reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Lipcowe mamy 2026 ❤️

U mnie z cerą jest w porządku, jak wcześniej w zasadzie.
Dziewvzyny, a wiecie jak Wasze ciśnienie ?
Ja w trakcie pierwszej wizyty u ginekologa (5t) miałam 130/77 - wysokie, ale w normie. Przypominam sobie, że wcześniej w swoim życiu jak dorwałam ciśnieniomierz u babci to zdarzało mi się mieć wysokie ciśnienie (ale zawsze w normie). No i dzisiaj oczywiście kolejna wkrętka: nadciśnienie w ciąży i stan przedrzucawkowy - mój telefon płonie od czytania 🫣
Nie wiem jak z ciśnieniem teraz, ale mogę opowiedzieć jak w 1 ciąży 😅 A było wesoło, bo na każdej wizycie miałam podwyższone. Lekarz kazał mierzyć w domu i spisywać. W domu książkowo. W gabinecie cyrk 😂 Ale potem się unormowało jak przywykłam do tych wizyt. No i przychodziłam sobie wcześniej i siadałam na poczekalni się uspokoić zanim wchodziłam do położnej na pomiary, to też pomogło.
Później po porodzie miałam znowu skoki ciśnienia, i to takie hardcorowe po 160/ileś. Bo bardzo chciałam wyjść do domu, a wiedziałam że musi mi wyjść dobre ciśnienie. I nie wychodziło jak położna mi mierzyła, bo stres 🥴 Ale były spoko babeczki, zostawiły mi ciśnieniomierz i kazały zmierzyć jak się uspokoję i przyjść z wynikiem 💁🏻‍♀️ Także organizm nam płata figle, im bardziej chcesz tym gorsze wychodzi 😀

reklama
Ładne te Wasze bety :) chce już wizyte bo ja ze swoimi betami nie mogę się nawet do Was równać, więc już chciałabym zobaczyć na ekranie...
@hakunam jak wizyta?
U lekarza wszystko ok, zarodek jest tam, gdzie ma być, rośnie i nawet bije serduszko ❤️ Tym to nawet sam lekarz się lekko zdziwił ;) Przepisał progesteron "na wszelki wypadek", wysłał mnie na badania, dał swój prywatny nr telefonu "jakby co" 🤣 I za 2 tygodnie kontrola :)
ja tez juz czuje, ze spodnie ciasniejsze sie zrobily! Chociaz nie wiem czy to baby bump, slodycze, ktorych jadlam zdecydowanie za duzo przez dlugi czas (🤮), czy mam po prostu wzdecia xD
Mnie już tak wywaliło brzuch jak na 8 miesiąc...

ja tez juz czuje, ze spodnie ciasniejsze sie zrobily! Chociaz nie wiem czy to baby bump, slodycze, ktorych jadlam zdecydowanie za duzo przez dlugi czas (🤮), czy mam po prostu wzdecia xD
wzdęcia chyba… też mam, i wkręcam sobie że to brzuszek już i nieco mnie przeraża, ale po chwili logika wraca i wiem że to wzdęcia… To chyba ostatnie tygodnie w „normalnym” rozmiarze;) dzisiaj liczyłam portki na gumce:D

wzdęcia chyba… też mam, i wkręcam sobie że to brzuszek już i nieco mnie przeraża, ale po chwili logika wraca i wiem że to wzdęcia… To chyba ostatnie tygodnie w „normalnym” rozmiarze;) dzisiaj liczyłam portki na gumce:D
no wlasnie jestem ciekawa, bo mialam juz 2 ciaze, ktore dlugo trwaly, wiec przy 3 macica juz chyba tez szybciej sie rozciaga

rośnie, przyrosty są w normie, tylko no ja mam wrażenie na tym etapie co Wy mam dużo niższe wartości.
Słuchaj, Ty na 5+0 masz 12k, ja miałam 1330 😅 no tylko ja też jestem po IVF, więc nie wiem czy to jest porównywalne. No nic, przyrosty są prawidłowe, więc nie chcę się nakręcać.
Dokładnie najważniejsze, że przyrasta prawidłowo. Będzie wszystko dobrze, musi być w końcu Twoja kolej spełnienia największego marzenia 🤞💕

A z jakich apek do sledzenia ciazy korzystacie? :D ja juz kolejny raz HiMommy i na garminie tez tryb ciaza odpalilam 😂 ale jestem ciekawa czy cos nowego sie moze pojawilo :D

Wszystkie badacie przyrost bety? Szczerze powiedziawszy to w pierwszej ciazy zbadalam ja tylko raz, w 6 tc dopiero, przed wizyta u lekarza. Beta wtedy wyszla az 33000 a na usg nadal nie bylo widac zarodka, trzeba bylo jeszcze tydzien poczekac, wiec teraz jakos wszystko na spokojnie i chlodno biore.. mysle by zrobic bete w przyszlym tyg, i od razu tsh bo mam hashimoto, ale czy te przyrosty sa konieczne 🤔

Nie wiem jak z ciśnieniem teraz, ale mogę opowiedzieć jak w 1 ciąży 😅 A było wesoło, bo na każdej wizycie miałam podwyższone. Lekarz kazał mierzyć w domu i spisywać. W domu książkowo. W gabinecie cyrk 😂 Ale potem się unormowało jak przywykłam do tych wizyt. No i przychodziłam sobie wcześniej i siadałam na poczekalni się uspokoić zanim wchodziłam do położnej na pomiary, to też pomogło.
Później po porodzie miałam znowu skoki ciśnienia, i to takie hardcorowe po 160/ileś. Bo bardzo chciałam wyjść do domu, a wiedziałam że musi mi wyjść dobre ciśnienie. I nie wychodziło jak położna mi mierzyła, bo stres 🥴 Ale były spoko babeczki, zostawiły mi ciśnieniomierz i kazały zmierzyć jak się uspokoję i przyjść z wynikiem 💁🏻‍♀️ Także organizm nam płata figle, im bardziej chcesz tym gorsze wychodzi 😀
Dokładnie! Plus tzw. syndrom białego fartucha. Zdarza się. Te pomiary u lekarza to trzeba tak nie do końca na poważnie brać. W domu sprawdzać, notować i tyle.

U lekarza wszystko ok, zarodek jest tam, gdzie ma być, rośnie i nawet bije serduszko ❤️ Tym to nawet sam lekarz się lekko zdziwił ;) Przepisał progesteron "na wszelki wypadek", wysłał mnie na badania, dał swój prywatny nr telefonu "jakby co" 🤣 I za 2 tygodnie kontrola :)

Mnie już tak wywaliło brzuch jak na 8 miesiąc...
Jeeeejjj, super nowina! 😊 Gratulacje

A dziewczyny, odnośnie tego brzuszka i wzdęć itd.... Oczywiście, jeśli macie wzdęcia to będzie wypychało macicę. Natomiast to też nie jest tak, że Wam się ten brzuszek "wydaje". On faktycznie dość szybko zaczyna się zaokrąglać. I to dość specyficznie, bo od dołu. I jest dość zwarty. Macica rośnie, powolutku nieśmiało zaczyna się wychylać i taki jest efekt. Plus to zależy od Waszej budowy. Nawet nie od wagi a od budowy. Czy macica ma tyłozgięcie, czy przodozgięcie. Gdzie zagnieździł się zarodek (w jakich rejonach macicy). Jaką macie budowę dolnych partii kręgosłupa. No dużo rzeczy ma znaczenie. Także tak, części na tym etapie jeszcze się brzuszek nie uwydatni, bo taką mają budowę, a części zaczyna od dołu się zaokrąglać. I spodnie przeszkadzają, bielizna przeszkadza... Obie te sytuacje są jak najbardziej normalne. 😊 U mnie w pierwszej ciąży zaczął się od dołu zaokrąglać w ten specyficzny sposób w okolicach 7 tc.. W tej ciąży w 6 tc.. Tylko też ja mam kręgosłup taki, że mam jakby część brzuszną wypchniętą do przodu. Plus tyłozgięcie macicy, więc ta macica jest bardziej do przodu. Także jak zaczyna rosnąć to dość szybciutko mogę wyczuć efekty (choć ludzie do okoła mogą nie wyłapać, bo jestem plus size,a wiadomo, że taki widoczny brzuch to jeszcze nie ten etap).

Natomiast moja koleżanka (drobna dziewczyna) w 9 tc. też miała już ładnie zaokrąglony od spodu brzuszek. Już się zaczynał tak specyficznie zaokrąglać. I z racji jej wagi zauważyłam już wtedy. Było to po prostu bardziej widoczne dla oka z zewnątrz.

reklama
Wszystkie badacie przyrost bety? Szczerze powiedziawszy to w pierwszej ciazy zbadalam ja tylko raz, w 6 tc dopiero, przed wizyta u lekarza. Beta wtedy wyszla az 33000 a na usg nadal nie bylo widac zarodka, trzeba bylo jeszcze tydzien poczekac, wiec teraz jakos wszystko na spokojnie i chlodno biore.. mysle by zrobic bete w przyszlym tyg, i od razu tsh bo mam hashimoto, ale czy te przyrosty sa konieczne 🤔
Moj gin każe sobie zrobić przyrosty przed wizytą. 😉

Do góry