reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kto po in vitro?

bety który to dpt?

kropka szkoda ze nie ma bety u was, dzisiaj 14dpt? a zarodki 3 czy 5 dniowe? już nawet przy biochemicznej powinno coś być..Nie ma możliwości prywatnie zrobienia bety? no musibyc! pojedz do szpitala, powiedz, że masz plamienia brzuch Cię boli bardzo ( w domyślę poza maciczna:-p) i musza zrobić bete... no chyba ze od razu laparo robią:eek:

Emi może to jakiś zastój moczu, macica naciska na pęcherz i nie można się dobrze wysiusiać, ale to jest nie bezpieczne...

Olszy ale jazda :-) nie jestem sama...

stacy głowa do góry, już musi być dobrze....:-p będzie gites, musi!

pisze na bierzaco sorry jeżeli kogos pominęłam czytam dalej - wstecz...

Kate- no Pewnie jakbym sie uparla to moze by cos Zrobili . Dzis chcialam dzwonic ale na wypisie jest zeby brac Leki nawet jak nastapi krwawienie... Jeszcze troche poczekam.... Zobaczymy jak to bedzie....

reklama
Dorota, :( powodzenia w dalszej walce :)

No własnie ja nie wiem jak to u mnie by było z tym dokumentowaniem leczenia i refundacją.. Jeśli się nie uda teraz 2 procedura to jest nasze jedyne leczenie i co mam cofać się tak jakby i próbować inseminacji żeby za 2 lata móc zrobić ivf? Bez sensu :(

Cześć dziewczyny,
dziś się dowiedziałam, że mam 3 blastocysty klasy 4 , proszę powiedzcie mi co oznacza klasa 4 ? czy z tego nie bedzie ciąży ?

moniusia my z M mieliśmy tak. On udokumentowane leczenie powyżej 3lat, plus roczne leczenie andrologiczne. Mimo że było poniżej 3mln/ml plemników, to zakwalifikowali nas ze względu na udokumentowane "wspólne leczenie" a że przy takich wynikach tylko ivf. To akurat pierwsza procedura około 12 miesięcy.
Moja koleżanka zaawansowane PCOS jajowody drożne, mąż płodny. Jedno poronienie, nie było mowy o kwalifikacji do MZ. Musieli podejść do IUI, po inseminacji było poronienie. Dwa poronienia wykluczają z programu MZ. A oni tez się leczyli u ginekologa - ale to ona chodziła na badania. Wspólne leczenie niepłodności to obserwacja cyklu, indukowanie owulacji, IUI, no i ivf. Trzeba udowodnić, że niepłodność trwa minimum 12 miesięcy. A udowodnisz to tylko poprzez udokumentowane leczenie. No ale chodzenie do ginekologa - położnika to nie jest leczenie niepłodności pary. Wiadomo, że u faceta z 0,5mln/ml szanse na zapłodnienie są 0% bez ART, wiec program zmusza do wyłożenia kasy wpierw. Bo z kolei mój mąż nie miał 5mln/ml plemników, żeby mieć IUI z MZ. Więc nawet jeśli byśmy chcieli podejść do IUI to prywatnie i pewnie z 3x gdzie szansa na powodzenie przy takich parametrach 1%.To szkoda kasy... Wiesz kliniki oszukują trochę bo dla nich to jest kasa:-p ale są takie jak moja, gdzie program to świętość. Ale skuteczność jest tez wysoka, wiec oni nie potrzebują problemów z MZ, bo mają wystarczającą ilość pacjentów komercyjnych.

agnieszka klasa 4 to pewnie rozszerzająca się blastocysta, zaraz powinna wyjść z otoczki jeżeli otoczki nie sa zbyt grube. A dzisiaj 6 doba? bo wczoraj 5 chyba? i wczoraj chyba jedna blastocysta była? nie piszesz nic o klasie A,B,C?? dlaczego embriolog nic nie mówi? dziwne to trochę...

