• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

koniec wychowawczego

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Witam. Za miesiac konczy mi sie urlop wychowawczy z pracy. Maja 2 dzieci ide dalej na urlop lecz juz swiadczenia beda pobierane z mops. Umowe o prace mam na stale. Wiem ze wtedy mops wyplaca 400 zl rodzinne i 500+ pobieram. Pytanie jakie jeszcze moge pobierac swiadczenia bo slyszalam ze jeszcze jest cos takiego ze z uwagi ze wychowuje dzieci i nie moge podjac dalej pracy jest jeszcze jakis dodatek od panstwa ????

reklama
Rozwiązanie
Ale wam wesoło. Nie no, najłatwiej obgadać w internecie znanych sobie ludzi żeby sobie samemu ulżyć. [emoji6]

Eh. Chcialam coś powiedzieć ale lepiej zamilknę. Sama nie popieram kombinatorstwa ale tak samo nie popieram takiej krytyki jaka tu poleciała gdy nie znacie całego obrazu sytuacji. Serio macie pewność że autorka chce kombinować i wyciągnąć jak najwięcej się da od państwa? (A może mieszka na takiej wiosce gdzie pracy zwyczajnie nie ma, żłobka nie ma, do miasta kawał drogi i jeździ jeden autobus dwa razy dziennie - serio są w pl nadal takie miejsca, mieszkałam na takiej wiosce tylko wtedy jeździł jeden raz z samego rana- dzieci nie ma z kim zostawić, to co taka kobieta ma zrobić? Owszem może szukać dorywczej pracy ale na...
reklama
Nie masz kobieto małych składek a mały i duży ZUS, zależy jaka firma 🤦🤦🤦 masz składki miesięczne roczne albo ryczałt. Są firmy które funkcjonują 10 lat i płacą składki a Ty mi piszesz o 2 latach. Więc widzę że nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz a coś się dowiedziałaś i próbujesz zabłysnąć nie wiedzą
Z Twoich wpisów bije straszna hipokryzja, krytykujesz dziewczynę, za to, ze chce zostać i zajmować się swoimi dziecki: rocznym i dwuletnim a sama s inny h tematach od początku sierpnia rozpaczasz, ze musiałaś posłać do przedszkola 4 łatkę, i się o nią martwisz i ze płacisz za przedszkole 900 zł. Jak widzisz, sama po sobie to nie jest takie łatwe, a pi drugie nawet jeśli dla jednych to jest łatwe posłać dzieci roczne do żłobka, stać ich na to finansowo, lubią chodzić do pracy, dzieci nawet malutkie się szybko aklimatyzują i super sobie w żłobku radzą, to nie znaczy, ze inni rodzice i inne dzieci też mogą sobie na to pozwolić i tez sobie super z tym poradzą i wyjdą na swoje finansowo. Nie oceniaj decyzji innych, skoro Ty z podobnym tematem ze swoją corka nie umiesz sobie poradzić. Autorka przynajmniej podjęła świadoma decyzje, ze rezygnuje na jakiś czas z pracy bo chce się zajmować swoimi malutkimi dziećmi i ma do tego prawo.

Nie napisałabym że dziewczyna @młoda1994 jest z tej samej grupy [emoji35] czytając niektóre wypowiedzi wiem że wyjechała za granicę, pracuje legalnie i nie fajnie się przeczytało jak ktoś włożył ją do jednego worka z autorką postu. Młoda z tego co się orientuje nie siedzi na zasiłkach a uczciwie pracuje na to co ma
Dziękuję [emoji3590]

To czemu nie ciągniesz dalej wychowawczego?
Dopiero teraz autorka chce przejść na wychowawczy - chyba źle się wyraziła, kończy rodzicielski urlop, bo dziecko kończy rok i urlop wychowawczy jest bezpłatny ze strony pracodawcy i ZUSu. Można starać się właśnie o dodatek nawet nie z Mopsu, tylko z Urzędu Miasta lub z Urzędu Gminy, z tytułu urlopu wychowawczego - jest on niewielki właśnie koło 400 zł.

Z Twoich wpisów bije straszna hipokryzja, krytykujesz dziewczynę, za to, ze chce zostać i zajmować się swoimi dziecki: rocznym i dwuletnim a sama s inny h tematach od początku sierpnia rozpaczasz, ze musiałaś posłać do przedszkola 4 łatkę, i się o nią martwisz i ze płacisz za przedszkole 900 zł. Jak widzisz, sama po sobie to nie jest takie łatwe, a pi drugie nawet jeśli dla jednych to jest łatwe posłać dzieci roczne do żłobka, stać ich na to finansowo, lubią chodzić do pracy, dzieci nawet malutkie się szybko aklimatyzują i super sobie w żłobku radzą, to nie znaczy, ze inni rodzice i inne dzieci też mogą sobie na to pozwolić i tez sobie super z tym poradzą i wyjdą na swoje finansowo. Nie oceniaj decyzji innych, skoro Ty z podobnym tematem ze swoją corka nie umiesz sobie poradzić. Autorka przynajmniej podjęła świadoma decyzje, ze rezygnuje na jakiś czas z pracy bo chce się zajmować swoimi malutkimi dziećmi i ma do tego prawo.
Rozpaczałam bo sama trafiłam na okropne Panie i nie chciałam żeby mają córkę spotkało to samo. A to jest zupełnie co innego niż żyć na koszt Państwa a napewno nie rozpaczałam że płacę za przedszkole 🤦

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry