reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kulinarne inspiracje:D

aneta456 no to już ci nie pomogę bo moje jest też na krakersach i to zapewne to samo moje jest z masą budyniową z dużą ilością wiórek kokosowych twoje tez?
 
reklama
wiki-To samo wiórki i masa budyniowa.U mnie też się rozeszło PYYYYCHA!!!
No i tego napewno zepsuć się nie da.
 
Kobitki to dajcie przepis bo ja tez ostatnio nie pieklam nic a to moze bym zrobila:tak:
Ja juz robilam placuszki i spagetti z przepisu Kiry:tak: Nalesniczki byly z bita smietana - trzeba uwazac ile ciasta sie leje bo moga byc za grube i w srodku sie nie usmaza:tak:
Do spagetti dodalam duuuuzo papryki ostrej w proszku bo mu to tak raczej na ostro jadamy:sorry2:a wyszlo mi mdle strasznie i po jakims czasie znalazlam przyczyne:baffled: i ocywiscie dalam zla smietane:baffled::blink:zrobie jeszcze raz z kwasna bo ja w domu zawsze mam raczej slodka i takiej dodalam:eek::zawstydzona/y:
 
Aneta, pocieszę się - mi też ciasta nie wychodzą, chyba że bardzo proste, a już do trudniejszych to wnet nie podchodzę. Z innymi rzeczami w kuchni nie mam problemu, ale do ciast - mimo że bardzo lubię je jeść, coś nie mam ręki.
 
To ja też podam przepis na łatwy szybki placek z jabłkami. Z reguły wychodzi ale jest pewna zasada placek najlepiej wychodzi jak jest ręcznie ucierany gałką.
Składniki:
1 i 1/2 kostki margaryny
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki cukru
6 jajek
jabłka ( około 5-6 dużych)
łyżeczka cynamonu
100g rodzynek

Margarynę ucieramy z cukrem, dadajemy jajka, następnie obie maki i proszek.
Jabłka zetrzeć na grubych oczkach dodać do nich cynamon i rodzynki. Wyłozyć część ciasta ( mniej wiecej połowe ) na blaszkę nastepnie rozprowadzic rownomiernie warstwe jabłek i na wierzch pozostałe ciasto. Piec w temperaturze 200 stopni. Niestety dawno nie piekłam tego placka i nie pamietam jak się go długo piekło ale ok 50 minut napewno. Zreszta same zobaczycie jak ciasto już bedzie się dośc mocno zarumieniać trzeba wyłączyć. Przepis jest na dużą blachę jesli macie mniejsze to trezba dac połowe porcji. Po upieczeniu najlepiej posypać tylko cukrem pudrem.Placek jest przepyszny.
 
Mam pytanie macie jakiś niezastapiony przepis na biszkopt?
Ja mam kilka ale tylko jeden mi wychodzi choć też nie zawsze i nie mam pojęcia od czego to zależy:baffled:
Mnie czeka w sobote impreza urodzinowa Maciuś ma 7 latek musze coś upiec. Kolega upiecze mi torta. Będzie to tort Scooby Doo.:tak: Ja chyba przy Olce to nie dałabym rady. W tamtym roku sama mu robiłam Kubusia, Przemo pomagal mi w dekoracji. Pochwale się wam i wstawie fotkę:-)
 

Załączniki

  • DSCI0014.JPG
    DSCI0014.JPG
    315,7 KB · Wyświetleń: 105
  • DSCI0012.JPG
    DSCI0012.JPG
    291,2 KB · Wyświetleń: 103
Edyta tort-kubus jest przesliczny! Az mnie zatkalo :-) Ja bardzo duzo pieke, czesto tez na jakies uroczytsosci dla znajomych, ale takiego czegos jeszcze nigdy nie robilam, super. A zdradz jak go robilas? Pieklas biszkopt w blaszce prostokatnej i potem wycinalas, czy mialas jakas taka forme w ksztalcie kubusia?

Moj przepis na biszkopt, moim zdaniem zawsze wychodzi :

5 jajek
1 szklanak cukru
1 szklanka (w tym 2 czubate łyzki maki zemniaczanej, 2 czubate
łyzeczki proszku do pieczenia i do pelna dosypac maki tortowej)

Bialka ubic na sztywno, dodac powoli cukier caly czas ubijajac. POtem dodac zoltka, a na koniec make przesiana przez sitko.
 
reklama
Do góry