kate - no właśnie nic nie powiedziała, tylko że klasa 4 i nic więcej... tak wczoraj były 2 kiepskie jeszcze blastocysty i 2 morule z dużą fragmentacją. Embriolog chyba nie chciała mnie martwić i mówić że są złej jakość, bo jeśli jest duża fragmentacja to raczej się w powrotem nie cofnie. Ona stwierdziła, że ładne, nie najwyższej jakości , ale nie są złe.

agnieszka to że w ogóle doszły w 6 dobie do czwórek to dobrze o nich świadczy. Że są żywotne :-DDuża fragmentacja to pewnie CC, albo CD. Czyli zarodki mogą być albo 4BC, 4CC, 4CD. Bo już DD się nie podaje raczej, chociaż... ale nie sądzę, żeby była aż taka fragmentacja. Żeby zobaczyć jak rokują dane zarodki trzeba prześledzić ich całą historie. W 3 dobie ile miały blastomerów(komórek) i jakiej były klasy A, B, C... jedna literka wtedy jest. Wnioskuje, że u was czynnik męski, jeżeli do 3 doby zarodki naprawdę były ładne:-p
Skupmy się na faktach:

w 5 dobie - bo to ona nas obchodzi, mamy dwie"kiepskie" blastocysty. Domyślam się że kiepskie tzn. wczesne blastocysty. i chyba o mniejszej fragmentacji. niż reszta? Czyli pewnie 1BB, z takich zarodków w 5 dobie mamy parę dzieci na forum. Gorzej jak to 1CC, ale to 1CC przeszło (jeżeli w ogóle było tak niskiej kalsy) w 4CC. No i tutaj nie wszystko jest takie proste. Twoja "kiepska" blastocysta to blastocysta, która rozwija się wolniej niż "przeciętny zarodek" a okazuje się że "przeciętnie rozwijący się zarodek to w dużej mierze chłopcy. A wolniejsze zarodki to baby:-p duza fragmentacja nie rokuje dobrze, ale nie wiadomo jak duza jest, no i zarodek ma możliwości samo naprawcze. Dlatego uszy do góry:-p ja miałam ciąże z moruli w 5 dobie, niestety nie udało się jej utrzymać. Ale mamy tutaj pare dzieciaczków z moruli w 5 dobie właśnie. Nie ma regół. Ja rokuje ciąże tylko z jednego z tych dwóch zarodków z 5 doby:-) No i inna szkoła mówi, że nie ważna jest kalsa zarodka, tylko stopien rozwoju, im większy tym lepszy. A dokładnie 4CC jest lepszym zarodkiem niż 2AA czyli o mniejszej fragmenatcji, bo jest bardziej rozwinięty.

Ostatnia edycja:
Kate - ale masz wiedzę :) podziwiam :) Ha tak u nas jest czynnik męski - zgadłaś :)) do 3 doby wszystkie były śliczne, w 4 dobie powiedzieli, że będzie prawdopodobnie 1 lub max 2 blastocysty , pozostałe mają dużą fragmentację , w 5 dobie Pani Embriolog nie pocieszyła, mówiła , że starają się o 2 blastocystę , że jest duża fragmentacja i że nawet ta blastocysta ma też fragmentację , że przetrzymają je jeszcze do 6 doby , no i 6 dobie dzwoni i mówi , że zamrozili 3 blastocysty , że ta 1 morulka się rozwięła i jest blastocystą. Embriolog mówiła, że klasa 4 nie jest najwyższą klasą , ale że jest dobrej jakości. Ciekawe

reklama
agnieszka w 6 dobie najwyzsza klasa to 6tka.(np.6AA, 6CC). Czas pokaże jakie są te twoje człowieki:-p bo czasem świetne zarodki się nie implantują a te "gorsze" tak. A zarodki nie takie słabe sa ;-) Poczekaj na transfer, a potem na betę tylko ona prawdę Ci powie.

Do góry