kupiliśmy taką, jak w szpitalu i ważymy. Od najniższej urodzeniowej (3490) po 3 tygodniach ma już 4260. POnoć norma na tydzień to od 120 do 240 g. Czyli nasz w dobrej górnej granicy normy.
Góralka, ja też próbuję ustalić rytm. Mała nawet się trzyma godzin, znaczy je o mnienj więcej stałych porach, ale np. w nocy przesypia 4 godz. a jesli zdarzy się to jej w dzień, to potem nadrabia w jedzeniu (3 razy w ciągu 2 godzin). Ona lubi sobie robić przerwy. Zje, odpocznie kilkanaście minut i dokładka :)
Czy Waszym dzieciom zdarza się, że podczas jedzenia nagle puszczają pierś i zaczynają przeraźliwie piszczeć/ krzyczeć, prężąc się przy tym? Trwa to chwilę, ale powtarza się kilka razy. czy to może być kolka?

Pola to chyab nie kolka chomik tez tak robi ale wtedy daje mu druga piers zeby dojadl chyab jakby za malo mleka albo za duzo pracy.. zeby meleczko zdobyc....:baffled: ja czytalam jezyk niemowlat i powiem szczerze ze jest tam duzo rzeczy opisanych takich oczywistych ale tak ujetych ze latwiej jest je zrozumiec Goralka to niestety tak juz jest ze jak przy porodzie oddychaj tak i tak ale czem sie nie da...!!! Kochamy przetrwamy jeszcze tylko kilka miesciecy... i bedzie chodzic rozumiec co do nich sie mowi i dawac coraz wiecj pociechy....damy rade!! Chomik ostatnio chodzi spac o 2 i spi do 10 z dwaona prezrwami na jedzenie... wiec tez sie robi ciekawie:cool2: ;-)

a nam wczoraj udało sie przespac od 2 do 8 rano:szok:
ale dzis juz od 12- o 3 chciała cyca- i do 7 rano....moze kiedys sie nam uda by spała ta5-6 godz- czyli przesypiała całą nocke....ja robie tak ze jak si enie zbudzi na jedzenie to jej nie daje w nocy...a wdzien je co 3 godz
....i tez czasem je i szłu dostaje przy cycu- je i krzyczy- wtedy przerywam karmienie i robimy odpoczynek- najczesciej w pozycji do góry....moze poprostu chce wtedy odbic albo nie wiem co...moze w brzuszku sie nie miesci i zaczyna krzyczac nie kojarzac faktu ze trzeba przestac ssac....bo brzucholek ma duuuzy po jedzeniu- ze p doktor powiedział ze sie ja przekarmia- ale ja sadze ze cycem nie da si eprzekarmic- jak chce cyca to jej daje i tyle

dziewczyny ratunku... moja niunia zrobiła zieloną kupę...dużo słyszałam o tym, a to że alergia, a to że przeziębienie, a to infekcja...jeśli któraś to przerabiała lub wie co to może oznaczać to dajcie znać. z góry dziękuję a ja będę obserwować moją Lilę dalej. wczoraj wieczorem bardzo rozdrażniona była i chyba bolał ją brzuszek ale w nocy było ok. teraz znowu cos jest nie tak...

moj maly bywal ostatnio niespokojny ale teraz przeszedl mu juz prawie katar i jak reka odja mam cud miod dziecko musial mu strasznie przeszkadzac ten katar bo sypial ostatnio jednym okiem ale teraz jest oki i spi dluzej w nocy to budzi sie co 3-4 h i nad ranem tez ladnie sypia moge polecic na katar aspirator frida super czysci nos koszt to ok 20 zl gruszki wyszly juz raczej z uzycia

tak właśnie zjadłam wczoraj pasztet sojowy z koperkiem. Dziwne, bo ten produkt nie jest na liście produktów zakazanych dla matek karmiących. No i jeszcze bananki suszone... ale wcześniej jadłam zwykłe banany i nic po nich nie było.

gdyby w zielonej kupce byl sluz albo pasma krwi i bylaby pieniaca trzeba isc do pediatry... my wlasnie tak mamy :-( dzis na 16-sta idziemy. kupka juzposzla na badanie posiew...

reklama
lista produktow zakazanych dla kobiet w ciazy.... czy ja moge dostac taka liste? zjadlam pare orzechow i mala ma pierdziawke dwa dni a ja nie spalam dwie noce wiec lepiej zaczne sie trzymac tej listy .....

Do góry