reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

KOLEŻANKI BIAŁOSTOCCZANKI

Joasiu, chcesz się spotkać? Tyle, że dosć zajety wtorek mam. Jutro - szkoła rodzenia od 10.30 potem zakupki apteczne, po południu mają przyjechać rodzice.

reklama
Witam z obowiązkowa kaffka. To moeje jedyne odstępstwo od diety (ale kaffka bez cukru)
Witek dalej troszke smarka ale mysle że do tygodnia sie wyrobi - wszak tyle katar trwa.

ja mam nadzieję zabrac sie dziś nieintymnie za żele do hig. intymnej. :-D
Może sie uda choć gazety przygotowac....tralalalalalala

Ucałowanka w chorutkie uszko - a może by raz a do dobrego lekarza pojść?? Wiecej sie wyda na chybione leki, niz na specjalistę.

polecam doskonała laryngolog - dr. Molska - ordynator laryngologii dziecięcej i chirurg. Ona prowadzila i operowała Boguche. Przyjmuje w esculapie na Białówny i chyba w DSK albo na Wołodyjowsiego. Fenomenalna lekarz!!!!
Boguche wyprowadzała z takich zapaleń, ze mógł miec ubytki słuchu - a wszystko kończyło się 100% wyzdrowieniem.

Pisze sobie liste zakupów z apteki. JAkie wkładki laktacyjne polecacie? Kąpałyście w oilatum? A jak nie, to w czym? Jakieś sprawdzone oliwki macie?Tyle tego na rynku, ale jak czytałam, to płyny z oliwką do kąpieli są od 1 miesiąca życia.
Lista dla dziecka:
gaziki jałowe, spirytus/ podobno moze byc salicylowy?/ nadmanganian potasu, sudokrem, sól fizjologiczna
oliwka, płyn do kąpieli
Wpisujcie, a ja sobie uzupełnię listę:laugh2:

dla mnie najlepsze były wkładki Aventu. Bella za cienka i przesiakała, Johnson i Penaten drapały brzegami.
bardzo długo kapalam w płynie oilatum dla niemowlat - od pierwszych dni zycia (super!!)-wtedy nie uzywasz oliwki. czasem tez robiłam krochmal - jak skóra była szczególnie sucha.
Sudokrem zawiera odrobine sterydów - dla tego uzywaj go tylko w wyjatkowych sytuacjach. jak nic sie nie dzieje najlepszy dla mnie był Nivea (taki w tubeczce - na podrazniona skóre)
patyczki do uszu (takie pogrubione)
nozyczki do paznokci
duze waciki (takie prostokatne)

Ja też kąpię w Oilatum i jest super, nie trzeba spłukiwać, nie trzeba natłuszczać i Zosia ma po tym ładną skórkę. Wkładki kupiłam w Rossmanie(baby dream) i są ok. Do pupki używam pentacremu i też jestem zadowolona(pachnie lawendą:happy: ), potówki szybko po nim znikają. Oliwki żadnej nie używam, w razie potrzeby oliwy z oliwek(na pewno nie uczuli:tak: ). Nadmanganianu potasu nie użyłam ani razu jałowych gazików też. Jak zapytałam położną czy zakładac jałowe gaziki na pępek to powiedziała: Po co? Przecież ten pępek nie jest jałowy.:confused: W szpitalu tez nie zakładali.
Ja bym dodała jeszcze szczoteczkę do włosów i coś do oczyszczania noska. Pępek najlepiej czyścić zwykłymi patyczkami do uszu.

W Makro na mrożonkach:)
Patryk zaczął jeśc mam nazieję ze już z tego wyjdziemy. Nie wiem na jakiego laryngologa trafiłam w DSK (wyjątkowo mało przyjemny facet) ale zlecił zinat w syropie - Patryk mi wymiotował jak tylko cos chciałam mu do buzi włożyc więc nasza lekarka przepisała na zastrzyki. Powiem tak mam nadzieję że pomogą nam wyjśc z kłopotów zdrowotnych Patryka bo one się ciągną już miesiąc conajmniej. W każdym bądź razie Patry znów zrobił się grzecznym dzieciaczkiem co do Mamusi pospac.
Powiedzcie mi gdzie ta czekoladownia jest - musze wiedziec gdzie mam isc na następne spotkanie chyba ze znów cos będzie nie tak :(
Pozdrawiam
Aha Anetko nieczytaj takich postów - szkoda nerwów to naprawde dzieje sie sporadycznie a takie czytanie burzy tylko wewnętrzny spokój ciężarnej. Znam to z autopsji ;-)

Jeżeli ten spirytus ma być do przemywania pępuszka, to musi być spirytus retyfikowany 90% (taki z którego robi się wódkę). Salicylowy jest za słaby.
Ja nelewałam parę kropelek w ten dołeczek przy pępuszku, czekałam chwilę, aż się wszystkie brudki odkleją i wycierałam patyczkami do uszu. Gaziki tak dobrze nie wsiąkają.
Rzeczy które były mi potrzebne:
- laktator (ja miałam Avent)
- Bephanten na pogryzione brodawki
- sól fizjologiczna do przemywania oczek
- nożyczki do paznokietków
- pieluchy tetrowe (Julitka często ulewała)
* Kąpaliśmy ją w dużej wannie na takiej podkładce z gąbki (nie kupowaliśmy wanienki)
* Oilatum, używałam, bardzo fajna sprawa, tak delikatnie natłuszcza skórę
* Sudocrem, używam. Ale dobry jest też Tormentiol, tylko trochę ciężko się rozsmarowuje
* Do kąpileli mydełko Nivea, szampon Nivea
* Po kąpieli smaruję Julitkę kremem Ziajka

Jeżeli coś kupowałam, to patrzyłam czy produkt ma opinię Instututu Matki i Dziecka lub Centrum Zdrowia Dziecka. Jedyną rzeczą ktorej używamy, a nie ma ona opini w.w. to Pampersy. Dla mnie to najlepsze pieluchy.

Jeżeli mi się jeszcze coś przypomni, to napiszę.

reklama
Według mojej wiedzy to spirytus do pępka 70%. Ja rozrobiłam z wodą zwykły spirytus spożywczy. I tak juz będzie, że kazdy będzi Ci mówił co innego, hehehe. :rofl2: Pewnie mozna przemywać i takim i takim i nic sie nie stanie.:confused:

Do góry