reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Kuchnia Listopadówek

Placuszki z bananami, ciasto robię na oko więc trudno mi podać dokładne proporcje, ale spróbuję

1/2 litra mleka
2 jaja
około 8-10 łyżeczek cukru
3 łyżezki cukru waniliowego lub łyżeczka esensji waniliowej
ok. 1,5 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4-5 bananów

Wszystkie składniki miksujemy (poza bananami), ciasto musi konsystencję bardzo gęstej śmietany. Następnie kroimy banany w plasterki i mieszamy z ciastem. Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy małe placuszki. Ja staram się piec je w taki sposób, aby w każdym placuszku znajdowały się trzy plasterki banana.
Można posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne, bowiem banany dają dużo słodyczy.

Smacznego
 
reklama
Placki ziemniaczane z piersią :)
na te placki nie ma specjalnego przepisu, ciasto na placki ziemniaczane doprawiasz tak jak lubisz, wcześniej pierś przygotować, przeciąć żeby były dwa kotlety z jednej piersi, doprawić jak lubisz, ja lubię ostre. Na gorącą patelnię nakładasz jedną warstwę ziemniaków, wkładasz pierś i zalewasz drugą warstwą ziemniaczaną, długo się smaży na wolnym ogniu. Pycha :)
 
Gusiak zapiekanka warzywna.


Wszystkie poniższe warzywa w plastrach poddusiłam wcześniej delikatnie, ale każde warzywo osobno, żeby utworzyć zapiekankę warstwową (w trakcie duszenia warzyw dodałam trochę soli, pieprzu):
- 2 cukinie
- 1 bakłażan
- 3 papryki
- 6 pomidorów.
Każde z warzyw odsączałam na durszlaku.
Dodatkowo podgotowałam ziemniaki w osolonej wodzie do średniej miękkości (z 8 sztuk). Po wystygnięciu pokroiłam w plastry.


Zeszkliłam cebulę (1 sztuka) i kilka ząbków czosnku. Dodałam 0,5 kg mięsa mielonego i podsmażyłam z przyprawami (sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa gyros itp.)



W naczyniu żaroodpornym układałam warstwowo w kolejności:
bakłażan, cukinia, pomidory, mielone, papryka, ziemniaki.


Na to polałam sos beszamelowy i zapiekałam ok. 40 min; w 180[FONT=Times New Roman, serif]º[/FONT][FONT=Times New Roman, serif]C :). Przepis na sos beszamelowy zawsze biorę pierwszy lepszy z internetu - nie mam własnego, a nigdy i tak nie pamiętam jak go zrobić :)[/FONT]
 
Papryka z miodem
3 kg papryki (ja mieszam żółtą i czerwoną)
1,5 łyżki soli
80 dag cebuli
Paprykę pokroić w paski, cebulę w wiórka. Wymieszać razem i zasolić na 1 godzinę.
Zalewa:
2,5 l wody
2,5 szklanki cukru
2,5 szklanki octu
ziele angielskie, kilka liści laurowych
2-3 łyżki miodu
Zalewę zagotować i zostawić do lekkiego przestygnięcia.
Paprykę wkładac do słoików, zalać zalewą, pasteryzować 10-15 min.
 
20130920_104144.jpg moje zdobycze ;p :) kruche ciasteczka w polewie z czekolady pieczone na specjalnej formie :) w lesie dużo nie nazbierałam, ale mnie chociaz natchnęło :)
 

Załączniki

  • 20130920_104144.jpg
    20130920_104144.jpg
    21,4 KB · Wyświetleń: 179
reklama
1 kg mąki
1/2 szkl śmietany 18 %
1 łyżeczka octu
2 płaskie łyżeczki sody
4 całe jajka
1 kostka margaryny
1,5 szklanki cukru pudru

wszystkie te składniki mieszamy i ugniatamy aż otrzymamy jednolite ciasto, pieczemy - ja mam do tego taką specjalną patelnię.

A na koniec rozpuszczamy 2 czekolady z odrobiną mleka i zanurzamy kapelusze :) pozostawiamy do wystygnięcia.
 
Do góry