reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Lipcowe mamy 2026 ❤️

Byłam na wizycie na NFZ, z wynikami wszystkich badań. I wyszła nadczynność tarczycy 😳 Badanie do powtórzenia no i za 2 tygodnie wizyta, jak znowu takie kijowe wyjdzie to skierowanie do endokrynologa. Nigdy nie chorowałam na tarczycę 💁🏻‍♀️ A teraz TSH 0,4 z groszami…
Na początku ciąży tarczyca wariuje, bardzo często idzie w nadczynność, nie martw się na zapas 😉
Najgorzej po porodzie, bo może pójść w poporodowe zapalenie tarczycy. Wtedy to dopiero jazda😵‍💫 przechodziłam a nikt mi nie powiedział, że może coś takiego być.

reklama
Na początku ciąży tarczyca wariuje, bardzo często idzie w nadczynność, nie martw się na zapas 😉
Najgorzej po porodzie, bo może pójść w poporodowe zapalenie tarczycy. Wtedy to dopiero jazda😵‍💫 przechodziłam a nikt mi nie powiedział, że może coś takiego być.
Właśnie ja miałam przed ciążą poziom 1,5- 1,7 z letroxem wiadomo, a jak zaszłam i robiłam tsh z beta to spadło do 0,7. A jak się objawia zapalenie jeśli możesz opowiedzieć ?

Dziewczyny, te moje wczorajsze "objawy" to chyba jednak nie objawy tylko przeziębienie :(
Boli mnie głowa (chyba zatoka nad prawym okiem), gardło, temperatura 37. Jak sobie bezpiecznie pomóc?
Ja w poprzedniej ciąży kupiłam w aptece saszetki do picia na przeziębienie nie pamiętam nazwy ale na opakowaniu była kobieta w ciąży i były super wzięłam może ze trzy ,poleżałam i przeszło . Także można spróbować.

Właśnie ja miałam przed ciążą poziom 1,5- 1,7 z letroxem wiadomo, a jak zaszłam i robiłam tsh z beta to spadło do 0,7. A jak się objawia zapalenie jeśli możesz opowiedzieć ?
W skrócie fatalne samopoczucie. Nie wiedziałam co się dzieje, wszystko co zjadłam to przeze mnie przelatywało, w ciągu 2 miesięcy schudłam ponad 8kg. Drżały mi ręce, cała chodziłam rozedrgana, serce waliło mi cały czas mega szybko, męczyło mnie wejście po schodach i myślałam, że serce wtedy wyskoczy. Psychicznie też jazda, stany lękowe nasilone i myślałam, że umieram. Poszłam na ogólne badania do laboratorium, tam krew mi po pobraniu nie chciała przestać lecieć, a nigdy tak nie miałam. Tam też dopiero pielęgniarka mi podpowiedziała żeby zbadać tarczycę. No i wyszło tsh nieoznaczalne w ogóle 🤷‍♀️całkowity brak tsh w organizmie. Ft3 i ft4 przekroczone górne normy 3 razy. Podwyższone atg, atpo. Endokrynolog stwierdziła, że to klasyczne poporodowe zapalenie, ale bardzo nasilona nadczynność, zaproponowała beta blokery żeby serce uspokoić. I skontrolować wyniki za 2 tygodnie, bo to zapalenie poporodowe samo się ogranicza. Rzeczywiście, dołożyłam do tego odpowiednią dietę i po 2 tygodniach wyniki zaczęły iść ku lepszemu. Potem tarczyca się wyrównała, po kilku miesiącach przeszła w niedoczynność, a potem znowu się ładnie wyrównała. Po ostatnim porodzie też z miałam niskie tsh, ale szybciutko organizm się uporał, gdyby nie przypadkowe badania w tym czasie (z innego powodu) to bym się nawet nie zorientowała. Nie biorę na ten moment żadnych leków, ale muszę raz na rok kontrolować tsh, bo takie zapalenie może świadczyć o skłonności do chorób autoimmunologicznych i mam większe prawdopodobieństwo hashimoto w przyszłości 😉

Dziewczyny, te moje wczorajsze "objawy" to chyba jednak nie objawy tylko przeziębienie :(
Boli mnie głowa (chyba zatoka nad prawym okiem), gardło, temperatura 37. Jak sobie bezpiecznie pomóc?
W pierwszej ciąży na początku również byłam przeziębiona, lekarz zalecił mi tantum verde na gardło i brałam hallsy zamiast tych tabletek typowo dla kobiet w ciąży bo nie pomagały. Na gorączkę wiadomo paracetamol jedynie. Katar - inhalacje najlepiej, plastry aromactiv i np. Olejek miętowy/eukaliptusowy na noc do smarowania na klatkę piersiową.
Jeśli będzie gorzej to jednak do lekarza.

Cześć witam się z wami moją ciążą z zaskoczenia… Jestem już mamą trzech dziewczynek. Tej ciąży nie planowaliśmy, zabezpieczaliśmy się. Dowiedzieliśmy się wczoraj, bo tydzień czasu spóźniał mi się okres. Według apki 5+2. Właśnie wróciłam z bety, czekam na wynik. Jestem jeszcze mocno oszołomiona…Zobacz załącznik IMG_7972.jpeg

W pierwszej ciąży na początku również byłam przeziębiona, lekarz zalecił mi tantum verde na gardło i brałam hallsy zamiast tych tabletek typowo dla kobiet w ciąży bo nie pomagały. Na gorączkę wiadomo paracetamol jedynie. Katar - inhalacje najlepiej, plastry aromactiv i np. Olejek miętowy/eukaliptusowy na noc do smarowania na klatkę piersiową.
Jeśli będzie gorzej to jednak do lekarza.
Te typowo dla kobiet w ciąży to głównie cukier🙈

reklama
W ogóle trochę zaczęłam świrować… dziś chyba pójdę na betę by trochę być spokojną… potem już chyba wytrzymam do wizyty.
Trudne to czekanie 😞

Do góry