• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Kwas foliowy

Chciałam was zapytać czy osoba która nie robiła badań na mutacje genu MTHFR może brać kwas foliowy metalowany z Solgaru moja znajoma bierze choć nie wie czy ma mutacje czy nie ma. Czy coś jej grozi??

reklama
Lepiej jest brać folian- metylowaną formę, bo to forma aktywna, jaką wykorzystuje nasz organizm, taka jaka jest w produktach naturalnych.
Czyli tak na prawdę najbezpieczniej jest by każdy przyjmował folian zamiast kwasu foliowego- zwłaszcza, że mutacja jest dość powszechna.

Lepiej jest brać folian- metylowaną formę, bo to forma aktywna, jaką wykorzystuje nasz organizm, taka jaka jest w produktach naturalnych.
Czyli tak na prawdę najbezpieczniej jest by każdy przyjmował folian zamiast kwasu foliowego- zwłaszcza, że mutacja jest dość powszechna.

Musiałam przeczytać kilka publikacji naukowych by móc odpowiedzieć na to pytanie zgadzam się z caltha. Nie będę Was zanudzać skomplikowanymi informacjami dot. biodostępności FA oraz folianów, przytoczę jedynie kilka ważnych info:

Metafolina w stosunku do FA (kwasu foliowego) wykazuje po podaniu optimum absorbcji, porównywalną lub wyższą biodostępność oraz aktywność fizjologiczną. Podawanie FA w wysokich dawkach, powyżej 1 mg dziennie może wywoływać pewne niekorzystne efekty, co nie było obserwowane przy podawaniu naturalnych, zredukowanych folianów. Stąd wskazuje się, że suplementacja metafoliną u kobiet w ciąży może zmniejszać potencjalny niekorzystny wpływ zbyt wysokich dawek kwasu foliowego.

źródło: Ginekol Pol. 2013, 84, 641-646 Metafolina - alternatywa dla suplementacji niedoboru folianów u kobiet ciężarnych autorstwa Agnieszki Seremak-Mrozikiewicz

(swoją drogą dla osób bardzo zainteresowanych polecam lekturę tej pracy poglądowej)

Możesz mi podać jaką formę folianów najlepiej brać ?

Folian solgara jest ok. Wszystko co ma w nazwie folian lub metyl-folian
base_item_2792.jpg

Załączniki

• base_item_2792.jpg
    base_item_2792.jpg
    22,1 KB · Wyświetleń: 605
reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry