reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Lipcowe mamy 2026 ❤️

reklama
Dziewczyny, te moje wczorajsze "objawy" to chyba jednak nie objawy tylko przeziębienie :(
Boli mnie głowa (chyba zatoka nad prawym okiem), gardło, temperatura 37. Jak sobie bezpiecznie pomóc?
pic duzo wody, odpoczynek, inhalacje z soli z kwasem hialuronowym (kurde jak to dobrze dziala to jest szok, nawilzenie sluzowki to jest jakis game changer dla mnie w chorowaniu), no i paracetamol jesli temperatura podskoczy 🤷🏻‍♀️ ja nie jestem fanka tych ciazowych ‚lekarstw’ na przeziebienie, bo wg mnie to nie dziala, a na pewno nie bardziej niz zwykle nawodnienie i odpoczynek 🤷🏻‍♀️

Na początku ciąży tarczyca wariuje, bardzo często idzie w nadczynność, nie martw się na zapas 😉
Najgorzej po porodzie, bo może pójść w poporodowe zapalenie tarczycy. Wtedy to dopiero jazda😵‍💫 przechodziłam a nikt mi nie powiedział, że może coś takiego być.
Też przechodziłam, ale mój endo powiedział wszystko co i jak i kiedy co się wydarzy. Tsh miałam 0 😁

Dziewczyny, te moje wczorajsze "objawy" to chyba jednak nie objawy tylko przeziębienie :(
Boli mnie głowa (chyba zatoka nad prawym okiem), gardło, temperatura 37. Jak sobie bezpiecznie pomóc?
Ja polecam świeży imbir, miód i cytrynę, można na różne sposoby. Ewentualnie czosnek. Niestety nie mamy za wiele do wyboru będąc w ciąży. A wszystkie te saszetki to właśnie tego typu składniki tylko suszone i przetworzone.

Jak już Cię złapie i nie będzie ogólnie potrzeby antybiotyk to w ciąży ogólnie ciężko o coś.
Wtedy kup sobie pare.nalen . Dużo pij wody i herbatę z miodem :)

Załączniki

• Screenshot_20251120-103206.png
    Screenshot_20251120-103206.png
    154,7 KB · Wyświetleń: 27
  • Screenshot_20251120-103403.png
    Screenshot_20251120-103403.png
    307,4 KB · Wyświetleń: 27
W pierwszej ciąży na początku również byłam przeziębiona, lekarz zalecił mi tantum verde na gardło i brałam hallsy zamiast tych tabletek typowo dla kobiet w ciąży bo nie pomagały. Na gorączkę wiadomo paracetamol jedynie. Katar - inhalacje najlepiej, plastry aromactiv i np. Olejek miętowy/eukaliptusowy na noc do smarowania na klatkę piersiową.
Jeśli będzie gorzej to jednak do lekarza.
Nie polecam tantum verde jeśli można wytrzymać, substancja czynna w aerozolu jest taka sama jak w pastylkach, a na nich wyraźnie informują żeby w ciąży nie stosować. Szczególnie teraz żeby nie zaburzyć organogenezy.

Na jakiej podstawie przewidział?🤔
Chodzę do niego od kilku lat, mam też hashimoto, nie wiem skąd to wiedział, na wizycie w drugim trymestrze już mi mówił że będzie taka sytuacja, żeby się nie bać , wszystko potłumaczył. Ale te kołatania to naprawdę był hardcore. Ja się budziłam też cała mokra od potu. Eh no ogólnie nie mamy lekko nie dość że ciąża, poród, karmienie to jeszcze coś takiego na dobicie.

reklama
Chodzę do niego od kilku lat, mam też hashimoto, nie wiem skąd to wiedział, na wizycie w drugim trymestrze już mi mówił że będzie taka sytuacja, żeby się nie bać , wszystko potłumaczył. Ale te kołatania to naprawdę był hardcore. Ja się budziłam też cała mokra od potu. Eh no ogólnie nie mamy lekko nie dość że ciąża, poród, karmienie to jeszcze coś takiego na dobicie.
O tak, poty też miałam😵‍💫😵‍💫
Dostalas wtedy jakieś dodatkowe leki?

Do góry