reklama

Kwiecień 2011

reklama
jestem z nią w kontakcie, poza tym uspokoiło mnie to crp, które mam w normie, jutro wyniki posiewu
muszę przyznać, że myślałam o konsultacji, może już z wynikami posiewu się wybiorę

ciśnienie w normie, ale wiadomo, że wyższe pojawia się dopiero w ostrej fazie

właściwie i tak muszę iść do innego w zw z tym moczem, przecież nie będę czekać 2tyg

tak sobie głośno i wolno myślę, wolno, bo ogólnie czuję się jakoś źle, Qlf od wczoraj rozłożony z 39st gorączką, mam nadzieję, że mnie nie dopadło

zatrucie ciazowe wystepuje miedzy 32-34 tc, wiec na to jeszcze troche za wczesnie. Wiem bo mialam przy 1 ciazy, ale zdiagnozowane dopiero teraz (!) przez polskiego gina. Meczylam sie straszne a oni mnie nie leczyli.
Sa 3 warunki dla zatrucia:
- wysokie cisnienie
- bilko w moczu
- wszechobecne opuchniecia (nos, uszy, kostki)
ale wystarcza tylko 2 zeby stwierdzic zatrucie ciazowe. Ja mialam bialko w moczu non stop a opuchniecia i kg byly tak straszne ze skora mi pekala...

Ja muszę na siebie uważać, bo mi lekarz powiedział, że jak mnie jakieś przeziębienie rozłoży to kładzie mnie do szpitala, woli mnie mieć na oku... Moja koleżanka leży właśnie chora w domu w 34 tyg. z gorączką prawie 38 stopni i chyba ją też położą do szpitala, bo w ogóle jej nie przechodzi mimo antybiotyku, więc Joll uważaj na siebie.

zatrucie ciazowe wystepuje miedzy 32-34 tc, wiec na to jeszcze troche za wczesnie. Wiem bo mialam przy 1 ciazy, ale zdiagnozowane dopiero teraz (!) przez polskiego gina. Meczylam sie straszne a oni mnie nie leczyli.
Sa 3 warunki dla zatrucia:
- wysokie cisnienie
- bilko w moczu
- wszechobecne opuchniecia (nos, uszy, kostki)
ale wystarcza tylko 2 zeby stwierdzic zatrucie ciazowe. Ja mialam bialko w moczu non stop a opuchniecia i kg byly tak straszne ze skora mi pekala...

ASIUNIA, ja już miałam podejżenie w 14tyg, kiedy trafiłam do szpitala z niewydolnością nerek i nadciśnieniem, a takie info znalazłam w necie

"
Gestoza
(zatrucie ciążowe)
Gestoza (EPH-gestoza, zatrucie ciążowe) to występujący w drugiej połowie ciąży (po 20 tygodniu), głównie u pierwiastek, zespół objawów chorobowych wyrażający się nadciśnieniem tętniczym, białkomoczem i obrzękami. Gestoza stanowi realne zagrożenie życia matki i dziecka. Przyczyny gestozy nie są do końca wyjaśnione.
Zatrucie ciążowe przebiega w dwóch etapach:
1. Stan przedrzucawkowy - oznacza rozwój nadciśnienia tętniczego z białkomoczem, obrzękami lub tylko ostatnimi dwoma objawami.
Objawy:
Nadciśnienie tętnicze:

• W przypadku kobiet w ciąży niebezpieczne jest ciśnienie od 140/90 mmHg wzwyż. Powinno to być potwierdzone dwoma niezależnymi pomiarami w 6-godzinnym lub dłuższym odstępie.
  • Ponadto o niebezpieczeństwie gestozy może świadczyć zwiększenie się ciśnienia względem dotychczasowej systematycznej obserwacji (niezbędnej u każdej ciężarnej) skurczowego o 30 mmHg lub rozkurczowego o 15 mmHg.
  • O zagrożeniu dla dziecka i matki może świadczyć również szybkość narastania ciśnienia tętniczego.
Białkomocz (zbyt duża obecność białka w moczu) - pojawia się dość póˇno:

• Niebezpieczny poziom to powyżej 0,5 g/l białka w moczu.
  • Bardziej dokładną ocenę daje obliczenie ilości białka wydalonego z moczem, np. w ciągu doby. O gestozie może świadczyć ilość powyżej 0,3 g wydalonego białka w ciągu doby.
Obrzęki - pojawiają dość wcześnie:

• U kobiet ciężarnych tzw. puchnięcie nóg nie jest patologią, jeśli ustępuje po nocnym wypoczynku. Niepokojące są obrzęki uogólnione, są obecne rano, po przespanej nocy i oprócz kończyn dolnych obejmują kończyny górne, twarz, brzuch.
  • Istnieje duża zależność między przyrostem masy ciała i powstawaniem obrzęków. Dlatego ważne jest regularne śledzenie masy ciała w czasie ciąży. Generalnie przyrost masy ciała nie powinien przekraczać pół kilograma w ciągu tygodnia, a w ostatnich tygodniach ciąży masa ciała nie powinna się zwiększać
2. Rzucawka - zespół objawów stanu przedrzucawkowego połączony z napadami drgawek
Objawy świadczące o zbliżającej się rzucawce:

• silne bóle głowy, zawroty głowy, ogólny niepokój, zaburzenia świadomości
  • zaburzenia widzenia: mroczki przed oczyma, upośledzenie widzenia, widzenie za mgłą, podwójne widzenie
  • objawy ze strony żołądka: nudności, bóle żołądka, wymioty
Zapobieganie:

• Systematyczne prowadzenie pomiarów ciśnienia tętniczego, masy ciała i okresowe badania moczu (u każdej kobiety w ciąży w ramach systematycznej opieki ciężarnych sprawowanej przez odpowiednio przygotowany personel służby zdrowia.
  • Przestrzeganie zaleceń dotyczących właściwego odżywiania się pod względem składu pożywienia i jego wartości energetycznej.
  • Przestrzeganie zasad dotyczących warunków pracy zawodowej i domowej, właściwego trybu życia i koniecznego wypoczynku.
Jeśli zaniepokoją cię któreś z wyżej wymienionych objawów, jak najszybciej zgłoś się do swojego lekarza!"

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Ja muszę na siebie uważać, bo mi lekarz powiedział, że jak mnie jakieś przeziębienie rozłoży to kładzie mnie do szpitala, woli mnie mieć na oku... Moja koleżanka leży właśnie chora w domu w 34 tyg. z gorączką prawie 38 stopni i chyba ją też położą do szpitala, bo w ogóle jej nie przechodzi mimo antybiotyku, więc Joll uważaj na siebie.

W Siemiradzim (i nie tylko w tym szpitalu) wprowadzono zakaz wizyt z powodu epidemii grypy, ja wczoraj robiłam badania późnym wieczorem, po 21ej, żeby uniknąć tłumów

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry