reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Anulla84 ile średnio produkujesz oocytów, ile z nich odpada? teoretycznie jezelki odpada powyzej 20% to sugeruje to jakość oocytów..jak wyglada stymulacja? sa problemy? wystymulowana komorka to nie ta sama komórka co powstająca w cyklu.
Ile oocytów się zapładnia? jakiej są klasy i jakie jest tempo rozwoju?
Kariotypy nie pokażą wszystkiego...
Z tego co pamietam twoj M zdrowy, ale badanie nasienia jakie było czy byla morfologia? jakie są parametry, czy w granicy normy czy suuuper ponad?
Ludzie z mutacjami mogą naturalnie zachodzić w ciąże, i mieć dzieci. Urodziłaś kiedys dziecko? bo to że zachodziłaś w ciąże, znaczy tylko to że teoretycznie nie ma przeszkód jesli chodzi o zapłodnienie, a reszta jak na razie to wróżenie z fusów:-p Pamiętaj, ze większość z nas starając się o dziecko w wieku 20 lat by je miało... wraz z latami problemy się "wyostrzają" i jestesmy gdzie jestesmy..
Następna rzecz jakie masz AMH, robiłaś inhibine? jak w obrazie z jajnikami? jak hormonalnie? TSH, t4 i innie takie zrobione? i mogę pisac i pisac..
Z tego co piszesz powodem padania zarodków po 3 dobie jest DNA partnera..albo nie kompetencja labu..czy twoj M robił kariotyp? i kiedy miał powtarzane badania? bo teraz one moga inaczej wygladac, poza tym z TESE mozesz miec materiał z lepszym DNA niz od mężczyzny ktory ma 66mln/ml bo to tylko opakowanie..

Agulla zgadzam się z Kate, u nas mąż też ma prawidłowe nasienie ale robiliśmy chromatynę, która swoją drogą nic nie wniosła. Produkuję dużo komórek, zapładniają się, wszystkie dochodzą do blastocysty, większość jest klasy AA, przeżywają mrożenie i rozmrażanie a w ciąży nie jestem. Więc zupełnie nie wiem w czym tkwi problem. Endometrium mam książkowe. Nie zabezpieczamy się od 5 lat, jestem w miarę młoda bo w lutym kończę 26 lat... Więc z tym że w wieku 20 lat pewnie byśmy bez problemu zaciążyć to ciężko mi się zgodzić. Nie ma co pluć sobie w brodę i rozkminiać przeszłość. Trzeba działać póki jest siła i pieniądze...

Kate zawsze szlam krótkim protokolem ale źle się stymuluje mam około 6 pęcherzykow z tego zawsze jeden odpadnie reszta się zapladnia nigdy nie miałam blastocysty :-/ może masz rację żeby mąż powtórzyl badania bo ma wyniki z przed dwóch lat:-(

Anulla ale zapładniają się następnego dnia, czy później? jakiej są klasy do 3 doby? czy rozwijaja sie ksiazkowo, tzn.2/4/8 blastomerów, bo jeśli w 3 dobie 5 na 6 zarodków jest 8A lub B, a potem coś się dzieje, to na pewno problem leży po drugiej stronie. To że kiepsko się stymulujesz, to może wynikać, z niskiej wrażliwości receptorów...i może nie oznaczać nic złego:-)
Więc jak to wygląda? poza tym hodowla do 5 doby wymaga wprawionego embriologa stosuje się inne pożywki itd.. poza tym czy M przytył, albo bierze leki na nadciśnienie,serce lub jakiekolwiek inne leki? może trzeba je odstawić...
Jezeli dobrze zrozumialam w 5 dobie nie mieliście blastki? a może byly zarodki kompaktujące, albo morulę..może wasze zarodki rozwijają się w innym tempie, w końcu nie wiemy z jakich zarodków, każdy z nas pochodzi:-p
Jeżeli wyniki badania męża wyjdą w normie, to będziemy szukać dalej..
badanie ogólne nasienia, zobaczymy koncentracje, ruchliwość, morfologie.
Ja bym na razie nie skupiala się na tobie i twoich oocytach bo w 5 dobie wchodzi genom zarodka ktory składa się z materiału genetycznego obojga rodziców. A co dokladnie powiedział genetyk, ze tak Ci podcięło skrzydła?:eek:

Hej dziewczyny nie pisałam przez kilka dni Ale systematycznie czytałam i trzymam za ws kciuki. U mnie plamienie ustalo ale ból podbrzusza jest raz większy raz mniejszy . Dziś zrobiłam kolejna betę 17 dpt ( 98 h od ostatnie) z 239 wzrost na 1170 :-):-). Teraz tylko Usg 22.12.

Lilu19, poziom hormonów zawsze robiłam w 2/3 dniu cyklu poprzedzającym stymulację.:happy:

ying, powtarzałaś betę ? dalej trzymam kciuki za przyrost.:tak:

buniaczek
, jak ja Ciebie dobrze rozumiem z tymi świętami i samopoczuciem.:-(

Moja wizyta u genetyka to strata czasu :crazy: nic nowego nie wniosła, dodatkowych badań genetycznych na trombofilię nie zlecił, mogę je sobie prywatnie zrobić.:angry: chociaż on nie widzi potrzeby. Co do wyniku Hemena to stwierdził: szkoda że aberracja nie wyszła bo w tej chwili dalej nie znamy przyczyny. Kate, pewnie byś sobie z nim pogadała bo statystykami to rzucał na prawo i lewo, a ja mam ich serdecznie dość boś kurcze pieczone nie jestem żadną statystyką, w każdym bądź razie nie chcę nią być. W tej chwili nic innego mi nie pozostaje jak czekać na łaskawą hrabinę i odliczać dni do lutego. A z tego co czytam to w okolicach lutego dużo będzie się działo :-)

reklama
Do góry