reklama

Lipcówki w kuchni

Temat na forum 'Dzieci urodzone w lipcu 2013' rozpoczęty przez Pyśka_:), 3 Grudzień 2012.

  1. Pyśka_:)

    Pyśka_:) Szczęśliwa :)

    Myślę, że tutaj będzie najlepiej wrzucać wszystkie nasze przepisy, żeby na głównym potem nie siedzieć przez 2 dni i nie szukać jednego przepisu :-)
     
  2. Pyśka_:)

    Pyśka_:) Szczęśliwa :)

    Ja dziś albo jutro będę robiła takie coś, tylko nie wiem co z tego wyjdzie bo nigdy nie miałam z nim do czynienia ;D

    Składniki:

    Galaretka wiśniowa
    Galaretka cytrynowa
    1 puszka mleka zagęszczonego schłodzonego
    2 łyżki żelatyny
    Cukier waniliowy
    Polewa o smaku ciemnej czekolady

    Żelatynę rozprowadzić w 1/2 szklanki letniej wody z dodatkiem cukru waniliowego.
    Każdą galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.
    Po wystudzeniu każdą galaretkę ubić mikserem, dodać 1/3 ilości mleka zagęszczonego.
    Wlać do formy o wymiarach 25x28 cm.
    Ubić żelatynę, dodać 1/3 pozostałego mleka. Wylać na warstwę galaretki. Czynność powtórzyć dla drugiej galaretki.
    Schłodzić w lodówce i udekorować polewą.
     
  3. reklama
  4. aniolek1986

    aniolek1986 Fanka BB :)

    oczywiscie sprawdzony wieloktornie :))) zdjecia na dole :)

    SKŁADNIKI:
    - 2 szkl. mąki
    - 3/4 szkl. cukru pudru
    - 1 lyzeczka proszku do pieczenia
    - 1 lyzeczka sodki
    - 2/3 szkl. mleka
    - 1 jajo
    - olejek waniliowy lub rumowy wg. uznania

    WYKONANIE:
    polącz suche skladniki w jednej misce mąkę przesiej
    połącz mokre skladniki w drugiej misce mieszaj
    potem do mokrych dodawaj po trochu suche i mieszaj lyzka
    jesli chcesz ciemne babeczki dodaj pol szkl. kakao
    ja uwielbiam cranberries żurawinke czesto dodaje do muffinek wczesniej namoczyc we wrzatku
    oczywiscie mozna rowniez dodac rodzynki jakies pokrojone sliwki itp.
    moja kuzynka ostatnio eksperymentuje i dodala budyn waniliowy :)

    a teraz najwazniejsze mase wkladamy do formy nie wiecej niz 1/3 foremki gdyz nasze baby beda bardzo rosly

    jesli nie macie form do babek to starcza same papilotki ale na pewno sie troche rozleza :)
    polecam formy silikonowe :)
    SMACZNEGO

    [​IMG][​IMG]


    [​IMG][​IMG]
     
  5. styna26

    styna26 Fanka BB :)

    Aniołek jeszcze takie pytanie bo ja to totalna sierota z pieczeniem jestem i nie wiem ile mam piec i w jakiej temperaturze, please bo juz ciasto w misce mam:tak:
     
  6. kasia2508

    kasia2508 Fanka BB :)

    Styna, muffiny to na 180 i 25-30 min i powinno byc ok :-)[HR][/HR]
     
  7. styna26

    styna26 Fanka BB :)

    Jednak nawet tak prosta rzecz nie jest prosta chyba za dużo sody i proszku dodałam bo strasznie czuć go w babeczkach. No ale następnym razem mniejsze łyżeczki użyję.
     
  8. aniolek1986

    aniolek1986 Fanka BB :)

    o cholercia zapomnialam :)
    180 stopni bez termoobiegu !!!
    ok 30 min
    najlepiej spr. jednego musza sie przyrumiebic troche
     
  9. aniolek1986

    aniolek1986 Fanka BB :)

    oj z tym to niemozna przesadzic
    moglas dodac jakiegos olejku zapachowego
    ale jak wyszly poka foto
     
  10. reklama
  11. kana161

    kana161 Mama "terrorystek" :P

    ah muffinki uwielbiam z moja corcia.... robimy tez od czasu do czasu...z czekolada i orzechami,albo z jagodami Mariczka uwielbia:)))

    Aniolek czy ja bym mogla poprosić o przepis na pierogi chodzi mi o ciasto....ja wiem ,ze to banalne ,ale jakos nigdy mi nie wychodzi takie jak powinno:(((((
     
  12. aniolek1986

    aniolek1986 Fanka BB :)

    w przesialam jakies 3 szkl maki
    troche soli do smaku jakas lyzeczke
    no i szkl. wrzatku
    w zasadzie to na oko zawsze robie
    jak bedzie za mokre i bedzie sie kleic dajesz maki wiecej
    walkujesz i heja :)
     

Poleć forum