ZUPA ZIEMNIACZANO-SEROWA
Ugotowac wywar na piersi kurczaka z kością (lub innym chudnym mięsku), doprawiając wegetą. Utrzec na tarce o dużych oczkach ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i kawałek selera - warzywa włożyc do wywaru. Zwykłe miękkie serki topione bez dodatków (4 na 2,5 litra zupy) porozrywac palcami na drobniejsze kawałki i dodac do zupy. Mieszac od czasu do czasu do miękkości warzyw i rozpuszczenia serków. Można dodac koperek (świeży lub suszony).
Ja osobiście nie znoszę używac tarki ręcznej, więc kupiłam sobie tarkę elektryczną (dodatek do elektrycznej maszynki do mięsa Zelmera). Ostatecznie można warzywa pokroic w kostkę, ale utarkowane wg mnie smakują lepiej.
No i jeszcze jedno: inną wariacją zupy jest dodanie do ziemniaków, marchewki, pietruszki i selera - brokułów, ale wtedy rzeczywiście warzywa w kostkę. Reszta wg przepisu wyżej.