Używasz bardzo starej przeglądarki. Nasza strona (oraz inne!) może nie działać w niej dobrze. Naprawdę czas na zmianę na przeglądarkę, która będzie bezpieczna i szybka, na przykład darmowego Firefox, albo darmową Operę. Obie są bardzo szybkie, bezpieczne i wygodne.
Kilki, Beata ja też mam lekki astygmatyzm w jednym oku, ale noszę zwykłe soczewki i jest ok, chociaż mimo wszystko w okularach chyba ciut lepiej widzę. Mam -2 w jednym i -0,5 w drugim oku.
U mnie przy pierwszej ciąży zdecydowałam się na 100% + 60% i powiem Wam, że ciężko było przy tych 60% w drugim półroczu wyżyć. Ale nie wiedziałam jak to będzie, myślałam, że może po pół roku jednak wrócę do pracy i dlatego tak zrobiłam. Składałam wtedy najpierw wniosek o 20 tygodniu urlopu a dopiero po pół roku składałam o rodzicielski 32 tygodnie. Teraz zdecyduję się od razu na 80%. Wydaje mi się, że jak składasz 1 wniosek na cały rok to z automatu płacą Ci 80 % a jeśli składasz dwa wnioski o 20 i 32 to wtedy odpowiednio 100% i 60% Ale możliwe że każdy zakład pracy wprowadza swoje zasady, więc mimo tego co tu piszemy każda powinna się dopytać u siebie w kadrach jak to wygląda.
I UWAGA!!! Nie wiem czy to się zmieniło, ale jak ja brałam najpierw 100% i dopiero po pół roku 60% to już tych 60 % nie mogłam zrezygnować ( w sensie jak napisała Beata że można podzielić rodzicielski na 4 części). Żeby mieć możliwość wcześniejszego powrotu z rodzicielskiego to trzeba w ciągu 2 tygodni od porodu złożyć zarówno wniosek o 20 tyg macierzyńskiego jak i 32 tyg rodzicielskiego. Nie wiem czy jasno to napisałam?
Milka, u nas raczej nikt nie zachęca do szczepień w ciąży, przynajmniej ja się z tym nie spotkałam. A ten łańcuszek do smoczka - nie wiem czy to dobry pomysł, chyba średnio polecane, żeby się maluch w to nie zaplątał przypadkowo, tym bardziej, że to przy twarzy. Raczej kup etui do smoka, bardzo przydatne żeby móc smoka sterylnie transportować np. w torbie.