reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Witajcie,
jestem tu nowa. Zresztą cała sytuacja jest dla mnie nowa i nie bardzo umiem się w tym odnaleźć. Kilka miesięcy temu dowiedzieliśmy się, że z wynikami mojego męża jedyną szansą na dziecko jest in vitro. Jestem w trakcie brania tabletek antykoncepcyjnych i nie bardzo wiem, czego spodziewać się dalej. Za tydzień mam wizytę u lekarza na kontrolne USG. Wtedy ma mi rozpisać co dalej.
Jak to u Was wyglądało? Jak długo trwa proces przygotowania do transferu? Jest jakaś zasada? Mamy długi protokół.

Witajcie,
jestem tu nowa. Zresztą cała sytuacja jest dla mnie nowa i nie bardzo umiem się w tym odnaleźć. Kilka miesięcy temu dowiedzieliśmy się, że z wynikami mojego męża jedyną szansą na dziecko jest in vitro. Jestem w trakcie brania tabletek antykoncepcyjnych i nie bardzo wiem, czego spodziewać się dalej. Za tydzień mam wizytę u lekarza na kontrolne USG. Wtedy ma mi rozpisać co dalej.
Jak to u Was wyglądało? Jak długo trwa proces przygotowania do transferu? Jest jakaś zasada? Mamy długi protokół.
Witaj :)
ja od 2dc brałam antyki przez 21 dni, później zaczęłam brać gonapeptyl przez 14dni, kolejnie gonal+gonapaptyl i za dwa dni była punkcja

Witajcie,

Witaj,

wklej Tobie tutaj dlugi protokol naszej Hess(mam nadzieje ze nie oberwe ;) ) mam nadzieje ,ze ci to troche rozjasni sprawe :) twoj dlugi protokol moze sie nieco roznic,ale ogolnie plan dzialania podobny.

Długi protokół - Hess

16.02 - start z antykoncepcją - Ovulastan (19 dc)

20.02 - (23dc) - dochodzi Gonapeptyl 0,1 co 2 dni

26.02 - koniec Ovulastanu (@ przyszła 3 dnia po odstawieniu, trwała 6 dni). Gonapeptyl nadal co 2 dni.

05.03 - (5dc; 1DS)
USG, estriadol 77 pg/ml; prg 2,47 ng/ml (już jest za wysoki, odroczony transfer)

06.03 - (6 dc; 2DS)
Gonapeptyl 0,1 + Menopur 225 j.

07.03 - Menopur 150 j.

08.03 - Gonapeptyl 0,1 + Menopur 225 j.

09.03. - Menopur 225 j.

10-12.03 - Gonapeptyl 0,1 + Menopur 225 j.

13.03 - (13dc; 9 DS)
USG, estradiol 2277 pg/ml; prg 3,55 ng/ml. 15 pęcherzyków 14-16 mm; 15 pęcherzyków drobnych, endometrium 12 mm
Gonapeptyl 0,1 + Menopur 225 j.
Wyznaczenie pick-up na 18.03.

14-15.03 - Gonapeptyl 0,1 + Menopur 150 j.

16.03 - (16dc; 12DS)
estradiol ok 8000 pg/ml (nie mogłam znaleść dokładnych wyników); prg ?? (ale wysoki)
Choragon 5000 (zastrzyk na 36h przed punkcją na dojrzenie komórek)
Luteina dopochwowo 2x1 tabl (po 100mg)

17.03 - Luteina bz. + Unidox Solutab 2 x 1 tabl. (rutynowy antybiotyk)

18.03 - pick-up (18 dc)
Pobrano 26 kumulusów (4 zdegenerowane, 5 pustych), było 17 dojrzałych komórek, zapłodniono 6 z nich, zapłodniły się 4, uzyskano 1 zarodek - blastocystę 1BB. Zapłodnienie IVF.

do 20.03 - Unidox Solutab
do 24.03 - Luteina dopochwowo

Dzień po pick-up dopadła mnie ciężka hiperstymulacja. Włączono lek Dostinex oraz Clexane 0,4.

Transfer odroczony ze wzg. na za wysoki prg. Po hiperstymulacji mogłam się zgłosić do crio przy drugim cyklu. Transfer był 2 razy odraczany ze względu na bakterie w pochwie. Łącznie od punkcji na transfer czekałam 3,5 miesiąca.

Wreszcie się zmobilizowałam, mam nadzieję, że i ja coś pomogę :)

Legenda:
dc - dzień cyklu
DS - dzień stymulacji
j. - jednostek
bz. - bez zmian
@ - miesiączka

reklama
Witajcie,
Witaj butterfly :)
Długość całej procedury uzależniona jest od reakcji organizmu. Ale musisz liczyć ok 1,5 miesiąca. Szybko zleci :)
Zostań z nami. Zawsze ktoś, coś Ci podpowie, doradzi. :)

Do góry