reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Likwidacja firmy i ciąża

Dzień dobry!
Jestem osobą zatrudniona na umowę o pracę na czas nieokreślony. Sytuacja firmy ( sp. z o.o. ) jest zła , nie rokuje na poprawę i być może będzie likwidowana. W związku z tym mam kilka pytań. Planuję zajść w ciążę, wiem ,że w przypadku likwidacji zakładu pracy ciężarną można zwolnić, wtedy po ustaniu zatrudnienia przysługuje jej z zus-u tzw zasiłek w wysokości zasiłku macierzyńskiego aż do dnia porodu, a potem zasiłek macierzyński. Mam pytania, na które w zus-ie nie mogę uzyskać rzetelnych informacji:aby otrzymać ten zasiłek czy istotna jest data zajścia w ciążę czy musi to nastąpić przed otrzymaniem wypowiedzenia, czy mogę zajść w ciąże już po otrzymaniu wypowiedzenia, byleby stosunek pracy nie wygasł? Druga wątpliwość nie wiem w jaki sposób pracodawca będzie chciał rozwiązać ze mną umowę o pracę, czy za wypowiedzeniem, czy też za porozumieniem stron, ale w obu przypadkach będzie podana informacja że ,,w powiązaniu z art. 41[1] par.1 K.p.(likwidacja pracodawcy)." Czy w drugim przypadku ( porozumienie ) taki zasiłek zus wypłaci? W art. 30 ustawy z dnia 25.06.1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa jest mowa ogólnie, że W przypadku, gdy zatrudnienie ustało w okresie ciąży z powodu ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a pracownicy nie zapewniono innego zatrudnienia, przysługuje jej do dnia porodu zasiłek w wysokości zasiłku macierzyńskiego.Proszę o pomoc i dziękuję!

reklama
Do góry