reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Laktacja

reklama
A u nas dzisiaj apogeum anty-cyckowego buntu. Przez calutki dzień Jaś przy każdym przystawieniu wpadał w histerię i nic nie pił. W końcu płakał z głodu. Skończyło się na tym, że wypił najpierw mój pokarm z butelki, a potem jeszcze mieszankę! I wreszcie szczęśliwy zasnął. Wieczorem przed spaniem to samo - histeria przy cycku, a odciągnięty pokarm z butelki zjadł ze smakiem ::) Zobaczymy, co przyniesie noc...

moj tez od wczoraj rzuca sie przy cycku bije piesciami-myslalam ze moze za mocno mu leci ale nie
dobrze bo trwalo tylko jjakies 3 minutki

izka-mummy-to-be pisze:
powiedzcie dziewczyny jak dlugo mozna przechowywac odciagniete mleko, w lipcu szykuje mi sie weselicho u znajomych i nie wiem kiedy mam zaczac zbierac zapasy?

anian pisze:
Iza, w lodówce do 48 godzin, a w zamrażarce do 3 miesięcy

Info ze strony Komitetu Upowszechniania Karmienia Piersią:
- do 12 godzin w temperaturze pokojowej
- do 48 godzin w lodówce (+3 do +8 stopni)
- do 1 miesiąca w temperaturze -10 stopni
- do 6 miesięcy w temperaturze -18 do -20 stopni

Każde naczynie z pokarmem powinno być oznakowane. Pokarm należy ogrzewać wstawiając pojemnik do naczynia z ciepłą wodą. Mleko rozmrożone należy zużyć w ciągu 9 godzin, nie wolno powtórnie zamrażać. Nie powinno się mieszać pokarmu rozmrożonego ze świeżym.

Ja też już robię zapasy na sierpień, kiedy to do pracy się wybieram :( Odciągam i do zamrażarki :)

catherinka - b.dziekuje za b.szczegolowy opis ;D ;D ;D
i jeszcze jedno pytanie (z lenistwa i barku czasu na szukanie) w czyp przechowywac odciagniety pokarm???

izka-mummy-to-be pisze:
catherinka - b.dziekuje za b.szczegolowy opis ;D ;D ;D
i jeszcze jedno pytanie (z lenistwa i barku czasu na szukanie) w czyp przechowywac odciagniety pokarm???

Izka, no problem :)

Ja mam (dostałam) kilka pojemniczków takich specjalnie na pokarm Aventu i dwa pojemniczki Medeli, ale korzystam też z takich zwykłych małych słoiczków np. po dżemach czy musztardzie, tylko takich co mają normalne, metalowe zakrętki, a nie plastikowe. Myję je i parzę i potem przed samym przelaniem mleka z laktatora wyparzam raz jeszcze (i słoiczek i nakrętkę). Moja znajoma, która jest położną i konsultantką laktacyjną właśnie zwykłe słoiczki mi zaproponowała.
Aha: i jeszcze jedno, nie wiem czy wiesz, ale plastikowe elementy np. laktator czy potem takie pojemniczki najpierw z mleka najlepiej wypłukać najpierw dobrze zimną wodą, a dopiero potem umyć w ciepłej wodzie :)

reklama
hm... - ja ściągam pokarm sporadycznie, ale używam wtedy do przechowywania jałowych pojemników na mocz....- są tanie, jałowe, mają pojemność 100ml

Do góry